31.3 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSocialMeteoAvertizare meteo pentru Pakistan. Temperaturile au atins 53 de grade Celsius

Avertizare meteo pentru Pakistan. Temperaturile au atins 53 de grade Celsius

Autoritățile pakistaneze au emis luni o avertizare serioasă pentru femeile însărcinate și persoanele în vârstă, din cauza valului de căldură extremă care afectează țara. Temperaturile au atins valori record, de până la 53 de grade Celsius.

Valul de căldură sufocantă reprezintă un pericol semnificativ pentru sănătatea publică, în special pentru grupurile vulnerabile. Femeile însărcinate și persoanele în vârstă sunt expuse unui risc crescut de deshidratare, insolație și alte probleme de sănătate legate de căldură. De asemenea, cei cu afecțiuni cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare și respiratorii, sunt deosebit de vulnerabili în aceste condiții extreme.

„Intensitatea, frecvenţa şi durata valurilor de căldură din Pakistan sunt în creştere în comparaţie cu anii precedenţi. Femeile însărcinate, copiii şi vârstnicii sunt cei mai vulnerabili”, a declarat Muhammad Saleem, purtător de cuvânt al Ministerului pakistanez pentru Schimbări Climatice, potrivit Agerpres.

Pentru a preveni incidentele medicale grave, autoritățile recomandă următoarele măsuri:

  • Hidratare: Consumul crescut de apă pentru a preveni deshidratarea.
  • Evitarea expunerii la soare: Limitarea timpului petrecut în aer liber, în special în orele de vârf ale zilei, când temperaturile sunt cele mai ridicate.
  • Îmbrăcăminte adecvată: Purtarea de haine ușoare și deschise la culoare, care permit pielii să respire și reduc riscul de supraîncălzire.
  • Utilizarea aerului condiționat: Căutarea unor spații răcoroase și utilizarea aerului condiționat pentru a menține o temperatură confortabilă în interior.
  • Monitorizarea stării de sănătate: Persoanele vulnerabile ar trebui să fie monitorizate frecvent pentru semne de deshidratare sau insolație și să solicite asistență medicală în caz de nevoie.

Pakistanul se confruntă cu temperaturi cu 5-7 grade Celsius peste valorile obișnuite pentru această perioadă a anului. Muhammad Saleem, un oficial de meteorologie, a declarat că valul de căldură va persista până la sfârșitul lunii mai și se preconizează că alte două valuri vor afecta regiunea în luna iunie. Aceasta este o situație deosebit de gravă, având în vedere că indicele de căldură se va înrăutăți din cauza acoperirii reduse cu păduri și vegetație.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă