15.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialFOTO de la 1900. Cum au perfecţionat femeile din teatrul burlesc arta...

FOTO de la 1900. Cum au perfecţionat femeile din teatrul burlesc arta seducţiei

La sfârşitul secolului XIX, femeile care jucau în spectacolele burleşti au schimbat felul în care era percepută senzualitatea, deşi apăreau pe scenă îmbrăcate din cap până în picioare. Blamate pentru vulgaritate, ele au reuşit să atragă atenţia asupra problemelor politice şi asupra condiţiei femeii, relatează publicaţia Daily Mail.

Fotografiile din colecţia lui Charles H. McCaghy, profesor la Universitatea Bowling Green State din Ohio, dezvăluie cât de diferită era frumuseţea în urmă cu 120 de ani.

Era burlescă a început în Statele Unite când Lydia Thompson şi-a adus trupa de dansatoare, British Blondes, pe scenele din New York, în 1868. Erau femei independente, stăpâne pe propriile forţe care performau pe scenă, femei care aveau acelaşi comportament social şi cultural pe care îl are majoritatea femeilor din ziua de azi.

Numeroase voci le comparau pe aceste femei cu prostituatele de pe stradă – îşi vindeau corpul pentru sex, însă  mulţi bărbaţi le adorau. Datorită preţurilor reduse ale biletelor, bărbaţi din toate păturile sociale mergeau la spectacolele lor.

Se spune că unii bărbaţi şi-au dorit moartea după ce au văzut desfrâul care avea loc în spectacolele conduse de Lydia Thompson. Veridicitatea acestori poveşi este totuşi pusă la îndoială, notează Daily Mail.

Secretul sex-appeal-ului dansatoarelor din spectacolele burleşti nu consta în dezvăluirea anumitor părţi ale corpului – aşa cum fac stripteuzele astăzi. Burlescul a fost blamat din cauza femeilor care, deşi îşi dezvăluiau doar forma corpurilor, îi înnebuneau pe bărbaţi.

Deşi erau considerate obiecte ale dorinţei sexuale a bărbaţilor, artistele încercau să îmbunătăţească statutul femeii în societatea americană. Printr-un umor exagerat, ele evidenţiau problemele politice şi îi provocau pe bărbaţii care se aflau în public.

În 1920, spectacolele burleşti si-au pierdut publicul în faţa reprezentaţiilor de pe Broadway şi a noilor forme de spectacole.

Cele mai citite

Accident pe Dunăre. Două persoane au murit, iar alte cinci sunt date dispărute

Două persoane au fost ucise și alte cinci au fost date dispărute în urma unei coliziuni între o ambarcațiune cu motor de mici dimensiuni...

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...

Loviturile Rusiei asupra regiunii ucrainene Harkov au făcut cel puțin 11 morți

Rusia a lovit duminică o stațiune aglomerată de la marginea celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina și a atacat, de asemenea, satele...
Ultima oră
Pe aceeași temă