19.1 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialFOTO Honda S660 Concept: roadsterul breloc pentru "Kei". Poate ajunge şi în...

FOTO Honda S660 Concept: roadsterul breloc pentru “Kei”. Poate ajunge şi în Europa

Honda a prezentat înaintea Salonului Auto de la Tokyo un nou concept,  S660, care ar putea intra în producţia de serie în 2015. Micul roadster urmează să fie lansat pentru început pe piaţa japoneză, după care ar putea ajunge şi în Europa potrivit Autoexpress.

Honda S660 Concept preia multe trăsături de la un prototip mai vechi, prezentat de japonezi în 2011, şi anume EV-STER, cu toate că propulsia electrică nu se mai regăseşti în noul roadster. S660, după cum îi spune şi numele, va fi propulsat de un motor de doar 660 cc, în trei cilindri, care dezvoltă 65 CP, iar motorizarea va rămâne neschimbată şi pe versiunea de serie, cel puţin pentru cea destinată Japoniei. Deşi mic, motorul va beneficia de un sistem turbo şi ar putea fi conectat la o cutie de viteze CVT în şapte trepte.

Europa ar putea primi un S660 mai puternic

Puterea dezvoltată de motorul lui S660 poate părea insuficientă pentru publicul european obişnuit cu maşini puternice, însă modelul va fi nişat pe o categorie specifică de maşini, cunoscută în Japonia sub numele “Kei”. Un model Kei trebuie să aibă sub 3,4 metri lungime, respectiv 1,49 m lăţime şi este propulsat de un motor de 660 cm, proprietarii acestor maşini beneficiind de anumite scutiri de taxe şi impozite.

Segmentul Kei a cunoscut o dezvoltare puternică în Japonia mai ales în perioada de după Al Doilea Război Mondial, însă în Europa sau alte pieţe importante ale lumii el nu a prins. Cu toate acestea Honda S660 ar putea fi lansată şi pe continentul european, aici urmând să aibă un motor de 1 litru, de circa 100 CP, suficient cât să propulseze maşina de doar 850-900 kg.

“Singura modificare pe care o va primi conceptul în versiunea de serie va fi adăugarea unui acoperiş retractabil, care nu este încă prezent”, a declarat Ryo Suguira, senior designer la Honda. 

În Europa,  Honda S660 probabil va concura pe segmentul roadsterelor de mici dimensiuni, fiind situat între Smart Fortwo cabrio şi un Audi TT cabrio. De altfel Honda a mai lansat un astfel de model în 1991, când pe piaţă apărea modelul Beat, un roadster care era propulsat de un motor similar, tot de 660 cc, dar care nu s-a bucurat de mare succes. Dacă japonezii au deja o cultură pentru astfel de modele, rămâne de văzut cum vor primi europenii modelul.

Tot la Salonul Auto de la Tokyo, unde va avea premiera mondială noul concept, Honda va mai prezenta şi prototipul NSX, o propunere de SUV urban. Salonul auto va avea loc între 22 noiembrie – 1 decembrie.

Cele mai citite

Air France anunță zboruri noi către Brazilia, Maldive și Suedia

Compania aeriană Air France anunță zboruri noi către Brazilia, Maldive și Suedia, precum și prelungirea zborurilor între Europa și SUA. În sezonul de iarnă 2024-2025...

Dacă mai avea antrenori dinamoviști la încă 12 echipe, trupa din Ștefan cel Mare era campioană

Ilustrație: Marian Avramescu Formația Fotbal Club Dinamo București 1948 a scăpat de retrogradarea directă din Superliga României și, acum, e aproape să câștige și...

LIVE UPDATE Ciolacu și Erdogan concluzie dureroasă: În Gaza ne confruntăm cu o tragedie

Am discutat cu președintele Recep Tayyip Erdogan situația din Orientul Mijlociu și suntem de acord că în Gaza ne confruntăm cu o tragedie, spune...
Ultima oră
Pe aceeași temă