22.8 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSocialMedicii legiști critică ordonanța antidrog și spun că lasă loc de abuzuri

Medicii legiști critică ordonanța antidrog și spun că lasă loc de abuzuri

Medicii legiști au criticat vehement ordonanța antidrog, susținând că aceasta conține numeroase prevederi imposibil de aplicat și lasă loc de interpretări și abuzuri.

Consiliul Superior de Medicină Legală a transmis că ordonanța antidrog afectează negativ prestigiul instituției medico-legale și al sistemului de probațiune judiciară, precum și unele drepturi fundamentale constituționale.

Medicii legiști au argumentat că competența de a evalua capacitățile psihologice necesare pentru conducerea autovehiculelor aparține exclusiv psihologilor și medicilor psihiatri, care sunt instruiți să evalueze capacitatea psihică a unei persoane.

De asemenea, legiștii au subliniat că propunerea legislativă nu a inclus o analiză de impact financiar pe termen lung, ceea ce ridică întrebări cu privire la sustenabilitatea implementării acesteia în practică. Aceștia consideră că orice modificare legislativă ar trebui să fie însoțită de o evaluare detaliată a costurilor și beneficiilor pe termen lung, pentru a asigura eficiența și echitatea măsurilor propuse.

Ce spun medicii legiști despre odronanța antidrog

„Multe medicamente uzuale conțin substanțe care pot duce la pozitivarea unor teste toxicologice, fără ca ele să fie în concentrații apte de a duce la o afectare a capacității de conducere autovehicule. De exemplu, codeina, utilizată ca antitusiv în cantități reduse, va da reacții pozitive la opiacee. Cantitatea utilizată ca antitusiv NU are efecte asupra capacității de a conduce autovehicule.

Utilizarea prospectului medical pentru a evalua prezența unor substanțe psihoactive NU este o metodă fezabilă de identificare a substanțelor care pot fi identificate prin testări toxicologice, deoarece acesta nu conține informații cu privire la remanența în organism a substanțelor active farmacologic, aceasta fiind mult mai mare decât durata de timp cât medicamentele respective au efecte clinic.”

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttp://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă