Alegerile prezidenลฃiale de azi din Iran sunt cele mai strict controlate din ultimele decenii. Acum, scrie Daily Telegraph, Gardienii Revoluลฃiei au pregฤtit din timp o reลฃea de închisori secrete pentru a-i primi cum se cuvine pe susลฃinฤtorii reformelor.
În 2009, ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al „republicii islamice“, l-a acceptat pe Ahmadinejad, care începuse sฤ se simtฤ suficient de puternic pentru a pune în discuลฃie dominaลฃia absolutฤ a grupului de clerici din jurul lui Khamenei, numai de frica extinderii protestelor, care riscau sฤ rฤstoarne „regimul lui Dumnezeu“. Anul acesta a avut grijฤ sฤ nu mai aparฤ nici un candidat care sฤ reprezinte cea mai micฤ urmฤ de disidenลฃฤ. Simbolul Miลcฤrii Verzi, Mir Hossein Mousavi, este bine priponit în arest la domiciliu ลi are interdicลฃie absolutฤ sฤ aparฤ în public. Alลฃi candidaลฃi potenลฃiali, precum fostul preลedinte Ali Akbar Hashemi Rafsanjani (considerat un „moderat“ în jargonul occidental despre Iran, care, de obicei înseamnฤ cฤ a dat oarecare dovezi de independenลฃฤ faลฃฤ de linia Ghidului Suprem) sau Esfandiar Rahim Mashaeiau, protejatul lui Ahmadinejad, au fost împiedicaลฃi sฤ candideze de cฤtre Consiliul Gardienilor Constituลฃiei. Ca atare, recolta de candidaลฃi de anul acesta este foarte sฤracฤ în reformiลti ลi bogatฤ în „conservatori“ apropiaลฃi ai lui Khamenei.
Favoritul mullahilor pare sฤ fie Saeed Jalili, negociatorul-ลef în dosarul nuclear, un colaborator apropiat al lui Khamenei ลi un adept al menลฃinerii aceleiaลi linii ferme de pânฤ acum în negocierile cu ONU ลi cu Occidentul. Problema cu aceastฤ „linie durฤ“ este cฤ au adus Iranului un set nou de sancลฃiuni economice ลi financiare, care au determinat o scฤdere cu 40% a exporturilor de petrol – singurul lucru care ลฃinea Iranul pe linia de plutire – ลi o inflaลฃie subsecventฤ care a generat o crizฤ alimentarฤ cu efecte dramatice. Iranul este în colaps economic ลi dacฤ sancลฃiunile nu sunt ridicate cât de curând, nici Dumnezeu nu va mai opri alunecarea spre haos.
În faลฃa acestei perspective, ceilalลฃi trei conservatori care candideazฤ, Ali Akbar Velayati, fostul ministru de Externe ลi consilier al lui Khamenei, actualul primar al Teheranului, Bagher Ghalibaf, ลi fostul ลef al Gardienilor Revoluลฃiei, Mohsen Rezai, ลi-au fฤcut campanie atacându-l pe Saeed Jalili pentru „intransigenลฃฤ“ ลi au promis în schimb mai multฤ înลฃelepciune ลi flexibilitate în negocieri. Pentru cฤ adepลฃii liniei dure nu au reuลit sฤ se înลฃeleagฤ ลi ar putea sฤ împartฤ voturile, câลtigฤtorul-surprizฤ ar putea fi „moderatul“ Hassan Rohani, un cleric venit din sistem, care s-a dovedit un redutabil om de campanie, care a reuลit sฤ mobilizeze mulลฃimi impresionante la adunฤrile sale electorale, ultima chiar ieri, la finalul campaniei. Cum cel de-al ลaselea candidat, considerat la rândul sฤu „moderat“, fostul ministru al Comunicaลฃiilor, Mohammad Gharazi, nu este creditat cu ลanse, privirile iranienilor dornici de reforme se îndreaptฤ spre Rohani, ceea ce nu înseamnฤ însฤ prea mult. Rohani este un om al sistemului care a trecut prin toate structurile puterii. Într-un interviu acordat ieri unei publicaลฃii saudite, Rohani a declarat cฤ „în spatele campaniei de dezinformare de a prezenta programul nuclear paลnic al Iranului drept un program de înarmare nuclearฤ se aflฤ Israelul“ ลi a promis cฤ, dacฤ va fi ales preลedinte, va face publice „motivele secrete“ din spatele acestui complot sionist ลi le „va cere americanilor sฤ înceteze aceastฤ înลelฤtorie“. ลi acest „program“ trece în Iran drept „moderat“.
Cu toate acestea, Khamenei nu vrea sฤ îลi mai asume nici un risc. Potrivit Daily Telegraph, care citeazฤ servicii de informaลฃii occidentale, Gardienii Revoluลฃiei, miliลฃia însฤrcinatฤ cu „apฤrarea Revoluลฃiei Islamice“ ลi care rฤspunde direct în faลฃa lui Khamenei, a înfiinลฃat o reลฃea de închisori secrete pe tot teritoriul Iranului pentru a-i încarcera pe eventualii protestatari. Operaลฃiunea este realizatฤ de serviciul secret al Gardienilor, înfiinลฃat dupฤ protestele din 2009 ลi reprezintฤ o upgradare faลฃฤ de acum patru ani, când pentru reprimarea demonstraลฃiilor s-a recurs la miliลฃiile paramilitare Basij, un fel de „gฤrzi patriotice islamice“. Cum în Iran voteazฤ cam 50 de milioane de oameni, operaลฃiunea este una destul de vastฤ, semn cฤ de data aceasta va ieลi cine doreลte Khamenei.
Ceea ce înseamnฤ cฤ programul nuclear, susลฃinerea regimului lui Bashar Al Assad în Siria, a Hezbollah-ului în Liban ลi a Hamas-ului în Gaza vor continua neschimbate.