17.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialIn 2006, salariul real l-a depasit pe cel din 1990

In 2006, salariul real l-a depasit pe cel din 1990

Salariul mediu net a crescut in cursul anului trecut, in termeni reali, cu 23,6%, ajungand in luna decembrie 2006 la 1.099 lei. Reprezentantii Institutului National de Statistica spun ca este pentru prima data in perioada de dupa caderea comunismului cand indicele castigului salarial real a atins nivelul din luna octombrie 1990, depasindu-l in luna decembrie 2006 cu 16,6%.
Intrebarea privind raportarea puterii de cumparare la nivelul din 1990 isi gaseste raspuns in politica preturilor inceputa de Guvernul din acea perioada. Practic, dupa 1 noiembrie 1990, cand in Romania a inceput oficial sa fie contabilizata miscarea preturilor, a existat o tendinta in aceasta politica de a se crea si mentine un decalaj accentuat chiar intre dinamica preturilor si dinamica venitului salarial. “Preturile au fost lasate sa galopeze pentru a se crea un echilibru pe piata, pentru ca in vremea aceea la un leu in circulatie pe piata existau marfuri de numai 90 de bani, a explicat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. Era un dezechilibru dramatic. Existau doar doua solutii pentru acest dezechilibru: sa avem oferta de marfuri in asa fel incat pe piata sa circule tot atatea marfuri cati bani erau, fara sa creasca preturile”.
Dar industria nu era obisnuita sa creeze pentru piata interna. Si atunci, mai spune Adrian Vasilescu, s-a recurs la cea de-a doua solutie – a fost pus in miscare mecanismul inflationist, care sa adune banii in exces de pe piata. Era important, totodata, ca in locul banilor care dispareau sa nu apara altii. Si atunci, ani de zile, cele doua mecanisme care reglau salariile – cresterile salariale obisnuite si indexarile – au fost mentinute sub rata cresterii preturilor. A functionat tendinta ca la o crestere de preturi de 100% cresterile salariale sa fie de 60%, apoi de 70%, apoi de 80% si asa mai departe. Ani de zile a functionat aceasta tendinta. Practic, era limpede ca salariul real era mai mic de la o luna la alta sau de la un an la altul, pentru ca, desi ne duceam la piata cu mai multi bani, cumparam mai putine marfuri, iar salariul era devansat continuu de cresterea preturilor.
Abia in anii 2000, in procesul cresterii continue a PIB-ului si consolidarii dezinflatiei, am inceput sa vedem ca salariul incepe sa o ia inaintea preturilor. Si asa am ajuns la momentul de acum, cand salariul real este egal cu cel din ‘90. Dar intre aceste doua puncte cardinale in economie s-au produs foarte multe transformari.

In 10 ani, salarii de 60% din media UE

Faptul ca salariul real al romanilor l-a depasit, pentru prima oara, pe cel existent in octombrie 1990 reprezinta mult mai mult decat o simpla statistica, o cifra seaca, este de parere si analistul Daniel Daianu. El considera ca trebuie luate in calcul alte doua elemente: varietatea mult mai mare de produse si servicii existenta acum pe piata si libertatea de a alege. “Romania a iesit din acel imperiu al penuriei si al rationalizarii. Evident, acum totul depinde de cat castiga fiecare persoana in parte”, ne-a declarat Daianu. El a adaugat ca, daca Romania va mentine in urmatorii zece ani un ritm anual de crestere a salariului real cu 4-5%, vom putea ajunge la aproximativ 60% din media Uniunii Europene, ceea ce va constitui o performanta notabila.

Sindicatele au pareri diferite

Problema este vazuta insa cu totul altfel de liderii marilor centrale sindicale. Presedintele BNS, Dumitru Costin, este de parere ca, de fapt, puterea de cumparare a romanilor este mai scazuta decat in octombrie 1990. “Indicatorul esential este paritatea puterii de cumparare. Cu salariul din 2007 poti sa-ti cumperi mult mai putine lucruri decat cu cel din 1990”, ne-a declarat Costin, dand ca exemplu cresterile uriase de tarife la energie electrica, combustibili sau explozia de pe piata imobiliara. “Noi, romanii, avem un stil extraordinar de a compara mere cu struguri”, a mai spus Costin.

Cele mai bune plati, in intermedieri financiare

La sfarsitul lunii decembrie 2006, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.481 lei, in crestere cu 22,1%. Numai in aceasta luna, castigurile s-au majorat cu peste 30% fata de luna precedenta (datorita acordarii celui de-al 13-lea salariu, in unele cazuri). Valorile cele mai mari ale salariului net au fost inregistrate in intermedieri financiare (3.336 de lei), iar cele mai mici in productia de imbracaminte (548 de lei). Majorari salariale de peste 30% au mai fost consemnate in activitatile anexe si auxiliare de transport inclusiv activitati ale agentiilor de turism, administratie publica, invatamant, intermedieri financiare (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea produselor din tutun.
Au fost inregistrate, insa, si scaderi salariale, determinate de acordarea unor prime in luna anterioara sau de realizarea unei productii mai mici. Acestea s-au regasit in industria de masini si aparate electrice, industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, precum si in fabricarea articolelor de imbracaminte.

Cele mai citite

Stefano Pioli, OUT de la AC Milan! Cine e favorit să îi ia locul

Clubul italian de fotbal AC Milan a confirmat vineri despărţirea oficială de antrenorul Stefano Pioli, cu care a triumfat în Serie A în sezonul...

FOTO. Incendiu la o pensiune din Alba

Zeci de pompieri militari din Aiud şi Alba Iulia intervin în municipiul Aiud pentru stingerea unui incendiu izbucnit iniţial, în cursul nopţii, la un...

Legendarul Claudio Ranieri s-a retras din fotbal cu o înfrângere

Cagliari a fost învinsă pe teren propriu de Fiorentina, cu scorul de 2-3, în etapa cu numărul 38 din Serie A. Acesta a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă