22.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialFamilia lui Marin Constantin şi ministrul Culturii anunţă crearea unei fundaţii în...

Familia lui Marin Constantin şi ministrul Culturii anunţă crearea unei fundaţii în memoria acestuia

Familia lui Marin Constantin şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor, au anunţat miercuri, la Ateneul Român, în timpul ceremoniei de omagiere a dirijorului, că vor înfiinţa o fundaţie culturală în memoria acestuia şi a corului Madrigal, pe care l-a fondat şi condus, informează Mediafax.

Ceremonia de omagiere a lui Marin Constantin, decedat pe 1 ianuarie, a început în jurul orei 10.00 la Ateneul Român, unde a fost depus sicriul cu trupul neînsufleţit al fondatorului corului Madrigal.

Membrii corului au cântat în deschidere şi de mai multe ori pe parcursul ceremoniei, iar directorul Filarmonicii Naţionale “George Enescu” din Bucureşti, Andrei Dimitriu, a dat cuvântul mai multor personalităţi venite pentru a-şi lua rămas bun de la maestru.

Astfel, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica, a prezentat mesajul de condoleanţe al Patriarhului Daniel, fiind urmat de cuvântările ţinute de preşedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Adrian Iorgulescu, muzicologul Viorel Cosma, dirijorul Horia Andreescu, directorul Casei de discuri Electrecord, Cornelia Andreescu, şi rectorul Universităţii Naţionale de Muzică, Dan Dediu.

“Veneam aici în perioada Crăciunului şi a Anului Nou să ascultăm colinde în interpretarea Madrigalului şi a maestrului Marin Constantin”, a amintit Adrian Iorgulescu. “Maestrul pleacă de lângă noi puţin, într-o apropiată eternitate”, a mai spus Iorgulescu, apreciind că Marin Constantin şi corul Madrigal “au fost şi rămân un adevărat brand de ţară”.

La rândul său, muzicologul Viorel Cosma a spus despre Marin Constantin că “a urcat toate treptele perfecţiunii artistice” şi a lucrat cu Madrigalul “până la epuizare”. “A avut doar patima muzicii, pe care o continuă de mii de ani numai îngerii. Iată, acolo în ceruri, le-a sosit dirijorul mult aşteptat”, a mai spus Cosma.

Dirijorul Horia Andreescu a spus că Marin Constantin l-a ajutat mereu cu un sfat în diferitele etape ale devenirii sale şi că a ajuns să dirijeze aşa cum i-a spus acesta, deşi el se gândea să studieze compoziţia. “Noua generaţie de muzicologi cu siguranţă va cerceta această mare personalitate”, a spus Andreescu, atribuindu-i lui Constantin, printre altele, “renaşterea muzicii vechi, a unei tradiţii pierdute”.

De asemenea, Cornelia Andreescu a amintit faptul că Marin Constantin a readus pe scenele româneşti colindul şi muzica bizantină, trecând peste toate greutăţile vremurilor. “Era un vrăjitor al sunetului. Doresc membrilor acestei formaţii să meargă înainte, dar fără Marin Constantin va fi un alt Madrigal”, a spus aceasta.

Totodată, Dan Dediu l-a numit pe Marin Constantin un “împărat al muzicii”, care a murit după cum a trăit – “întotdeauna a dorit să fie primul şi iată că ne-a părăsit pe 1 ianuarie”.

Luând cuvântul, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, şi-a amintit de ultima sa întâlnire cu Marin Constantin, când acesta avea “fizicul epuizat, dar sufletul era deschis, iar spiritul era viu”. “Obligaţia noastră rămâne să avem grijă de această moştenire”, a spus Kelemen, referindu-se la corul Madrigal. “Împreună cu familia vom înfiinţa o fundaţie culturală Marin Constantin. (…) Asta trebuie să facem pentru acest om minunat, unic care a fost Marin Constantin”, a mai spus ministrul Culturii.

Totodată, fiul lui Marin Constantin, dirijorul Ion Marin, a precizat că viitoarea instituţie ce va purta numele de Fundaţia culturală academică “Marin Constantin – Madrigal” a fost concepută de tatăl său ca o adevărată academie modernă, unde să fie păstrată arhiva Madrigalului şi să fie la dispoziţia publicului, unde să se întâlnească generaţiile vechi, actuale şi care vor urma ale corului şi unde să se studieze dirijatul şi cântul de cor. El a mai declarat jurnaliştilor că şi UNESCO se va implica în această iniţiativă a familiei împreună cu Ministerul Culturii.

La ceremonie, directorul Filarmonicii “George Enescu” a citit, de asemenea, mesajul de omagiere şi condoleanţe către familia dirijorului trimis de premierul Emil Boc.

După ceremonia de comemorare a fost oficiată la Ateneul Român o slujbă religioasă.

Înmormântarea dirijorului Marin Constantin este programată pentru ora 14.00, la Cimitirul Bellu Evanghelic din Bucureşti.

Dirijorul Marin Constantin, fondator al Corului Naţional de Cameră “Madrigal”, a decedat pe 1 ianuarie.

Reprezentant de seamă al şcolii muzicale româneşti contemporane, Marin Constantin rămâne în istoria culturii ultimelor decenii drept dirijorul – fondator al Corului Naţional de Cameră “Madrigal”, în 1963.

Marin Constantin, născut pe 27 februarie 1925, la Urleta, judeţul Prahova, a fost muzician, compozitor şi dirijor de ansamblu coral român, fondator, dirijor şi director pe viaţă al Corului de cameră Madrigal. El a fost şi un specialist renumit în muzica renascentistă, cântul gregorian şi baroc, precum şi în muzica tradiţională românească. Activitatea sa a fost apreciată de critici muzicali din întreaga lume, fiind distins cu numeroase premii şi distincţii româneşti şi internaţionale.

Corul Naţional de Cameră “Madrigal” este formaţia profesionistă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Repertoriul corului este vast, de la muzică sacră veche la piese contemporane. Corul Madrigal a fost declarat “bun al patrimoniului universal UNESCO” în 1992, la Paris.

Cele mai citite

Clienții Hidroelectrica primesc o veste proastă. lata online prin aplicația iHidro se amână

Hidroelectrica reia licitație pentru implementarea unui sistem de plăți online în aplicația sa, iHidro. Prima licitație a fost anulată dearece oferte primite au fost...

Caţi pensionari au primit indemnizaţie socială, în mai 2024

Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în mai 2024, de 1.136.278 persoane, cu 334 mai mic comparativ cu luna...

O filială a Al-Qaida revendică responsabilitatea pentru atacul din Burkina

Gruparea Jama'a Nusrat ul-Islam wa al-Muslimin (JNIM), afiliată Al-Qaida, a revendicat responsabilitatea pentru un atac din 11 iunie, în urma căruia au fost uciși...
Ultima oră
Pe aceeași temă