21.5 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialFOTO: 33 de soluţii de accesorii şi tunning pentru acoperişul ceramic

FOTO: 33 de soluţii de accesorii şi tunning pentru acoperişul ceramic

Accesoriile şi sistemele de siguranţă pentru acoperişurile din ţiglă ceramică asigură funcţionalitate şi un plus de protecţie învelitorii iar în acest scop TONDACH vine cu o gamă completă de accesorii, potrivite pentru fiecare model  de ţiglă în parte.

Aceste operaţii de accesorizare/tunare a acoperişului cuprind în primul rând o serie de soluţii pentru substructura acoperişului – bandă de vapori, folie anticondens, bandă de etanşare, adeziv, manşete de etanşare împotriva vântului (pentru ţevi, antene sau cabluri).

Specialiştii recomandă o foarte bună ventilare a acoperişului ceramic şi folosirea unei folii anticondens, care joacă un rol esenţial, deoarece aceasta lasă vaporii să iasă, preia umiditatea care se produce nepermiţând apei să pătrundă în interior şi o canalizează la nivelul streşinii.

Tondach vine cu două soluţii pentru o izolaţie performantă a acoperişului. Una dintre ele este folia armată care este folosită în mod obligatoriu la acoperişurile mansardate. Aceasta însă se poate folosi şi opţional pentru evitarea pătrunderii prafului şi a zăpezii.

Principalul ei rol este de a împiedica pătrunderea vaporilor de apă în stratul de termoizolaţie, secţiunea de ventilare dintre ţiglă şi folie prevenind încălzirea excesivă a acoperişului pe timp de vară, iar cea dintre folie şi stratul de termoizolaţie elimină condensul care a pătruns prin termoizolaţie.

Acest tip de folie se montează paralel cu streaşina, cu marginea pe sortul metalic şi se fixează cu ajutorul capselor şi contraşipcilor. Aşezarea foliei armate se face până sub coamă, la aproximativ 25-30 cm, pentru a asigura ventilarea structurii superioare.

O altă soluţie pentru izolarea acoperişului este folia anticondens (Fol N, Fol S, Fol K), care se foloseşte de regulă la acoperişurile cu termoizolaţie şi unde aceasta trebuie protejată împotriva pătrunderii condensului din interior sau a umidităţii din exterior şi unde trebuie asigurată totodată şi un minimum de ventilare.

Această folie se montează direct pe termoizolaţie şi astereală, nefiind necesară existenţa secţiunii de aerisire între folie şi termoizolaţie. Avantajul acestei folii este dat de faptul ca la coamele orizontale, oblice sau dolii poate fi trecută fără întrerupere pe un alt plan al acoperişului.

Odată aşezată, folia armată este bine să nu fie expusă intemperiilor mai mult de 4-5 săptămâni, aceasta putând să îşi piardă din proprietăţi în caz contrar. De reţinut şi faptul că în cazul foliei anticondens, montarea acesteia trebuie făcută cu inscripţionarea în partea superioară.

Un sistem de acoperiş complet presupune pe lângă structura în sine şi câteva accesorii importante şi elemente de siguranţă care nu ar trebui să lipsească niciunei învelitori.

TONDACH® propune o serie întreagă de astfel de accesorii: închidere acoperiş (coamă sau margine), străpungere acoperiş (set ceramic pentru gura de aerisire, tub ceramic trecere antenă), sisteme parazăpadă (ţigle ceramice parazăpadă, tăietoare de zăpadă, grilaje metalice), ventilare acoperiş (ţigle ceramice aerisire, ventilare coamă, ventilare streaşină), acces acoperiş, elemente de fixare, accesorii de siguranţă în timpul montajului, iluminare şi acces acoperiş.

Sisteme parazăpadă

Tăietoarele de zăpadă metalice împiedică alunecările de zăpadă. Acestea sunt din aluminiu, având o greutate foarte mică, au o înălţime de 6 cm şi se găsesc în mai multe variante de culori (roşu, maro, negru).

De asemenea, se pot folosi şi garniturile de grilaj pentru parazăpadă, care au menirea să împiedice alunecările de zăpadă de-a lungul streaşinei. Acestea se îmbină cu cleme, iar fixarea se face pe o scândură de 5/5 cm.

În ceea ce priveşte accesul în siguranţă pe acoperiş, se pot  monta trepte speciale din oţel vopsit în diverse culori şi de diferite dimensiuni. Fixarea se face prin ţiglă de bază metalică şi elementul de susţinere al treptei cu şuruburi.

Elemente de tunning ce nu trebuie să lipsească

Orice acoperiş ceramic trebuie să beneficieze de câteva elemente de tunning pentru a profita din plin de avantajele şi protecţia acestuia. O problemă des întâlnită la acoperişuri este că acestea nu asigură o iluminare suficientă podului.

TONDACH® vine cu soluţia ţiglelor plexi, transparente sau semitransparente, care va da cu siguranţă un plus de luminozitate podului. Acestea sunt realizate din PE solid, făcute după dimensiunile şi modelul ţiglelor ceramice. Se montează pe şipcă, ca orice altă ţiglă şi se fixează cu cleme speciale, fiind necesare, de exemplu, pentru ţiglele tip solzi, 3 bucăţi/loc de iluminat.

Printre elementele ce nu trebuie să lipsească de pe acoperiş se numără trecerea de antenă, cu garniturile aferente şi trecerea pentru gura de aerisire.

Elementul pentru antenă este folosit la trecerea prin acoperiş în condiţii de siguranţă şi fără a afecta integritatea învelitorii, a antenei sau a unei ţevi de fixare de 25-78 mm.

Elementul pentru gura de aerisire se foloseşte la trecerea prin acoperiş a unui tub special, asigurând astfel ventilarea acestuia, putând fi racordat la fiecare ţiglă de trecere.

Decoraţiunile pentru acoperiş

Pe lângă funcţionalitate şi siguranţă, un acoperiş complet trebuie să fie şi estetic. Chiar dacă ţiglele ceramice se remarcă ele însele prin aspectul lor, având o gamă largă de culori, puteţi opta şi pentru decoraţiuni care să pună în evidenţă acoperişul.

Se poate alege de la binecunoscutul cocoş ceramic de pe coamă, care se spune că aduce noroc şi este protectorul casei, până la rozete, alte forme geometrice sau chiar pitici. Acestea nu sunt foarte scumpe, fiind accesibile pentru toate buzunarele, iar în acest fel veţi da originalitate învelitorii.

Pentru mai multe informaţii, accesaţi noul site www.tondach.ro

 

Cele mai citite

Încă un an pe banca „tigrilor”. Eliodor Voica continuă la CSM București

Formația de handbal masculin CSM București i-a prelungit contractul antrenorului Eliodor Voica, cel care se va afla pe banca tehnică a „tigrilor” şi în...

Orban, mesagerul lui Putin? Rusia consideră “acțiune ostilă” decizia UE de a nu ține cont de refuzul Ungariei în privința ajutorului pentru Ucraina

Decizia UE de a nu ține cont de obiecțiile Ungariei în chestiunea sprijinului pentru Ucraina este inclusă de Rusia în seria "acțiunilor ostile", a...

Avertizare meteo pentru Pakistan. Temperaturile au atins 53 de grade Celsius

Autoritățile pakistaneze au emis luni o avertizare serioasă pentru femeile însărcinate și persoanele în vârstă, din cauza valului de căldură extremă care afectează țara....
Ultima oră
Pe aceeași temă