23.1 C
Bucureศ™ti
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialรŽnchisori pregฤƒtite din timp pentru alegerile din Iran

รŽnchisori pregฤƒtite din timp pentru alegerile din Iran

Alegerile prezidenลฃiale de azi din Iran sunt cele mai strict controlate din ultimele decenii. Acum, scrie Daily Telegraph, Gardienii Revoluลฃiei au pregฤƒtit din timp o reลฃea de închisori secrete pentru a-i primi cum se cuvine pe susลฃinฤƒtorii reformelor.

În 2009, ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al „republicii islamice“, l-a acceptat pe Ahmadinejad, care începuse sฤƒ se simtฤƒ suficient de puternic pentru a pune în discuลฃie dominaลฃia absolutฤƒ a grupului de clerici din jurul lui Khamenei, numai de frica extinderii protestelor, care riscau sฤƒ rฤƒstoarne „regimul lui Dumnezeu“. Anul acesta a avut grijฤƒ sฤƒ nu mai aparฤƒ nici un candidat care sฤƒ reprezinte cea mai micฤƒ urmฤƒ de disidenลฃฤƒ. Simbolul MiลŸcฤƒrii Verzi, Mir Hossein Mousavi, este bine priponit în arest la domiciliu ลŸi are interdicลฃie absolutฤƒ sฤƒ aparฤƒ în public. Alลฃi candidaลฃi potenลฃiali, precum fostul preลŸedinte Ali Akbar Hashemi Rafsanjani (considerat un „moderat“ în jargonul occidental despre Iran, care, de obicei înseamnฤƒ cฤƒ a dat oarecare dovezi de independenลฃฤƒ faลฃฤƒ de linia Ghidului Suprem) sau Esfandiar Rahim Mashaeiau, protejatul lui Ahmadinejad, au fost împiedicaลฃi sฤƒ candideze de cฤƒtre Consiliul Gardienilor Constituลฃiei. Ca atare, recolta de candidaลฃi de anul acesta este foarte sฤƒracฤƒ în reformiลŸti ลŸi bogatฤƒ în „conservatori“ apropiaลฃi ai lui Khamenei.

Favoritul mullahilor pare sฤƒ fie Saeed Jalili, negociatorul-ลŸef în dosarul nuclear, un colaborator apropiat al lui Khamenei ลŸi un adept al menลฃinerii aceleiaลŸi linii ferme de pânฤƒ acum în negocierile cu ONU ลŸi cu Occidentul. Problema cu aceastฤƒ „linie durฤƒ“ este cฤƒ au adus Iranului un set nou de sancลฃiuni economice ลŸi financiare, care au determinat o scฤƒdere cu 40% a exporturilor de petrol – singurul lucru care ลฃinea Iranul pe linia de plutire – ลŸi o inflaลฃie subsecventฤƒ care a generat o crizฤƒ alimentarฤƒ cu efecte dramatice. Iranul este în colaps economic ลŸi dacฤƒ sancลฃiunile nu sunt ridicate cât de curând, nici Dumnezeu nu va mai opri alunecarea spre haos.

În faลฃa acestei perspective, ceilalลฃi trei conservatori care candideazฤƒ, Ali Akbar Velayati, fostul ministru de Externe ลŸi consilier al lui Khamenei, actualul primar al Teheranului, Bagher Ghalibaf, ลŸi fostul ลŸef al Gardienilor Revoluลฃiei, Mohsen Rezai, ลŸi-au fฤƒcut campanie atacându-l pe Saeed Jalili pentru „intransigenลฃฤƒ“ ลŸi au promis în schimb mai multฤƒ înลฃelepciune ลŸi flexibilitate în negocieri. Pentru cฤƒ adepลฃii liniei dure nu au reuลŸit sฤƒ se înลฃeleagฤƒ ลŸi ar putea sฤƒ împartฤƒ voturile, câลŸtigฤƒtorul-surprizฤƒ ar putea fi „moderatul“ Hassan Rohani, un cleric venit din sistem, care s-a dovedit un redutabil om de campanie, care a reuลŸit sฤƒ mobilizeze mulลฃimi impresionante la adunฤƒrile sale electorale, ultima chiar ieri, la finalul campaniei. Cum cel de-al ลŸaselea candidat, considerat la rândul sฤƒu „moderat“, fostul ministru al Comunicaลฃiilor, Mohammad Gharazi, nu este creditat cu ลŸanse, privirile iranienilor dornici de reforme se îndreaptฤƒ spre Rohani, ceea ce nu înseamnฤƒ însฤƒ prea mult. Rohani este un om al sistemului care a trecut prin toate structurile puterii. Într-un interviu acordat ieri unei publicaลฃii saudite, Rohani a declarat cฤƒ „în spatele campaniei de dezinformare de a prezenta programul nuclear paลŸnic al Iranului drept un program de înarmare nuclearฤƒ se aflฤƒ Israelul“ ลŸi a promis cฤƒ, dacฤƒ va fi ales preลŸedinte, va face publice „motivele secrete“ din spatele acestui complot sionist ลŸi le „va cere americanilor sฤƒ înceteze aceastฤƒ înลŸelฤƒtorie“. ลži acest „program“ trece în Iran drept „moderat“.

Cu toate acestea, Khamenei nu vrea sฤƒ îลŸi mai asume nici un risc. Potrivit Daily Telegraph, care citeazฤƒ servicii de informaลฃii occidentale, Gardienii Revoluลฃiei, miliลฃia însฤƒrcinatฤƒ cu „apฤƒrarea Revoluลฃiei Islamice“ ลŸi care rฤƒspunde direct în faลฃa lui Khamenei, a înfiinลฃat o reลฃea de închisori secrete pe tot teritoriul Iranului pentru a-i încarcera pe eventualii protestatari. Operaลฃiunea este realizatฤƒ de serviciul secret al Gardienilor, înfiinลฃat dupฤƒ protestele din 2009 ลŸi reprezintฤƒ o upgradare faลฃฤƒ de acum patru ani, când pentru reprimarea demonstraลฃiilor s-a recurs la miliลฃiile paramilitare Basij, un fel de „gฤƒrzi patriotice islamice“. Cum în Iran voteazฤƒ cam 50 de milioane de oameni, opera­ลฃiunea este una destul de vastฤƒ, semn cฤƒ de data aceasta va ieลŸi cine doreลŸte Khamenei.

Ceea ce înseamnฤƒ cฤƒ programul nuclear, susลฃinerea regimului lui Bashar Al Assad în Siria, a Hezbollah-ului în Liban ลŸi a Hamas-ului în Gaza vor continua neschimbate.

Cele mai citite

DIICOT cerceteazฤƒ Nordis Group

Direcศ›ia de Investigare a Infracศ›iunilor de Criminalitate Organizatฤƒ ศ™i Terorism (DIICOT) a deschis un dosar penal รฎn cazul Nordis, conform unor surse Digi24. Investigaศ›ia demarat...

Marcel Ciolacu: รŽn mod categoric voi demisiona, dacฤƒ PNL iese de la guvernare

Premierul a declarat cฤƒ se spun multe "tรขmpenii" รฎn campania electoralฤƒ Marcel Ciolacu a afirmat, รฎnainte de ศ™edinศ›a de Guvern, cฤƒ โ€se spun multe tรขmpenii...

S-a stins din viaศ›ฤƒ deputata PSD Simona-Maya Teodoroiu, fostฤƒ judecฤƒtoare la Curtea Constituศ›ionalฤƒ a Romรขniei

Deputata PSD Simona-Maya Teodoroiu, fostฤƒ judecฤƒtoare la Curtea Constituศ›ionalฤƒ a Romรขniei (CCR), a murit, a anunศ›at senatorul PSD Laura Moagher marศ›i searฤƒ. Moagher a...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ