39 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăInternaționalIsraelienii îi cer lui Netanyahu să încheie un acord pentru eliberarea ostaticilor

Israelienii îi cer lui Netanyahu să încheie un acord pentru eliberarea ostaticilor

Mii de israelieni au demonstrat sâmbătă la Tel Aviv pentru a cere guvernului condus de Benjamin Netanyahu să ajungă la un acord privind eliberarea ostaticilor, un plan prezentat cu o zi înainte de preşedintele american Joe Biden, informează AFP, preluat de agerpres.ro.

„Un acord privind ostaticii acum”, a cerut o manifestantă deghizată în Statuia Libertăţii, în mijlocul unui val de steaguri israeliene.

„Biden este singura noastră speranţă”, a declarat pentru AFP manifestanta Abigail Zur, în vârstă de 34 de ani.

Vineri, preşedintele american a declarat că Israelul a propus o foaie de parcurs pentru o încetare completă a focului între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care include eliberarea ostaticilor deţinuţi în Fâşia Gaza.

La Tel Aviv, demonstranţii au fluturat un banner uriaş pe care era scris „Biden, salvează-i de Netanyahu”.

Marea majoritate a manifestanţilor intervievaţi de AFP au declarat că se tem că Benjamin Netanyahu ar pune în pericol acordul.

Pentru Diti Kapuano, premierului îi pasă mai mult de „puterea” sa decât de soarta ostaticilor.

„Sper că Biden va exercita suficientă presiune pentru ca guvernul şi Netanyahu să accepte acordul”, a spus această femeie de 46 de ani, cu drapelul israelian în mână.

Într-un comunicat, Forumul Familiilor Ostaticilor şi Persoanelor Dispărute a precizat că va „cere guvernului israelian să aprobe imediat acordul de eliberare a ostaticilor şi să-i aducă pe toţi ostaticii acasă imediat”.

„Vom cere, de asemenea, tuturor miniştrilor guvernului şi membrilor coaliţiei să se angajeze public să sprijine acordul şi să nu permită posibilitatea de a-l torpila şi de a pune în pericol ostaticii”, a adăugat ONG-ul.

Miniştrii israelieni de extremă dreapta au ameninţat sâmbătă că vor părăsi guvernul dacă Netanyahu va merge înainte cu acordul privind încetarea focului în Gaza, care include eliberarea ostaticilor.

„Trebuie să ajungem la un acord”, a declarat Glick Gilad, în vârstă de 51 de ani, ţinând în mână un steag american uriaş.

„Suntem suficient de puternici pentru a face faţă războiului după aceea. În primul rând, să-i aducem acasă”, a adăugat el.

Războiul din Gaza a fost declanşat de un atac fără precedent al Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie, care a dus la moartea a 1.189 de persoane, majoritatea civili, conform unui bilanţ al AFP bazat pe cifrele oficiale israeliene.

Dintre cele 252 de persoane răpite pe 7 octombrie, 121 sunt încă reţinute în Gaza, dintre care 37 sunt decedate, conform armatei israeliene.

Ca răspuns, Israelul a promis să distrugă mişcarea şi a lansat o ofensivă majoră în Gaza, care a ucis până acum 36.379 de persoane, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza condus de Hamas.

„Am speranţă pentru că am încredere în poporul meu, nu pentru că am încredere în guvernul meu”, a spus Dorit Laor, în vârstă de 60 de ani.

Netanyahu e neschimbat: Încheierea războiului doar dacă Hamas va fi distrusă

Condiţiile pentru ajungerea la o ”încetare a focului permanentă” în Fâşia Gaza nu s-au schimbat şi ele includ ”distrugerea” Hamas şi ”eliberarea tuturor ostaticilor” din enclava palestiniană, a avertizat sâmbătă premierul israelian Benjamin Netanyahu, transmite AFP, potrivit agerpres.ro.

Într-un anunţ surpriză făcut vineri, preşedintele american Joe Biden a prezentat o nouă propunere pentru a se pune capăt războiului din Gaza şi pentru a asigura eliberarea ostaticilor. Potrivit preşedintelui american, noul plan prevede trei faze.

Condiţiile Israelului pentru a opri războiul nu s-au schimbat”, a indicat biroul lui Benjamin Netanyahu într-un comunicat.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă