26 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialFoto&Video: Satelitul NASA s-a prăbuşit pe Pământ

Foto&Video: Satelitul NASA s-a prăbuşit pe Pământ

UPDATE 14.30 Agenţia americană spaţială a confirmat, sâmbătă dimineaţa, pe contul oficial de Twitter, că satelitul aşteptat şi urmărit de o lume întreagă cu sufletul la gură a căzut pe Terra, informează realitatea.net.

“Putem confirmă ca UARS e jos. Bucăţi din el au căzut pe pământ vineri noaptea şi sâmbătă dimineaţa”, scrie NASA pe Twitter.

Satelitul a intrat în atmosfera Pământului în zona Oceanului Pacific, mai informează agenţia spaţială, dar locul în care a picat nu poate fi confirmat încă. Potrivit primelor informaţii, fragmente din satelit au ajuns în Canada, iar armata americană verifică în prezent locul impactului.

Ceea ce a atras atenţia media la prăbuşirea bătrânului instrument spaţial a fost faptul că NASA nu a putut să anunţe unde va cădea.

Agenţia a calculat că şansele ca un om să fie lovit de o bucată din satelitul UARS sunt de 1 la câteva trilioane. Dacă însă găsiţi o bucată din satelit, cel mai bine este să o lăsaţi acolo, să nu o atingeţi şi să chemaţi autorităţile.

Specialiştii au indicat ca zone probabile Canada, Africa sau Australia. Un astronom amator susţine că a surprins deja imagini cu aparatul, în urmă cu o săptămână, în nordul Franţei.

……………………  

UPDATE: Fragmentele satelitului NASA ar trebui să se prăbuşească în această noapte în Oceanul Pacific în jurul orei 02.00 (ora României), scrie telegraph.co.uk. Dacă previziunile cu privire la traiectoria acestuia sunt corecte şi condiţiile meteo favorabile, satelitul va fi vizibil pe cer în jurul orei 23.00.   

 

Washington Post anunţă că în cursul zilei de vineri un satelit al NASA, neoperaţional, va intra în straturile superioare ale atmosferei, parţial topit, se va dezintegra, iar resturile sale se vor împrăştia pe întreaga suprafaţă a pământului.

Oficialii NASA, care se confruntă cu lipsa de precizie a mişcării dinamice a gunoiului spaţial, au continuat joi seară să dea declaraţii incerte cu privire la momentul şi locul în care acest satelit se va prăbuşi. Agenţia a anunţat joi, 22 septembrie, că cel mai probabil satelitul va reintra în atmosferă în după amiaza zilei de vineri şi că nu va fi localizat deasupra Americii de Nord. Însă, această estimare lasă marje de eroare uriaşe.

Traiectoria indica o prăbuşire a acestuia în sudul Oceanului Pacific în cursul nopţii de vineri, potrivit unei hărţi publicate de Aerospace Corp., care utilizează un sistem de interceptare Air Force. Harta sugera că, dacă satelitul se prăbuşeşte cu 20 sau 25 de minute mai târziu, ar ajunge deasupra Statelor Unite, relatează Washington Post.

Satelitul dă ocol planetei într-o oră şi 30 de minute. Orice modificare a timpului la care reintră în atmosferă, poate rezulta în schimbarea locului de prăbuşire cu mii de kilometri.

Mai multe agenţii au încercat că simuleze traiectoria fragmentelor acestui corp, iar rezultatele ar indica faptul că Italia ar putea fi afectată, însă la momentul la care a fost făcut anunţul această probabilitate nu putea fi confirmată, urmând ca traseul satelitului să fie monitorizat constant.

Sursa video

Joi, satelitul se afla la mai mult de 160 de kilometri deasupra atmosferei pierzând din viteză şi altitudine. Când va ajunge mai aproape de suprafaţă, se va rupe pe măsură ce carcasa de aluminiu se topeşte, spune Bill Ailor, inginerul Aerospace Corp. care a monitorizat acest satelit

Acelaşi inginer spune că rezervoarele cu combustibil adesea explodează la intrarea în atmosferă. Nasa se aşteaptă ca satelitul să se destrame în aproximativ 100 de bucăţi care se vor deplasa pe cer şi vor fi vizibile pe porţiuni de sute de kilometric. Aproximativ 26 din aceste fragmente ar supravieţui contactului cu atmosfera şi se vor prăbuşi pe suprafaţa Pământului, iar cea mai mare dintre ele ar cântări peste 150 de kilograme.

Potrivit agenţiei, probabilitatea ca cineva să fie rănit este de 1 la 3.200, iar fragmentele satelitului se vor prăbuşi cel mai probabil în ocean.

Cele mai citite

Netanyahu spune că nu poate exista o încetare permanentă a focului în Gaza până când Hamas nu va fi distrus

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că nu va exista o încetare permanentă a focului în Gaza până când capacitățile militare și de guvernare...

Andrei Rublev, eliminat de la Roland Garros. Rusul și-a pierdut cumpătul

Eliminarea lui Andrei Rublev în turul al treilea de la Roland Garros a fost una dintre surprizele majore ale turneului de tenis. Rusul, clasat...

Zelenski participă în Singapore la conferinţa Shangri-La Dialogue. Ce va discuta cu Lloyd Austin

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns sâmbătă în Singapore pentru conferinţa Shangri-La Dialogue, unde se va întâlni cu secretarul american al apărării Lloyd Austin,...
Ultima oră
Pe aceeași temă