35.1 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaNoua strategie a Ucrainei. Zelenski vrea să scadă influența rusă la Marea...

Noua strategie a Ucrainei. Zelenski vrea să scadă influența rusă la Marea Neagră

Ucraina intenționează să reducă influența rusă în vestul Mării Negre printr-o nouă strategie maritimă națională, conform președintelui Volodimir Zelenski, notează Agerpres.

Zelenski a declarat că războiul a schimbat echilibrul de putere în regiune, iar flota rusă nu va mai domina aceste ape. Ucraina își va proteja interesele naționale și rutele de transport maritim, alături de partenerii săi.

 După anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014, Ucraina a pierdut o mare parte din flota sa. În 2022, invazia rusă a dus la capturarea altor nave, inclusiv în portul Berdiansk. Cu toate acestea, Ucraina a reușit recent să alunge flota rusă din vestul Mării Negre, revitalizând parțial comerțul maritim prin Odesa.

Marina ucraineană urmează să fie modernizată cu ajutorul partenerilor occidentali

Zelenski a promis și îmbunătățirea apărării antiaeriene, inclusiv prin primirea unor noi unități Patriot din Germania.

În estul Ucrainei, luptele continuă intens, cu 12 puncte de ostilități active. Sâmbătă, cea mai intensă activitate s-a înregistrat în zona Pokrovsk, dar lupte au avut loc și în direcția Lîman și Kurahove. Statul Major ucrainean a raportat 123 de confruntări, dintre care 41 în regiunea Pokrovsk.

29 de atacuri din această regiune au fost respinse, dar luptele continuă în 12 puncte. În timpul zilei de sâmbătă, Ministerul Apărării rus a afirmat că a capturat satul Sokil din apropierea Pokrovsk, o zonă considerată vulnerabilă.

Trupele ruse avansează încet de luni de zile, după ce au cucerit fortăreața Avdiivka la începutul anului. Ucraina nu a reușit încă să oprească înaintarea rusă și să stabilizeze liniile de apărare.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttp://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă