33.5 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialGhimpu cere din nou retragerea trupelor ruse din Republica Moldova

Ghimpu cere din nou retragerea trupelor ruse din Republica Moldova

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat marţi, la Geneva, că Republica Moldova a ajuns să fie cel mai sărac stat din Europa nu doar pentru că reformele democratice au fost promovate cu întârziere, ci şi din cauza că pe teritoriul ţării “continuă să staţioneze o armată de ocupaţie”, potrivit NewsIn.

“Pe teritoriul republicii continuă să staţioneze, fără consimţământul nostru, o parte din acea armată de ocupaţie şi muniţiile ei, încălcând decizia de la Istanbul, din 1999, şi statutul de neutralitate al ţării”, a declarat Ghimpu la Conferinţa Mondială a preşedinţilor de Parlament la care au participat aproximativ 150 de reprezentanţi din întreaga lume, relatează DECA-press.

În cadrul conferinţei de la Geneva, Ghimpu le-a cerut colegilor săi sprijinul în procesul de retragere necondiţionată, imediată şi transparentă a armamentului şi muniţiilor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova, afirmând că “această armată sprijină indirect autoproclamata republică transnistreană”.

În discursul ţinut la Geneva, Ghimpu a solicitat sprijinul celor aproximativ 150 de participanţi la eveniment în vederea susţinerii financiare în procesul de lichidarea consecinţelor grave ale inundaţiilor din Republica Moldova, în special pentru construirea a peste 700 case de locuit pentru sinistraţi. Mihai Ghimpu se află la Geneva în perioada 19-21 iulie, unde participă la Conferinţa Mondială a preşedinţilor de Parlament. Conferinţa este cel mai important summit mondial cu participarea preşedinţilor de parlament din toate statele lumii, care este organizată odată la cinci ani.

Declaraţiile preşedintelui interimar al Republicii Moldova ar putea provoca din nou nemulţumire la Moscova. Ghimpu a decretat ziua de 28 iunie drept Zi a ocupaţiei sovietice şi a comemorării victimelor regimului totalitar comunist, cerând Rusiei să-şi retragă urgent trupele de pe teritoriul Republicii Moldova. Decretul a provocat critici la Moscova.

Ulterior, deputaţii ruşi au votat o declaraţie de condamnare a decretului semnat de Mihai Ghimpu. Pe de altă parte, o cantitate importantă de vinuri moldoveneşti, îmbuteliate şi în vrac, a fost blocată în vama Solnţevo, lângă Moscova, pe motiv că vinul ar conţine substanţe nocive.

Cele mai citite

Zelenski spune că va începe negocieri de pace cu Rusia imediat ce Rusia se retrage din teritoriile ucrainene

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este dispus să înceapă negocieri de pace cu Rusia imediat ce Rusia se retrage din teritoriile ucrainene. După...

Statul a colectat, pentru 2023, taxe de 11 milioane de euro de la liber-profesioniştii ce folosesc platforma SOLO pentru contabilitate

Persoanele Fizice Autorizate (PFA) care au completat şi depus Declaraţia Unică prin platforma de contabilitate digitală SOLO au plătit către stat taxe, impozite şi...

Analiză FES: România colectează cele mai puține taxe comparativ cu statele din centrul și estul Europei

România este țara în care taxele reprezintă cea mai mică proporție din economie, comparativ cu celelalte state din Uniunea Europeană, inclusiv cele din centrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă