14.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialGripa porcina, pandemie de panica

Gripa porcina, pandemie de panica

» Alte doua persoane au fost identificate cu noul virus al gripei, numarul cazurilor confirmate in Romania ajungand la 16. Mai multi specialisti se intreaba daca decretarea alertei de pandemie nu provoaca mai multe pagube si panica decat virusul in sine. OMS confirma ca alerta nu are legatura cu gravitatea bolii, ci este o masura de precautie.

Dupa ce organizatia mondiala a Sanatatii (OMS) a declansat, saptamana trecuta, alerta de pandemie in cazul noului virus gripal, mai multi specialisti au ridicat intrebarea daca aceasta masura nu este pripita si nu provoaca mai degraba panica. OMS si-a justificat alerta de grad maxim prin faptul ca in 74 de tari exista aproape 30.000 de cazuri de gripa noua, care a provocat deja zeci de morti, iar raspandirea virusului este "inevitabila". In timp ce gripa cea noua a ucis pana acum mai putin de 150 de oameni, gripa obisnuita care apare in fiecare an omoara in intreaga lume intre 250.000 si 500.000 de oameni. Ultima pandemie de gripa pornita din Hong Kong, in anul 1968, a provocat in jur de 700.000 de morti.

"Faza de alerta de pandemie nu are legatura cu gravitatea bolii. S-a tinut cont doar de faptul ca virusul alearga liber, de la om la om, pe diferite continente. Este marea confuzie pe baza careia multi spun ca este sfarsitul Pamantului", ne-a declarat Victor Olsavsky, reprezentantul OMS pentru Romania, in legatura cu efectul de panica al declansarii alertei OMS. Logica declansarii alertei de pandemie s-a bazat si pe faptul ca virusul poate evolua imprevizibil, ca orice virus gripal, chiar daca acum asistam la "o forma blanda", mai spune Olsavsky. Cat priveste Romania, tam-tam-ul creat nu are justificari, spune specialistul: "Este evident ca in Romania nu putem vorbi nici macar de o epidemie. Daca ii scadem pe cei care s-au vindecat deja, vorbim despre doua-trei cazuri de raceala". Numarul cazurilor de gripa noua, poreclita popular "porcina" si stiintific AH1N1, a ajuns la 16 in Romania, dupa ce parintii unui barbat de 37 de ani, revenit in tara din Canada, au fost si ei depistati cu virusul gripei si internati in carantina.

 

Din cei 16 bolnavi, noua persoane au fost deja externate, pentru ca s-au vindecat. Autoritatile medicale au subliniat din nou ca toti pacientii au o evolutie favorabila, forma bolii fiind usoara.  Chiar daca virusul nu a facut inca multe victime, acesta ar putea sa se raspandeasca pe o perioada mai indelungata, de un an sau doi, iar tarile in curs de dezvoltare, unde sistemele de sanatate sunt slab dotate, iar cazurile de boala sunt mai grave, ar trebui "sa fie pregatite pentru un scenariu mai sumbru", a declarat Margaret Chan, director general al OMS. "Alerta a fost data pentru autoritati, pentru a mentine supravegherea si pentru a fi pregatite pentru un aflux neobisnuit de cazuri", ne-a explicat si Victor Olsavsky.
O pandemie in adevaratul sens al cuvantului ar presupune milioane de cazuri de imbolnavire cu un virus. OMS nu a vrut sa astepte momentul critic si a declansat alerta de pandemie in faza incipienta, pentru ca specialistii sa nu mai fie luati pe nepregatite si pentru a tine evolutia virusului sub observatie stricta. "Nu poti folosi termenul de pandemie pentru orice este transmisibil la nivel global, pentru ca atunci ar trebui sa spui ca orice gripa de sezon este o pandemie", a declarat in acest sens doctorul Michael Osterholm, seful Centrului pentru Cercetarea Bolilor infectioase de la Universitatea din Minnesota, citat de New York Times.

In Romania, declansarea alertei de pandemie a dat deja nastere la teorii conspirationiste. Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, crede ca intentia statelor de a reduce cotizatia fata de OMS este strans legata de ridicarea gradului de alerta la nivelul sase si declararea pandemiei de gripa porcina. "Mie mi se pare suspect ca, in momentul in care – pe criza economica – s-a discutat despre o reducere a cotizatiei catre OMS, a aparut pandemia", a declarat Astarastoae la Sovata, unde a participat la Conferinta Nationala de Bioetica. Specialistul a recunoscut totusi ca atitudinea autoritatilor poate crea panica in randul cetatenilor, desi nu este cazul. "Bolile au existat in istoria omenirii, trebuie sa luam masuri, dar fara atata tam-tam, care deranjeaza", a declarat Astarastoae.

 

Specialistul crede ca aceste scene cu gripa aviara sau gripa porcina sunt parca rupte din povestea "Petrica si lupul": "Cand va veni intr-adevar pericolul, vom sta cu bratele incrucisate pentru ca deja exista un grad de lehamite, inclusiv in populatia Romaniei, care nu va mai lua in serios masurile".

Cele mai citite

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Obiceiuri și tradiții

Aproximativ două milioane de români își serbează ziua de nume mâine, 21 mai, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Această sărbătoare are o semnificație...

Derby fără miză în Giulești. Rapid, victorie de consolare cu FCSB

Rapid s-a impus pe teren propriu cu scorul de 2-0 în fața campioanei FCSB, în ultimul meci din acest sezon al Ligii 1. Partida...

Rusia ar bruia comunicațiile electronice din estul României

Rusia ar bruia comunicațiile electronice din unele regiuni ale unor țări europene, inclusiv în estul României, susține un raport publicat de Centrul Euro-Atlantic pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă