27.8 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialGyenes, cel mai bun român la Dakar

Gyenes, cel mai bun român la Dakar

Doi români au încheiat ediţia a 32-a a Raliului Dakar, ceea ce reprezintă o premieră pentru motociclismul sportiv de la noi. Mai mult, Emanuel Gyenes, din Satu Mare, a fost desemnat neoficial câştigătorul maratonului din cadrul competiţiei.

Cele 13 etape ale ediţiei din acest an a Raliului Dakar, care s-a desfăşurat pe teritoriile Argentinei şi ale statului Chile, s-au încheiat cu o surpriză furnizată de teamul României. Plecaţi cu gândul să termine competiţia, motocicliştii Emanuel Gyenes şi Marcel Butuză, ambii de la team-ul KTM-Vectra Racing, au ocupat poziţii în prima jumătate a plutonului la finalul întrecerii. Many Gyenes s-a clasat în cele din urmă pe un excelent loc 17, cel mai bun pentru un concurent român din istoria competiţiei, la 7 ore 37 minute şi 54 secunde de câştigător, iar Marcel Butuză a prins la rândul său un loc în prima jumătate a clasamentului final, poziţia 57.

Marea performanţă a lui Gyenes este că a parcurs cei peste 9.500 kilometri ai raliului fără să schimbe motorul, KTM 690 Rally, ceea ce i-a adus titlul neoficial de câştigător la clasa moto-maraton. Sătmăreanul a debutat în raliul Dakar în 2007, când competiţia se desfăşura încă pe teritoriu african, iar locul 17 pe care s-a clasat în acest an este rezultatul experienţei sale, dar şi al unei pregătiri extrem de dure. Celălalt român înscris în cursă, Marcel Butuză, a avut un start mai slab, dar a urcat constant în ierarhie.

Învingătorul clasei moto a fost catalanul Marc Coma (KTM), fiind urmat de câştigătorul de anul trecut, francezul Cyril Despres, la 15’04’. Poziţia a treia i-a revenit, în ultimul moment, unui portughez, Helder Rodriguez (Yamaha). „Am încercat să îmi fac cursa, să fiu concentrat asupra posibilităţilor mele, asupra pilotajului meu şi nu am făcut nici o greşeală. Era singurul mod în care puteam să câştig”, a declarat Coma la finalul competiţiei. La rândul său, Cyril Despres a afirmat că nu îl încântă clasarea pe locul doi, dar că îl mulţumeşte. „Dacă sunt dezamăgit? Şi da, şi nu. Am 36 de ani, am participat la 11 ediţii ale Raliului Dakar, am opt clasări pe podium, ştiu cât de cât la ce să mă aştept”, a spus francezul.

Concurenţii care au încheiat cursa au evoluat ieri pentru ultima oară împreună, într-o veritabilă defilare prin Buenos Aires, la capătul căreia au avut loc ceremoniile de premiere.

Clasa auto a fost dominată de un prinţ arab, Nasser Al-Attiyah, fiul ministrului Energiei din Qatar, clasat anul trecut pe locul secund, după coechipierul său de la Volkswagen, Carlos Sainz, care anul acesta, urmărit de ghinion în etapa a 11-a, a prins abia ultima treaptă a podiumului. Pe poziţia secundă s-a clasat un pilot sud-african, Giniel de Villiers, tot de la Volkswagen.

Cele mai citite

Agenția anticorupție din Ucraina investighează o presupusă scurgere de informații

Principalul responsabil anticorupție din Ucraina și-a suspendat vineri adjunctul principal, în timp ce anchetatorii investighează o presupusă scurgere de informații în cadrul unei agenții...

Gabriela Firea vrea investiții mai mari în Cultura Capitalei

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat vineri că şi-ar dori să se aloce fonduri mai mari din bugetul municipalităţii pentru Cultură,...

E OFICIAL! Xavi, OUT de la FC Barcelona

Clubul catalan FC Barcelona a anunțat astăzi despărțirea de tehnicianul spaniol Xavi Hernandez, care nu va mai continua la formația blaugrana din sezonul următor. „Preşedintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă