12.4 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialFemeile din Valea Mare-Pravat invata mestesugul bijuteriilor fluide

Femeile din Valea Mare-Pravat invata mestesugul bijuteriilor fluide

Dupa 25 de ani de exil american, dna Mariana Ion Xidarakou, designer si apreciator de bijuterii, freelancer cu un palmares international de prestigiu, a decis sa renunte la resedinta din Los Angeles si sa revina in Romania, instalandu-se la Valea Mare-Pravat, langa Campulug Muscel, pentru a da viata, pe meleaguri mioritice, unui vis american.
In micuta localitate situata pe marginea drumului ce duce spre Brasov, dna Mariana Ion Xidarakou doreste sa creeze o traditie locala in domeniul bijuteriilor, "comparabila cu cea a sticlei venetiene de Murano".

O traditie "avant la lettre"

Revenita acasa, dna Xidarakou doreste sa reinnoade traditia creatorilor populari din zona. Asa cum, odinioara, copiind modelele bizantine (cunoscute prin intermediul costumelor de la curtea domneasca), tarancile au creat costumul popular muscelean, acum, pornind de la bijuteriile Madlook, o noua traditie poate lua nastere, facand, din nou, faimoasa zona Muscelului.
Apreciind harnicia si priceperea femeilor din zona si cunoscand faptul ca piata muncii este aici extrem de redusa (dupa ce intreprinderile "Melana" si "ARO" si-au inchis portile, lasand o multime de someri pe drumuri), dna Mariana, cum ii spun localnicii, a deschis din noiembrie 2006 o scoala pentru femeile care doresc sa invete mestesugul nodurilor ornamentale din care se tes bijuteriile Madlook. A vorbit cu oamenii, le-a spus ce intentii are si patru localnice, cu varste intre 36 si 53 de ani, vin deja regulat, de trei ori pe saptamana si lucreaza sub indrumarea sa. Au invatat repede, le place ce fac si au inceput, la randul lor, sa creeze noi modele. Dupa trei luni de instruire vor putea lucra bijuterii Madlook.

Un brand de succes

Bijuteriile pe care doreste sa le realizeze, sub genericul "Creatii muscelene", reprezinta o inovatie si o premiera internationala, un nou concept de a crea bijuterii printr-o tehnica ornamentala cu noduri care ii apartine si pe care a dezvoltat-o de peste cinci ani. Sunt bijuterii prêt-à-porter din argint "Madlook", marca inregistrata la OSIM, cu numarul 072507.
Dna Mariana Ion Xidarakou spune: "Daca lucrurile vor merge cum le gandesc, «Creatii muscelene» va deveni un brand, ceea ce presupune foarte multa munca, dar si succes si bani".

Din nou "acasa"

Familia Xidarakou a cumparat anul trecut casa din Valea Mare-Pravat, unde s-a stabilit definitiv, dupa un scurt popas in Bucuresti. Candva, la parter exista o brutarie, spatiu care va fi amenajat ca un atelier cu o capacitate de 100 de lucratoare. Impreuna cu ele, Mariana Xidarakou spera sa-si indeplineasca "visul american".
"Dupa viata din Los Angeles, unde primeaza ideea «de a avea», prin multa munca si competenta, unde oamenii stau in case mari, cu spatii verzi in jur, dar vecinii aproape nu se intalnesc si nu prea comunica, revenirea in tara ta, intr-un loc aproape de natura si de oamenii simpli, dar atat de interesanti cand stai de vorba cu ei, te revigoreaza si iti deschide perspective noi, captivante. Daca as reusi sa creez un brand «Creatii muscelene», in special tinerii de aici ar fi incurajati."

Cinci femei la inceput de drum

Mariana Xidarakou are un CV impresionant. Este membra a prestigioasei Asociatii de desenatori de bijuterii italiene ADOR si bijuteriile sale sunt publicate in albumele ADOR. A functionat ca "production designer" pentru companii importante din Israel, Grecia, Mexic, SUA, printre care si binecunoscuta "Folli Follie".
La Valea Mare, se afla la inceput de drum, ca si cele patru femei care-i sunt colege de proiect.
Acestea se numesc Mihaela Perja, Lidia Polexe, Lidia Mondoc, Dorina David. Mihaela Perja are un baiat de 13 ani care sufera de o malformatie chinetica si care necesita tratament de specialiate si este somera. A invatat destul de repede si se simte foarte atrasa de proiect. Lidia Polexe este o brodeza cu mare experienta, care a venit din curiozitate, dupa ce cooperativa la care lucra s-a desfiintat. Lidia Mondoc a venit pur si simplu din lipsa de ocupatie si din dorinta de a se alatura unui colectiv. Iar dna Dorina, de profesie inginer, desi are serviciu si este o pasionata brodeza de goblen, doreste sa castige, candva, mai mult.
In vacantele scolare, sunt asteptate sa li se alature inca 12 fete de la "Complexul de servicii pentru copii in dificultate" din Campulung.
Pana la 100 de lucratori specializati mai e mult. Dar  ce a fost greu s-a facut: proiectul "Creatii muscelene" a castigat  inima  multor femei din zona. El a demarat si, pe zi ce trece, creste numarul celor care doresc sa i se alature.

Bratari si colerete

Aceste bijuterii fluide, "in miscare", cum le defineste, referindu-se la faptul ca jucandu-te cu ele le poti modifica forma si le poti purta in multe feluri, pot fi personalizate, un client putand cere adaptarea unui model doar pentru el. Bijuteria se lucreaza exclusiv manual, timpul de executie variind, in functie de model, de la 2 pana la 18 ore. In prezent exista mai mult de 100 de stiluri de bratari si colerete, care alcatuiesc o colectie bogata de bijuterii pentru toate varstele si ocaziile. Fiecare model este descris intr-un catalog, prin informatii precise: numele bijuteriei, numarul de culori ale firelor care se innoada si lungimea acestora, gramajul argintului folosit, numarul de ore in care se efectueaza si felurile in care se poate purta.

Cele mai citite

Incendiul izbucnit la o clădire dezafectată de pe Șoseaua Ștefan cel Mare din București a fost lichidat

Incendiul izbucnit luni seară la o clădire dezafectată de pe Şoseaua Ştefan cel Mare din Capitală a fost stins de pompierii sosiţi la faţa...

Zelenski critică lentoarea deciziilor aliaților occidentali privind ajutorul pentru Ucraina

Aliaților occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu...

Poliția ungară l-a arestat pe căpitanul unei nave implicată într-o coliziune pe Dunăre

Poliţia ungară a anunţat luni că l-a arestat pe căpitanul unei nave de croazieră sub pavilion elveţian implicată într-o coliziune pe Dunăre cu o...
Ultima oră
Pe aceeași temă