11 C
București
marți, 21 septembrie 2021

EXCLUSIV. Dragnea, Iordache și Șerban Nicolae, dar și procurorii Sima și Hăineală, aproape de punerea sub acuzare de către DNA în dosarul OUG

Update: Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a confirmat faptul că a solicitat CSM încetarea delegării procurorilor Constantin Sima și Oana Schmidt Hăineală la Ministerul Justiției, unde activau ca secretari de stat. Cererea a fost motivată, după reiese din declarația procurorului general, tocmai de implicarea celor doi magistrați în redactarea ordonanței de modificare a Codului Penal adoptată marți seara.

 „Am solicitat încetarea detaşării deoarece rolul unui procuror este de a apăra interesele generale ale societăţii, nu de a face ordonanţe de urgenţă. Apoi, este în curs o anchetă cu privire la modul de redactare a acelor ordonanţe, motiv pentru care, pentru a nu influenţa procedura judiciară, este normal ca ei să fie retraşi de la Minister. Ministerul Public are nevoie de procurori care să lucreze”, a declarat pentru România liberă Augustin Lazăr.

Citește și: Procurorul general al României a cerut CSM să ridice avizele secretarilor de stat Oana Schmidt-Hăineală și Constantin Sima


Sursele România liberă arată că DNA ar putea să-i pună sub acuzare, deci să solicite începerea urmăririi penale in personam, împotriva șefului PSD, Liviu Dragnea, a ministrului Justiției, Florin Iordache, a senatorului PSD Șerban Nicolae. De asemenea, Direcția Națională Anticorupție ar putea dispune urmărirea penală și pentru procurorii detașați în Ministerul Justiției ca secretari de stat, Constantin Sima și Oana Schmidt-Hăineală.

Informația e sugerată și de către un comunicat de azi al Parchetului General, conform căruia „având în vedere necesitatea derulării în condiții de imparțialitate a unei cauze instrumentate de către Direcția Națională Anticorupție, având ca obiect împrejurările elaborării proiectului de ordonanță de urgență privind modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, precum și a proiectului de lege pentru grațierea unor pedepse, astăzi, 2 februarie 2017, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detașării la Ministerul Justiției a doamnei procuror Oana Andreea Schmidt-Hăineală și a domnului procuror Constantin Sima”. (aici)

Pe de altă parte, procurorul Constantin Sima, contactat de România liberă, se declară în necunoștință de cauză. „Nu m-a informat nimeni că aș fi pus sub urmărire sau că mi-ar fi încetat detașarea la Ministerul Justiției, ar fi trebuit să fiu consultat înainte în legătură cu încetarea detașării. Dar nu m-ar mira să fiu pus sub acuzare, dacă s-a ajuns să se facă dosare penale în legătură cu adoptarea unei OUG pentru cei care au lucrat la un act normativ.”, a spus Constantin Sima.

Procurorul secretar de stat în MJ a confirmat pentru România liberă că și Oana Schmidt Hăineală, dar și Florin Iordache au lucrat la proiectele de OUG. „A fost o muncă comună, fiecare a pus câte ceva, și Oana Hăineală, și Florin Iordache”, a adăugat Sima. 

În ceea ce-i privește pe Șerban Nicolae și Liviu Dragnea, lucrurile sunt împărțite. „Pe Dragnea nu l-am întâlnit niciodată, dar pe Șerban Nicolae – da, a fost prin minister, e senator, are tot dreptul, dar nu a lucrat la aceste proiecte de OUG”, a încheiat procurorul Constantin Sima.

Totuși, pentru începerea urmării penale împotriva ministrului Florin Iordache, urmărirea penală nu poate avea loc fără avizul Președinției sau a camerei din care fac parte. Liviu Dragnea, Șerban Nicolae și cei doi procurori nu sunt apărați de această prevedere. 

Pe de altă parte, surse politice susțin că, pentru modificarea Codului Penal, prin ordonanțe de urgență, Guvernul ar fi trebuit să aibă avizul Ministerului Afacerilor Externe și al Ministerului de Interne. Avizul MAE trebuia acordat de o direcție din subordinea Anei Birchall, din care face parte Agentul Guvernamental. Aceste surse susțin că nu au fost luate aceste avize, iar acum s-ar încerca întocmirea documentelor și luarea unor avize antedatate. 


Ce spun jurnaliștii România liberă pe această temă: 

Sabin Orcan, director editorial
Grațierea lui Dragnea și dilema lui Farfuridi

Motivul protestelor nu e că PSD vrea să legifereze, prin ordonanță, o grațiere colectivă și modificarea Codului Penal. Au mai luat și alții decizii discutabile referitoare la Justiție (inclusiv fosta guvernare tehnocrată) și n-a protestat atâta lume. Adevăratul motiv e că, de astă-dată, cei care inițiază ordonanțele sunt chiar potențialii lor beneficiari. Când anunți că vrei să rezolvi problema pușcăriilor, dar prevezi, negru pe alb, că vor fi grațiați și cei condamnați cu suspendare, ca Liviu Dragnea, e clar ce se pregătește. Și mai ales pentru cine… continuarea aici!


 Drepturile omului în țara borfașilor

Dacă mai avea cineva vreo umbră de îndoială că actuala putere n-are altă prioritate decât să-și scape pielea de pușcărie, că pomenile promise în campanie n-au fost decât o perdea de fum și că drepturile omului nu contează decât atunci când e vorba de „noi și-ai noștri“, sper să se fi trezit în sfârșit. Acum, când e prea târziu deja să mai schimbe ceva…continuarea aici!


Răzvan Chiruță, redactor-șef: 
Dictatura lui Dragnea a început de azi. Marțea neagră împotriva Justiției a devenit realitate. Cum scapă infractorii
Disprețul complet pe care PSD-ul condus de Liviu Dragnea îl arată pentru România este absolut șocant. Politicianul teleormănean a intrat de marți, 31 ianuarie 2017, în galeria conducătorilor discreționari care sperie Europa, din care mai fac parte figuri sinistre precum președintele turc Recep Tayyip Erdongan sau premierul ungar Viktor Orban. Comparația nu este exagerată… continuarea aici!

Confesiunea unui naiv faţă cu un atac banditesc

România se află, din nou, la o cotitură a istoriei. De modul cum contracarăm atacul mafiot dat pe seară de Liviu Dragnea şi de gaşca sa de bandiţi depinde viitorul nostru pentru o lungă perioadă de acum înainte. Liderul obişnuit să controleze cu mână de fier toate instituţiile publice şi private de pe moşia sa din Teleorman va crede, dacă îl lăsăm, că poate transforma, întreaga ţara într-o latifundie în care noi ar trebui să acceptăm ca sclavii să ne calce demnitatea pe cap…continuarea aici!


Mircea Marian, senior editor:

Vă așteptăm în fața Guvernului, domnule președinte Iohannis!

O scurtă descriere a situației. Folosindu-se de o serie de legi electorale incorecte și neconstituționale, partidul condus de infractor condamnat pentru fraudă electorală a câștigat alegerile. Au votat pentru PSD și ALDE mai puțin de 18% din alegători. După alegeri, infractorul a impus un guvern condus de un zero, iar la Interne și Justiție a pus doi lachei controlabili….continuarea aici!


Sabina Fati, senior editor:

România schimbă direcția. Ce e de făcut în cele 10 zile date cadou străzii? 

I-a fost frică să iasă din casă și a cerut încă de dimineață să vină jandarmii să-l apere. Mulțimea este însă civilizată, nu vrea să dea buzna în casa condamnatului penal Liviu Dragnea. Oamenii nu vor să-l linșeze, vor doar să-l vadă cum răspunde în fața judecătorilor. Sunt enervați de apucăturile de infractori ale membrilor  Guvernului, care își sabotează propria țară, de parcă ar vrea să o scoată din UE și să o ducă în Uniunea Eurasiatică a lui Putin. Acolo unde cei aflați la putere  disprețuiesc Occidentul, cu regulile lui, mizând doar pe interesele lor și pe minciuna care-i menține la putere. România se întoarce în timp și schimbă direcția. Urmează o dictatură a Parlamentului împotriva căreia doar strada mai poate lupta…continuarea aici!


Petre Bădică, senior editor:

Totul pentru nomenclatură, restul pentru popor

Gestul ticălos și laș al Guvernului Grindeanu de marți noaptea a aruncat în aer cel mai important pilon al democrației: încrederea. Începând de marţi noaptea, ori de câte ori vor fi chemați să își exprime votul, oamenii nu vor mai avea încredere că politicienii pe care îi trimit în Parlament chiar vor face ceea ce au promis în campania electorală. Precedentul este creat…continuarea aici!


Silviu Sergiu, senior editor:

REACȚIE LA CALD. Nu e totul pierdut! Rebeliunea penalilor poate fi înăbușită!
PSD a comis o eroare fatală, ce-l poate costa totul in punct de vedere politic. Grațierea în crucea nopții, mișelește, a unor fapte penale și redefinirea abuzului în serviciu, măsuri de care vor beneficia zeci de politicieni acuzați sau condamnați pentru corupție, este o sfidare fără drept de apel a majorității românilor … continuarea aici!


Mălin Bot, redactor-șef online:

O lecție șocantă pentru români: Când e votat un infractor, mafia e legiferată

În ciuda protestelor fără precedent din ultimele două săptămâni. În ciuda normelor elementare de Drept și chiar în ciuda bunului-simț, infractorul Liviu Dragnea a dispus să fie emise ordonanțele penale care îl scapă pe el și pe alte câteva mii de politicieni penali de Justiție. Livid la față, cu o mină cadaverică, ministrul Justiției a anunțat marți seara că mafia e oficial legiferată în România… continuarea aici!

Cătălin Prisăcariu, senior editor:
În crucea nopții, ca tâlharii, slugile proaste ale lui Dragnea tocmai ne-au furat 25 de ani și ne-au trimis înapoi în anii ’90. 

 

 

Ultima oră
Pe aceeași temă