25 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăInternaționalPolonia va analiza dacă poate redeschide un punct de trecere cu Belarus,...

Polonia va analiza dacă poate redeschide un punct de trecere cu Belarus, spune premierul

Polonia ar putea redeschide un punct de trecere a frontierei cu Belarus, a declarat vineri premierul, în încercarea de a ajuta întreprinderile din estul țării, care au fost afectate de închiderea punctelor de control din cauza relațiilor tensionate dintre Varșovia și Minsk, scrie Reuters.

Frontiera Poloniei cu Belarus a fost un punct fierbinte de când migranții au început să se adune acolo în 2021, după ce Minsk, un aliat apropiat al Rusiei, a deschis agenții de turism în Orientul Mijlociu, oferind o nouă rută neoficială spre Europa – o acțiune despre care Uniunea Europeană a spus că a fost concepută pentru a crea o criză.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022, relațiile au devenit și mai tensionate, iar premierul Donald Tusk a declarat sâmbătă că Polonia va cheltui aproximativ 10 miliarde de zloți (2,55 miliarde de dolari) pentru securizarea frontierei.

„Trebuie să analizăm dacă este posibil să deblocăm un punct de trecere”, a declarat Tusk la un miting electoral organizat vineri în orașul Bialystok, în estul țării.

„Nu voi lua această decizie dacă comandamentele militare și ale gărzilor de frontieră au o opinie clar negativă că aceasta ar putea avea un impact negativ, masiv asupra securității noastre”, a continuat el.

El a spus că trecerea pe care ar lua-o în considerare să o deschidă ar fi Bobrowniki. În prezent, patru din cele șase puncte de trecere cu Belarus sunt complet închise.

Poliția de frontieră a raportat un număr mai mare de migranți care încearcă să treacă ilegal frontiera în ultimele săptămâni.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă