24.6 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialÎCCJ: Vanghelie ar fi cerut strângerea de semnături pentru Elena Băsescu

ÎCCJ: Vanghelie ar fi cerut strângerea de semnături pentru Elena Băsescu

Înalta Curte de Casație și Justiție a publicat motivarea deciziei de arestare a primarului Marian Vanghelie, în care se arată că faptele săvârșite de primar sunt grave, având în vedere consecinţele acestora asupra bugetului local, conform Mediafax

Concret în motivarea deciziei, judecătorii expun şi declaraţia lui Marian Dumitru, apropiat al primarului Sectorului 5, în care se arată că Vanghelie ar fi cerut strângerea de semnături pentru fiica fostului preşedinte. 

„Cu referire la altă sumă plătită cash, Marian Dumitru a relatat că în anul 2012, când fiul inculpatului şi-a serbat majoratul, i-a dat aproximativ 95.000 euro cash, iar în primăvara anului 2014, inculpatul i-a cerut să strângă 10.000 de semnături pentru candidatura la alegerile europarlamentare a Elenei Băsescu, banii necesari acestei activităţi fiind scăzuţi din comisionul ce-i era cerut (…), suma plătită pentru cele 9.000 semnături strânse fiind de câte 15 lei/ semnătură”, se arată în motivarea judecătorilor.

În cadrul motivării se face referire la mai multe “comisioane” luate de Vanghelie pentru atribuirea de contracte de către Primăria Sectorului 5.Astfel, este descris modul în care a fost plătită petrecerea de revelion din 2014, organizată de către primar.

“Cu referire la comisionul cerut şi plătit pentru inculpat, acelaşi suspect a relatat că a achitat datoriile pe care inculpatul le avea la restaurantele Capşa şi MC Monnis, unde s-a organizat revelionul 2013, dar şi o parte din costurile petrecerii revelionului 2014 făcut la restaurantul Premier Palace care îi aparţine, la fel ca la cererea inculpatului şi scăzând din „datoria” către el, firmele sale au cumpărat publicitate la posturile OTV şi B1 TV (2.900.000 lei la OTV pentru firma Dioma, publicitate de care nu avea nevoie şi nici nu a fost difuzată), iar la B1 TV publicitatea a fost pentru Premier Palace şi a fost difuzată”, conform motivării instanţei.

Citește și: Rareș Bogdan, audiat la DNA, în dosarul lui Vanghelie. Primele declarații ale jurnalistului

Mai mult, infracţiunile sunt de natură să provoace rezonanţă negativă în societate, potrivit ÎCCJ. 

“Privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică şi pentru asigurarea bunei desfăşurări a procesului penal, măsura arestării preventive fiind şi proporţională cu gravitatea acuzaţiilor prin raportare şi la natura interesului public ocrotit, dar şi suficientă pentru realizarea scopului astfel cum prevede art.202 alin.1 Cod procedură penală, ordinea publică însemnând, printre altele, un climat social firesc care presupune funcţionarea normală a activităţilor economice, financiare, fiscale”, conform motivării deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Dacă Marian Vanghelie ar fi lăsat în libertate ar fi un pericol pentru ordinea publică,  fie prin activitatea ulterioară faptelor din dosar, fie prin reacţia negativă declanşată în societate, au motivat magistrații de la ÎCCJ. 

“Faptele presupus săvârşite sunt de natură a provoca rezonanţa negativă în societate, infracţiunile presupus a fi fost săvârşite sunt grave, avându-se în vedere şi consecinţele acestora asupra bugetelor autorităților locale”, potrivit motivării instanţei.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în 14 martie, arestarea preventivă a primarului Marian Vanghelie şi a vărului său, Mircea-Sorin Niculae, asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale. Pentru ceilalţi trei inculpaţi din dosar, respectiv şoferul lui Vanghelie, Adrian Murgoci, directoarea Economat Sector 5, Laura Ciocan, și soțul acesteia, Sorin Ciocan, s-a dispus cercetarea sub control judiciar.

Citește și: UPDATE. Vanghelie, ARESTAT preventiv pentru 30 de zile. Ce mesaj a transmis pentru Ponta şi Oprea

Măsurile preventive luate în cazul primarului Marian Vanghelie şi a celorlalţi patru inculpaţi nu sunt definitive şi au fost contestate tot la instanţa supremă, care urmează să le discute în 26 martie.

Primarul Sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, în timp ce Mircea Niculae este acuzat de complicitate la luare de mită şi de spălare de bani, iar Adrian Murgoci, Laura şi Sorin Ciocan sunt acuzați de favorizarea făptuitorului şi mărturie mincinoasă.

Procurorii spun că prejudiciul în acest dosar este de peste două miliarde de lei, bani proveniți din procentul de 20% pe care îl percepea Vanghelie pentru fiecare plată pe lucrările contractate de primărie prin firmele omului de afaceri Dumitru Marin, în special anvelopări de imobile. Infracțiunile se derulează din 2007 și până în prezent. Banii primiți de Vanghelie erau investiți în imobile, prin firme-paravan controlate de apropiații săi între care vărul, nepotul, iubita și chiar și șoferul său.

Cele mai citite

Criterii pentru alegerea unor ochelari de soare de calitate

Știai că sănătatea ochilor tăi depinde în mare măsură de calitatea ochelarilor de soare pe care îi porți? Niciun accesoriu de modă nu-și justifică...

tbi bank a obţinut un profit net de 11,3 milioane euro în primul trimestru din acest an, cu aproape 40% mai mult decât în...

tbi bank anunţă că a obţinut un profit net de 11,3 milioane euro în primul trimestru din acest an, cu aproape 40% mai mult...

INCREDIBIL. 35.000.000 de euro un kilometru de autostradă București-Brașov

La propunerea ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, Guvernul a adoptat recent o investiție exorbitantă pentru „ciotul” de 5,18 km ai tronsonului Cristian-Codlea...
Ultima oră
Pe aceeași temă