14.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialGabriel Oprea iese din nou la atac: Niciodată în România sau...

Gabriel Oprea iese din nou la atac: Niciodată în România sau în lume nu am auzit de această încadrare de ucidere din culpa stând pe bancheta din spate. M-am simţi hărţuit

Gabriel Oprea a declarat, miercuri seara, la un post de televiziune, că nu a auzit de vreun caz în care o persoană să fie acuzată de ucidere din culpă „stând pe bancheta din spate”. În plus, fostul vicepremier a afirmat că s-a simțit hărțuit, în ceea ce privește cazul polițistului Bogdan Gigină, care a murit în 20 octombrie 2015, la vârsta de 28 de ani, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Știrbei Vodă din Capitală, în timp ce deschidea coloana lui Gabriel Oprea, potrivit Mediafax.

„Niciodată în România sau în lume nu am auzit de această încadrare de ucidere din culpa stând pe bancheta din spate. Este sfâşietor ca un coleg să moară într-o misiune. M-am simţi hărţuit când s-a spus că veneam de la restaurant. Specialiştii în domeniul rutier au spus că nu poţi să fii încadrat la ucidere din culpă fiind în a treia maşină. (…) Cine este vinovat de moartea colegului nostru Bogdan Gigină o pot spune, conform legii, doar judecătorii. Există şefi de traseu, oameni care asigură această protecţie. Cred că trebuie indreptată atenţia şi asupra acelei nenorocite de groapă în care colegul nostru a căzut.(…) O să port această cruce toată viaţa”, a declarat Gabriel Oprea, miercuri seara, la postul Antena 3, după ce, luni, senatorii au respis cererea DNA privind începerea urmăririi penale, pentru ucidere din culpă.

Totodată, Gabriel Oprea a precizat că va renunța la imunitate „în scurt timp”. 

„În scurt timp voi renunţa la această imunitate. Până la alegeri. Cred că a fost şi o capcană politică. Am văzut că toate partidele au votat acest lucru, ceea ce e un lucru neobişnuit. (…) Nu mai fac politică. Am cedat, trebuia sa fac la fel ca prima oara, să cer ridicarea imunităţii”, a declarat Gabriel Oprea.

 

Într-un mesaj postat, miercuri, pe Facebook, Gabriel Oprea a susținut că este nevinovat și că votul senatorilor  nu îl face imun în fața Justiției și nici „nu închide drumul dosarului”.

„Pentru că votul din Senat a stârnit foarte multe discuții, vreau să clarific două lucruri. În primul rând, acest vot nu mă face imun în fața Justiției, nu mă <<salvează>> de la ceva și nici nu închide drumul dosarului pentru care DNA a cerut încuviințarea urmăririi penale. Peste doar câteva luni, mandatul meu de senator se încheie. Peste doar câteva luni, așa-zisa imunitate nu va mai exista, iar cazul își va urma cursul normal în Justiție. Spun asta pentru cei care, din neștiință sau din interes, afirmă – în mod total greșit – că, din cauza votului din Senat, dosarul DNA nu va mai ajunge în instanță. Vă reamintesc faptul că procurorii au așteptat aproape un an ca să facă acest dosar. Ei bine, prin votul de acum doua zile, s-a decis să mai treacă încă trei luni până când va ajunge în fața judecătorilor. Atât și nimic mai mult”, a scris Gabriel Oprea, într-un mesaj postat pe pagina sa de Faceook.

Totodată, el a explicat motivul pentru care le-a cerut colegilor senatori să nu încuviințeze cererea procurorilor DNA. „Motivul pentru care am cerut colegilor să nu încuviințeze solicitarea DNA este suspiciunea că acest dosar nu vizează înfăptuirea Justiției, ci mai degrabă a unor jocuri de altă natură. Cred că este menirea Senatului să atragă atenția, inclusiv prin vot, asupra faptului că există astfel de suspiciuni cu privire la modul în care se fac dosarele și că aceste semne de întrebare afectează nu doar drepturile și libertățile individuale, ci și încrederea oamenilor în instituții, în general și în Justiție, în special. Ar mai fi de precizat faptul că în acest dosar, Senatul a cerut, la începutul anului, urmărirea penală pentru abuz în serviciu și până în acest moment nu a fost dată nicio soluție. Potrivit art.109 alin.2 din Constituție, Senatul nu încuviințează urmărirea penală cerută de procuror, ci are dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor guvernului pentru fapte săvârșite în exercițiul funcției lor. Este un drept și nu o obligație! Aceasta implică o apreciere și o responsabilitate din perspectiva legii penale și a celei procesuale penale”, a mai precizat fostul vicepremier.

El și-a încheiat mesajul precizând că dosarul este „sărac în probe” și susținându-și nevinovăția.

„Așa cum am mai spus, mă consider nevinovat. Așa cum am mai spus, nu mi se pare normal ca un dosar cu o acuzație atât de gravă să fie atât de sărac în probe. Cu toate acestea, dosarul va ajunge în fața judecătorilor și sunt convins că, așa cum nenumărate zvonuri au fost infirmate, la fel vor fi infirmate și suspiciunile procurorilor. Iar atunci când judecătorii îmi vor da dreptate, mă întreb dacă cineva va plăti, totuși, pentru calomniile, injuriile și ura pe care zgomotul din jurul acestui dosar le-au produs”, a conchis el.

Precizările lui Gabriel Oprea au stârnit reacții din partea internauților. „Problema ta este faptul că nici acum nu realizezi că ai lăsat o mamă fără copil….Ce ai face daca te-ai afla în locul ei? Rușineeeee!”, a scris o persoană. Într-un alt mesaj, lui Oprea i se cere demisia. „Dați-vă demisia. Ce mai înseamnă trei luni. Când se cerea la alți parlamentari ridicarea imunității, spuneați că nu vă opuneți justiției. Acum v-ați schimbat? Rușine, sunteți plătiți din bani publici, plecați acasă toti, că faceți țara de râs”.

„Dacă ar fi murit copilul meu (doamne ferește), muream cu tine de gât”, scrie o altă persoană. „ACUM să vă supuneți urmăririi penale și nu la iarnă! Asta dacă aveți coloană vertebrală”, comentează un alt internaut.

Mai multe persoane au iniţiat pe Facebook o mişcare de protest faţă de decizia dată de senatori în cazul lui Gabriel Oprea, fiind deschisă o pagină intitutală „Oprea, eşti cercetat, trebuie să fii judecată”, unde câteva sute de persoane şi-au anunţat prezenţa în faţa Senatului, joi, la ora 18.00.

învinuire pe motiv că ar fi beneficiat nelegal de o coloană oficială, în deplasări personale.

În 31 august, șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, fost vicepremier și ministru de Interne, pentru ucidere din culpă în dosarul privind moartea polițistului Bogdan Gigină. Cu toate acestea, luni, Plenul Senatului a respins cererea procurorilor anticorupție de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, cu 73 de voturi „împotrivă”, 45 „pentru” şi şase abţineri. 

 

Cele mai citite

Ciolacu se întoarce cu blugi turcești în coaliție. Cracul mai scurt e pentru PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Deoarece, indiferent cât de mult rahat de Buzău ești pregătit să mănânci și să oferi în super anul electoral în curs,...

Alina Gorghiu salută că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, din dosarul privind accidentul din localitatea 2 Mai, va fi transferată

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a salutat faptul că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, care avea în soluţionare la Judecătoria Mangalia dosarul privind accidentul din localitatea...

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă