24.9 C
București
sâmbătă, 18 septembrie 2021

FOTO+VIDEO. Desfășurare impresionantă de oficialități pentru inaugurarea a două motociclete pe care ISU le va folosi la intervenții. În valoare de 20.000 de euro, ele vor circula doar ziua

Știți de câte oficialități este nevoie pentru a inaugura două motociclete? La un astfel de eveniment, desfășurat în Constanța, au participat un secretar de stat (Raed Arafat), inspectorul general al IGSU, colonel Daniel Dragne, un președinte de Consiliu Județean (Horia Constantinescu), un prefect (Ioan Albu), doi senatori (Tit Liviu Brăiloiu și Nicolae Moga, ambii PSD), șefi din Poliție, mai mulți membri din conducerea ISU Dobrogea, inclusiv comandantul Daniel Popa, dar și zeci de angajați ai acestei instituții. Domnișoarele și doamnele din ISU Dobrogea au stat aliniate în fundal, îmbrăcate în fuste și cămăși.

Două motociclete pentru litoralul aglomerat

Motivul acestei desfășurări de forțe a fost „operaţionalizarea motocicliştilor pompieri constănţeni”, așa cum s-au exprimat reprezentanții ISU Dobrogea. Este vorba, de fapt, despre faptul că două motociclete cumpărate de ISU vor participa la intervenții. Prima dintre ele a intrat în pâine de ieri, a doua va fi folosită peste circa două-trei săptămâni. Sunt motociclete BMW care au costat peste 20.000 de euro fiecare.

„Costul este justificat pentru că vorbim de o motocicletă dotată, care are pe ea echipamente de salvare de viață, vorbim de defibrilator, oxigen, trusă de resuscitare și de toate echipamentele necesare ca să se intervină în regim de urgență. Se ajunge foarte repede în anumite zone aglomerate, s-a dovedit acest lucru în București. Sunt un vârf de lance când o ambulanță este la o distanță mai mare. Până când ajunge ambulanța, ele pot să facă treabă foarte bine. Avem cazuri în care motocicliștii din București au ajuns, au defibrilat, au rescuscitat, iar când a ajuns echipajul de pe Ambulanță, persoana era cu ritmul cardiac recuperat”, a spus Raed Arafat. Timpul de reacție se reduce cu până la 10 minute. Motocicletele sunt deservite de 13 persoane. La București sunt șapte motociclete, din care șase funcționale și una de rezervă. Pe 30 august se vor mai „operaționaliza” două motociclete în Cluj.

Defibrilatoarele, „mici bijuterii”

Rodica Olimpia Tudoran, medicul primar şef al Unităţii de Primire Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean “Sf. Apostol Andrei” din Constanţa, a declarat că cele două motociclete sunt un ajutor extraordinar.

„Se reduce timpul de intervenție în zonele aglomerate. În sezonul estival, mai ales în timpul weekendului, accesul în anumite zone ale orașului și ale județului, mă refer la stațiunea Mamaia, nordul orașului, zona Eforie și Agigea, accesul este foarte dificil pentru ambulanțele SMURD. Se poate face numai cu elicopterul, dar elicopterul poate fi în misiune. Aceste două echipaje pe motocicletă se pot strecura în trafic mult mai ușor decât noi cu ambulanțele și pot acorda primul ajutor la locul faptei mult mai repede. În cazurile grave, de politraumă sau de stop cardi0respirator, timpul înseamnă viață. Cinci minute pot face diferența între viață și moarte. Într-un șoc cardio-respirator, un șoc electric dat în primele cinci minute pornește cordul și pacientul poate supraviețui fără leziuni cerebrale. Întârzierea este uneori fatală”, a spus Rodica Tudoran.

Ea a afirmat că defibrilatoarele sunt „mici bijuterii”, foarte performante și eficiente. „Am mai văzut așa ceva numai în Londra”, spune ea. A mai spus că minutele câștigate de motociclete pot fi vitale pentru salvarea unui om.

Motocicletele vor fi folosite numai ziua 

Raed Arafat a spus că cele două motociclete vor lucra numai pe lumina zilei.

„Noaptea nu este nevoie, pentru că, de regulă, noaptea este aglomerația mai mică în oraș și se poate face față numai cu mașinile. Reducem și riscul alimentării motocicliștilor”, a spus el. În București, un motociclist a fost implicat într-un accident. O cădere, nimic grav.

„Noi nu căutăm motocicliști care să meargă cu viteze mari. Rolul motocicletei este mai degrabă să ajungă, să se strecoare printre mașini, dacă drumul este mai aglomerat. Are girofar, sirene, blițuri, tot ce trebuie. Ei trebuie să conducă preventiv. I-am trimis la Academia Titi Aur și au făcut cursuri de conducere preventivă”, a spus Raed Arafat.

Senatorul PSD Nicolae Moga a încălecat pe-o șa: 

La eveniment au venit, împreună, pe motociclete, senatorii PSD Nicolae Moga și Tit Liviu Brăiloiu. Primul s-a remarcat recent după ce i-a atras atenția șefului Protecției Consumatorilor Constanța să o lase mai moale cu controalele, al doilea a fost acuzat că i-a arătat degetul mijlociu unui ziarist, chiar pe holurile parlamentului. După ce s-au învârtit minute bune pe lângă motociclete, le-au studiat și au apăsat pe butoanele pe care le-au găsit, au pornit alarma, senatorul Moga a încălecat pe-o șa și dat o tură de piață cu motocicleta ISU. Fără cască. „Are permis categoria A pentru motociclete. Deocamdată este demonstrativ. În momentul în care intră pe intervenție nimeni nu mai are acces la ele.”, au spus reprezentanții ISU, întrebați fiind de ce senatorul s-a plimbat cu motocicleta.


Ultima oră
Pe aceeași temă