8.2 C
București
vineri, 25 octombrie 2024
AcasăSănătateEnterocolita și diareea călătorului strică vacanțele

Enterocolita și diareea călătorului strică vacanțele

Specialiștii în boli digestive recomandă suplimente cu probiotice înainte și în timpul călătoriilor

Entuziasmul vacanței vine la pachet și cu disconfortul unor situații pe care le putem preveni. Bacteriile nu iau vacanță și ne urmăresc peste tot, mai ales, dacă le dăm ocazia să intervină și să se multiplice. Consumul unor alimente alterate sau care nu au fost bine spălate, dar și igiena deficitară sunt principalele cauze.

Primele simptome care apar sunt grețurile și vărsăturile, ca urmare a iritării mucoasei stomacale. Pacienții cu gastroenterocolită pot avea și senzația de arsuri la stomac, crampe abdominale,diaree si balonare. Alte simptome asociate gastroenterocolitei sunt lipsa apetitului, febra, oboseala, senzația de slăbiciune și o stare generală de rău.

În mod normal, simptomele se ameliorează în 2-3 zile, iar în decurs de o săptămână, organismul este complet refăcut.

Perioada de refacere pare una rezonabilă, însă e suficient de lungă, ca să vă strice o vacanță la mare.

Pentru a preveni problemele digestive, care apar în vacanțe, la schimbarea mediului trebuie administrate probiotice. Probioticele de bună calitate sunt sigure, îmbunătățesc starea generală a organismului, nu dau reacții adverse si se pot administra atât preventiv, cât și curativ, alături de tratamentul prescris de medic.

Iată câteva sfaturi de la specialiști:

Spălați-vă des pe maini, înainte de a mânca sau a prepara masa.

Beți apă din surse sigure, pentru că agenții patogeni care provoacă enterocolita pot fi prezenți si în apă.

Evitați alimentele expuse la soare, adică cele de la tonetele stradale si pe cele de la restaurantele cu autoservire, ale caror vitrine sunt expuse la soare.

Spălați bine fructele si legumele

Nu înghițiți apa din mare sau piscină, pentru că și aici poate exista o sursă de contaminare.

Nu consumați alimente insuficient preparate, precum carnea, peștele, ouăle, fructele de mare și laptele. Acestea se contaminează cel mai ușor cu bacterii în sezonul cald.   

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Etapa a 3-a Europa League: Glasgow Rangers-FCSB 4-0

FCSB a pierdut în deplasare cu Glasgow Rangers, scor 0-4, în etapa a 3-a din Europa League. În urma acestui rezultat, campioana României a...
Ultima oră
Pe aceeași temă