26.9 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialFranţa va retrage 200 de militari din Afganistan până în luna noiembrie

Franţa va retrage 200 de militari din Afganistan până în luna noiembrie

Franţa va retrage aproximativ 200 de militari din Afganistan înainte de sfârşitul lunii octombrie, în cadrul retragerii anunţate a circa o mie de soldaţi până la sfârşitul lui 2012, a informat joi purtătorul de cuvânt al Statului Major, Thierry Burkhard, citat de AFP, citat de Mediafax.

Franţa îşi va retrage înainte de sfârşitul lunii octombrie echivalentul unei companii, adică aproximativ 200 de militari“, a declarat Burkhard, în cadrul conferinţei de presă săptămânale a Ministerului Apărării.

Este vorba despre o “companie de luptă şi ajutoarele sale”, a precizat el.

Un alt detaşament urmează să fie retras până la sfârşitul anului, a adăugat purtătorul de cuvânt. Majoritatea soldaţilor francezi sunt mobilizaţi în provincia Kapisa şi districtul Surobi, la nord-est de Kabul.

Retragerea forţelor franceze se face în coordonare cu retragerea altor soldaţi din cadrul forţei internaţionale în Afganistan, care numără peste 130.000 de persoane, dintre care două treimi americani.

La 23 iunie, preşedintele Barack Obama a anunţat retragerea unei treimi din contingentul american în Afganistan până în vara lui 2012, respectiv aproximativ 33.000 de persoane.

Ulterior, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat că “mai multe sute” de militari francezi vor părăsi Afganistanul până la sfârşitul lui 2011 şi începutul lui 2012. În iulie, în cadrul unei vizite în Afganistan, el a confirmat că “în 2014, toţi militarii francezi vor fi plecaţi din Afganistan, totul va fi transferat afganilor”.

De la mobilizarea Forţei Internaţionale a NATO în Afganistan (ISAF) după atentatele din 11 septembrie 2001, operaţiunile militare în această ţară au provocat moartea a 75 de militari francezi. Bilanţul a crescut din cauza intensificării, în timpul verii, a insurecţiei din Kapisa.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu le-a oferit autografe copiilor, la Palatul Victoria

Premierul Marcel Ciolacu a fost prezent, în ziua de sâmbătă, 1 iunie 2024, la Palatul Victoria, unde le-a oferit autografe copiilor și s-a fotografiat...

Maia Sandu a numit un nou procuror general al Republicii Moldova. Ion Munteanu a câștigat un concurs la care a avut doi contracandidați

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a numit pe Ion Munteanu în funcția de procuror general al Republicii Moldova. Ion Munteanu a obținut această funcție în...

Israelienii îi cer lui Netanyahu să încheie un acord pentru eliberarea ostaticilor

Mii de israelieni au demonstrat sâmbătă la Tel Aviv pentru a cere guvernului condus de Benjamin Netanyahu să ajungă la un acord privind eliberarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă