26.9 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialGuvernul isi trage seva din administratia locala

Guvernul isi trage seva din administratia locala

Nu doar PD a apelat la “banca de rezerve”. Liderii PNL au trebuit sa faca acelasi lucru, insa la proportii mai mici. Presedintele ales in 2004 al Consiliului Judetean Alba, Teodor Atanasiu, a fost promovat ministru al Apararii, iar apoi presedinte al AVAS. Chiar si ultimul ministru ajuns la Agricultura, Dan Motreanu, inainte de a ajunge deputat, a fost consilier judetean in Alba.
La Cluj, deputatul Horia Uioreanu a fost “recrutat” din randul consilierilor locali, iar subprefectul desemnat de PNL, Calin Platon, a fost consilier judetean.
Totodata, seful Inspectoratului Teritorial in Constructii, Ioan Petran, este in continuare consilier judetean, la fel ca si seful Inspectoratului Judetean in Constructii, Ioan Berchisan.
Fiecare presedinte de consiliu judetean sau de prefect din Transilvania are in ranita bastonul de ministru. A devenit deja o moda ca ministrii ardeleni sa fie recrutati din randul celor care lucreaza in administratia publica.
Cel mai recent caz este cel al democratului Sorin Frunzaverde, care a devenit ministru al Apararii dupa ce timp de doi ani a fost presedinte al CJ Caras-Severin.
Frunzaverde a revenit, astfel, in Guvern dupa sase ani petrecuti departe de Palatul Victoria. In perioada 1996-2000, el a detinut portofoliul Turismului, apoi pe cel al Mediului, iar in intervalul 2000-2004, cand PD se afla in Opozitie, el a fost simplu deputat. Democratul a ajuns sa candideze pe lista pentru Consiliul Judetean Caras-Severin dupa ce Traian Basescu a decis sa ii arunce in lupta pe toti liderii importanti ai PD la alegerile locale, ca sa imbunatateasca scorul electoral al acestei formatiuni. Si asta, in conditiile in care rezultatele de la alegerile locale a fost unul dintre criteriile dupa care au fost impartite locurile eligibile de pe listele de candidati ai Aliantei “Dreptate si Adevar”.
Un alt democrat care a parasit postul de presedinte al Consiliului Judetean a fost Gheorghe Pogea, din Hunedoara. El a indeplinit aproape un an functia de vicepremier. Acum, fostul presedinte al CJ Hunedoara ar urma sa fie cap de lista in eventualitatea unor alegeri anticipate. El ar urma sa candideze pentru Senat si ar fi una dintre variantele PD pentru postul de ministru al Economiei si Comertului.
Predecesorul lui Gheorghe Pogea a fost ex-presedintele CJ Arad, Gheorghe Seculici, care a renuntat la conducerea administratiei judetene dupa doar o jumatate de an de mandat. Dupa ce a pierdut si postul de vicepremier in urma unei remanieri guvernamentale, lui Seculici liderii PD i-au oferit postul de ambasador, insa el a refuzat.

Traseu complicat pentru Hardau

Actualul ministru al Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, a avut un traseu politic mai complicat. In 2004 el a fost reales in functia de consilier judetean. In toamna aceluiasi, acesta a renuntat la prima pozitie de pe lista candidatilor pentru Senat a Aliantei PNL-PD in favoarea liberalei Norica Nicolai.
La inceputul anului 2005, Hardau a fost numit prefect de Cluj si a demisionat din Consiliul Judetean. Acesta nu a apucat sa aniverseze un an in fruntea Prefecturii, pentru ca a fost promovat ministru al Educatiei, dupa demisia lui Mircea Miclea, actual consilier prezidential.
PD a fost nevoit sa isi recruteze ministrii din randul presedintilor de consilii judetene ori a prefectilor pentru ca ramasese fara lideri la nivel central cu experienta administrativa. O serie de fosti lideri, precum ex-premierul Petre Roman, fostul ministru Bogdan Niculescu-Duvaz ori fostul sef al diplomatiei, Adrian Severin, carora li s-a alaturat Alexandru Sassu, au plecat din partid. Cei mai multi au ales PSD.
Alti lideri, precum fostul ministru al Transporturilor, Ioan Aurel Stoica, au trecut la cele vesnice. Asa ca membrii conducerii PD au fost nevoiti sa recurga la sistemul rotatiei cadrelor. Este semnificativ faptul ca si in prezent acest partid este unul al administratiei locale. Presedintele PD, Emil Boc, este primar in Cluj-Napoca, presedintele executiv al partidului, Adriean Videanu, este primar in Bucuresti, iar secretarul general, Vasile Blaga, este ministru al Administratiei si Internelor.

Replica fenomenului la nivel micro

Mai mult, consilierii locali ai PD au acoperit golurile aparute in structurile de putere care au revenit Partidului Democrat. Astfel, presedintele filialei clujene, Daniel Buda, a fost consilier local inainte de a deveni deputat. La fel, actualul prefect, Alin Tise, a trecut prin Consiliul Local inainte sa ii succeada lui Mihail Hardau in postul de prefect.
Directorul Directiei Judetene de Sanatate Publica, Florin Stamatian, este in continuare consilier local, in timp ce presedintele Casei de Asigurari de Sanatatate, Mircea Morosan, este si consilier judetean.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu le-a oferit autografe copiilor, la Palatul Victoria

Premierul Marcel Ciolacu a fost prezent, în ziua de sâmbătă, 1 iunie 2024, la Palatul Victoria, unde le-a oferit autografe copiilor și s-a fotografiat...

Peste 30.000 de turiști sunt prezenți în acest weekend pe litoralul românesc

Peste 30.000 de turiști sunt prezenți in acest weekend pe litoralul românesc, gradul de ocupare a hotelurilor fiind de peste 60%. Secretarul general al...

Ciucă, Burduja și Ionuț Stroe au fost împreună pe stadion

Trei lideri de vârf al PNL, Nicolae Ciucă, Sebastian Burduja și Ionuț Stroe, au fost împreună la Stadionul „Arcul de Triumf” din București, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă