31.2 C
București
duminică, 7 iulie 2024
AcasăSpecialEvenimentul teatral al anului in patru ore

Evenimentul teatral al anului in patru ore

Luni seara, afluenta la Sala Mare a Teatrului National din Bucuresti. Pe terasa din fata, doamne in rochii de seara, domni in negru, dar si artisti care nu se conformeaza etichetei inalt-burgheze si chiar si mic-burgheze. Figuri cunoscute din lumea teatrului si a altor arte defileaza in pas mai mult sau mai putin gimnastic spre intrarea larg deschisa. Gala Premiilor UNITER a ajuns la editia nr. 14.


Retrospectiva sentimentala si nu prea

Prima editie a avut loc in mica si cocheta sala de la Odeon, in aprilie 1993, intr-un semianonimat. Gazda serii era aceeasi: Ion Caramitru. Sa vedem premiile de atunci: „Titus Andronicus” a fost cel mai bun spectacol, Silviu Purcarete – cel mai bun regizor, Stefania Cenean – cel mai bun scenograf, Victor Rebengiuc – cel mai bun actor si Mariana Mihut – cea mai buna actrita. O punte peste timp: Victor Rebengiuc a primit si anul acesta premiul pentru cel mai bun actor in rol principal, pentru ca, de doi ani, a aparut si premiul pentru cel mai bun actor in rol secundar. Doi dintre membrii juriului, care a fost unul singur atunci, si pentru nominalizari si pentru final, nu mai sunt printre noi. Numele marelui scenograf Dan Jitianu si al criticului de teatru de la Oradea Dumitru Chirila s-au adaugat celor din episodul comemorativ.

Alta editie, alt decor,
noi invitati

Nici o zecime din cei prezenti luni seara in Sala Mare a TNB nu ar fi putut intra la prima editie. In schimb, de la an la an, Ion Caramitru isi delecteaza publicul cu invitati-surpriza. Ca de obicei, discursul sau incepe cu reverentele facute marimilor lumii acesteia. Abia dupa aceea vine randul marimilor artei acesteia. Luni seara, in „loja lui Ceausescu” au fost prezenti un timp: regele Simeon II al Bulgariei si regina, altetele belgiene Lorentz si Astrid, altetele romane Margareta si Radu, precum si primul ministru Calin Popescu Tariceanu. Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, ambasadorii Marii Britanii si Frantei au inmanat premii si au tinut laudatii. Oamenii de teatru disparuti anul trecut nu au mai fost evocati la inceputul galei, ci in deschiderea partii a doua a acesteia. Decorul, semnat anul acesta de Andu Dumitrescu, a fost neobisnuit, mult mai aglomerat decat la editiile trecute, simbolizand depozitul de amintiri – materiale si, poate, spirituale – care este un teatru. Regia spectacolului a apartinut, ca intotdeauna, lui Cornel Todea. Sculptorul Vlad Ciobanu a executat (turnat) trofeul de anul acesta, cartea de bronz legata in cruce, proiectata candva, acum 13 ani, de Ion Bitzan.

Suspans si aplauze
la anuntarea premiilor

Dupa cum se stie, pentru fiecare sectiune a premiilor existau cate trei nominalizari. Actritele si actorii maghiari au fost, si anul acesta, foarte prezenti in listele celor nominalizati. Nimeni din zona teatrului german. Probabil cel mai aplaudat dintre castigatorii unui premiu „la zi” a fost regizorul Radu Afrim, o personalitate controversata a teatrului romanesc de azi, autorul spectacolului „Plastilina” de la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiesti, pentru care a fost nominalizat. Radu Afrim a fost depasit la concizie doar de Victor Rebengiuc, care a terminat aproape inainte de a incepe. Aplauze si urale au primit mai toti premiatii, incepand cu tanarul regizor Alex Mihail, premiat pentru debut, si continuand cu Adriana Grand (Premiul pentru cea mai buna scenografie), Doina Papp (Premiul pentru critica), Peter Hilda (Premiul pentru cea mai buna actrita in rol secundar), Valeria Seciu (Premiul pentru cea mai buna actrita in rol principal), Constantin Draganescu (Premiul pentru cel mai bun actor in rol secundar), Victor Rebengiuc, George Banu, Elisabeta (Vetuta) Pop. Premiul pentru cel mai bun spectacol l-a primit Tompa Gabor, in calitate de director al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, unde a fost pus „Woyzeck”-ul lui Mihai Maniutiu, premiat de juriu. Dintre cei care au inmanat premiile, Dan C. Mihailescu s-a bucurat de o laudatio reciproca, din partea celei pe care o prezenta criticul Elisabeta Pop (premiu pentru intreaga activitate). La randul sau, Ion Caramitru a avut surpriza sa primeasca un premiu, constand intr-un cristal si-un plic, de la presedintele BCR.

Aparitii din alte vremi
si arte

O surpriza pentru spectatorii vechi de teatru a fost aparitia la gala a actritei Liliana Tomescu, o prezenta vie, in anii '70, pe scena de la Nottara, al carei bust a stat intr-o vitrina de pe Luterana pana dupa 1990, desi modelul luase calea exilului, ceea ce facea ca, in comunism, sa fie sters din orice „scripte”.
Premiile pentru intreaga activitate, ca si acela al Lilianei Tomescu, repara nedreptatile intamplatoare sau nu pe care orice juriu le poate face, ori readuce in memoria spectatorilor figuri retrase. Asa a fost si aparitia emotionata si emotionanta a marelui actor Misu Fotino, despre care a vorbit, la fel de emotionat, Radu Beligan, sau aceea a scenografului V. Penisoara Stegaru.
Printre aparitiile din alte arte au fost si cele ale lui Danilo Montenegro si a secondantilor sai, muzicieni din tocul cizmei italice, precum si aceea a lui Marius Mihalache si a micii sale formatii. Cat despre Mihai Ciuca, actor pregatit de Beate Fredanov si trecut la arta circului, acesta si-a evocat ursii, magarii, cocosii, iezii – partenerii sai de la circ.

Gala lunga
sa ne-ajunga

In cursul galei, destul de lunga, cat sa ne ajunga pentru un an de zile, au mai defilat prin fata spectatorilor: regizorul Dinu Cernescu, pentru a primi un premiu pentru intreaga activitate, actorul Constantin Chiriac, directorul Teatrului National „Radu Stanca” din Sibiu si al Festivalului International de Teatru, Nicu Constantin, pentru a-si primi premiul chiar de la primarul general si altii. Ion Caramitru a fost, si de data asta, o gazda buna pentru toti, mai avand de luptat cu logoreea unora, precum Florin Piersic sr. Dupa cum stiti, gala s-a transmis la TVR 1, iar doua personaje, una de ieri, Sanda Taranu, si una de azi, Catalin Stefanescu, au vorbit pe scena. Daca Sanda Taranu a fost idilic-nostalgica, cel de-al doilea a spus si adevarul despre anii cand Televiziunea publica a facut mai mult rau decat bine. Trofeul i-a fost, insa, inmanat dnei Sanda Taranu.
Ion Caramitru a declarat in cursul galei, ca editia viitoare va avea loc la Sibiu. Alte incaperi, alte voci.

Jurii pentru nominalizare si decizie finala

Nominalizarile le-a facut un juriu format din criticii: Magdalena Boiangiu, Ion Cazaban, Andreea Dumitru, Cristina Modreanu, Mircea Morariu. Decizia finala a apartinut altui juriu, format din: scenografa Nina Brumusila, regizorul Claudiu Goga, criticii Ion Parhon si Elisabeta Pop, actrita Emilia Popescu. Un alt juriu – regizorii Nona Ciobanu si Vlad Massaci si criticul Marian Popescu – a decis asupra piesei anului, alegand-o pe aceea a lui Stefan Caraman, intitulata „Colonia ingerilor”. Trofeul a fost inmanat, la gala, de printul Lorentz al Belgiei, asistat de printesa Margareta si printul Radu. Juriul Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru – Sectia Romana, format din: Ludmila Patlanjoglu, Alice Georgescu, Ion Cazaban, Florica Ichim, Natalia Stancu, Cristina Modreanu, Andreea Dumitru, adica biroul sectiei romane a AICT, a decis asupra altor distinctii: Premiul de Onoare pe care l-a primit George Banu, premiul criticii pentru Ada Milea, precum si doua diplome de onoare pentru teatrologii Alina Moldovan si Tamara Susoi.

Premiul Mecena – sperante pentru UNITER

Premiul Mecena, acordat de presedintele UNITER, l-a primit, ca si in anii trecuti, doamna Carmen Adamescu, presedinte Unirea Shopping Center, un sustinator fervent al galelor si al teatrului in general. Dna Carmen Adamescu a dat sperante UNITER-ului, aflat in pragul evacuarii din sediul actual, facand un apel la mediul de afaceri sa caute o solutie onorabila. Tot domnia sa a anuntat proiectul unei noi reviste de teatru. Prezenta sa, cat si aceea a altor oameni de afaceri, directori de banci, pe scena TNB au incurajat optimismul lui Ion Caramitru cu privire la destinul teatrului romanesc.


Cele mai citite

Noua strategie a Ucrainei. Zelenski vrea să scadă influența rusă la Marea Neagră

Ucraina intenționează să reducă influența rusă în vestul Mării Negre printr-o nouă strategie maritimă națională, conform președintelui Volodimir Zelenski, notează Agerpres. Zelenski a declarat că...

Enterocolita și diareea călătorului strică vacanțele

Specialiștii în boli digestive recomandă suplimente cu probiotice înainte și în timpul călătoriilor Entuziasmul vacanței vine la pachet și cu disconfortul unor situații pe care...

Alegeri cu repetiție în Costinești

Rezultatul din 9 iunie a fost anulat în comuna Costinești, după 6 renumărări ale voturilor La noul scrutin, se vor utiliza aceleaşi liste electorale ca...
Ultima oră
Pe aceeași temă