2 C
București
duminică, 26 ianuarie 2025
AcasăSpecialTotul pentru nomenclatură, restul pentru popor | OPINIE

Totul pentru nomenclatură, restul pentru popor | OPINIE

Gestul ticălos și laș al Guvernului Grindeanu de marți noaptea a aruncat în aer cel mai important pilon al democrației: încrederea. Începând de marţi noaptea, ori de câte ori vor fi chemați să își exprime votul, oamenii nu vor mai avea încredere că politicienii pe care îi trimit în Parlament chiar vor face ceea ce au promis în campania electorală. Precedentul este creat.

La alegerile viitoare, probabil rata de participare va fi și mai mică, şi ăsta este încă un obiectiv bifat, probabil involuntar, de PSD. În democrație, se pleacă de la premisa că Parlamentul și Guvernul – alcătuit pe baza unei majorități politice decise de votul oamenilor – se vor pune în slujba poporului. Alegătorii votează cu încrederea că demnitarii își vor respecta la virgulă jurământul pe care îl depun în Parlament și care spune: „Jur să îmi îndeplinesc cu onoare și fidelitate mandatul încredințat de popor“.

Aici cuvântul-cheie este „fidelitate“. PSD a fost votat pentru ca Dragnea să-și pună în aplicare programul de guvernare pe care doar el îl știe din scoarță în scoarță: creșteri de pensii, salarii la bugetari, eliminare de taxe, autostrăzi, aeroporturi, linii de metrou, școli și grădinițe, săli polivalente şi spitale, promisiuni pe care le-ai putea onora doar cu bugetul Germaniei.

Nicăieri în campania electorală, în niciun program de guvernare sau flyer electoral, PSD nu a promis că va legifera în favoarea unor politicieni cu dosare penale, dintre care cap de listă este chiar șeful PSD, Liviu Dragnea.

Atunci când conducătorii nu mai sunt fideli proiectelor pe baza cărora au fost aleşi și, implicit, nu mai respectă dezideratele oamenilor care i-au ales, legiferând în propriul interes, începe tirania. Când 15.000 de oameni ies în stradă, în mijlocul săptămânii, după miezul nopții, pe un frig pătrunzător de -5°C, iar Guvernul Grindeanu îi ignoră sau îi declară nereprezentativi, înseamnă că politicienii au pierdut orice urmă de empatie cu propriii cetățeni. Pentru că Guvernul este al României, nu al celor 3 milioane de votanţi PSD.

Și aici revin la chestiunea încrederii ca fundament al democrației. Sigur, nu poate fi eliminată posibilitatea ca puterea politică să legifereze cu dedicație, în favoarea unei clientele politice. Dar în democrație se pleacă de la premisa de bună-credință care este aplicată tuturor: organelor de control, funcţionarilor publici, mass-media și politicienilor. Angajamentul parlamentarilor la preluarea mandatului mai spune: „Jur să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României“. Guvernul şi majoritatea PSD-ALDE se află deja în afara acestui jurământ.  

Pentru a stopa gesturile banditești precum cel de marți noaptea, ar trebui înființate tribunale morale unde Guvernul Grindeanu și plagiatorul ministru al Justiției, Florin Iordache, să fie judecați pentru înaltă trădare și crime împotriva intereselor propriilor cetățeni.

Imaginea zilei de marţi surprinde nu doar niște politicieni care sfidează propriul popor, ci unii profund dezumanizați. Totul pentru nomenclatură, restul pentru popor.  

Cele mai citite

Arhiepiscopia Bucureștilor a acordat sprijin filantropic în valoare de aproximativ 17,5 milioane lei în 2024

Sprijinul filantropic acordat de Arhiepiscopia Bucureștilor a fost anul trecut în cuantum de aproximativ 17,5 milioane lei, conform raportului prezentat sâmbătă de Părintele Patriarh...

Elon Musk și-a declarat susținerea față de partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD)

Miliardarul american Elon Musk și-a exprimat sâmbătă, prin videoconferință, sprijinul față de partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) în cursul unui miting...

Anchete în desfășurare privind anularea alegerilor prezidențiale și posibile interferențe în procesul electoral

Ministrul Justiției a afirmat că au fost semnalate atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice pentru sistemul electoral, iar aceste aspecte sunt investigate de structuri de...
Ultima oră
Pe aceeași temă