21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialElevii blocheaza piata meditatiilor

Elevii blocheaza piata meditatiilor

» Cererea de meditatii creste in preajma Testelor Nationale si a Bacalaureatului, iar scolile incearca sa compenseze acest lucru prin consultatii gratuite pentru elevi

Cu doua luni inaintea examenului de Bacalaureat si a Testelor Nationale a crescut foarte mult cererea de meditatii, iar profesorii ii refuza pe elevii care nu au solicitat din timp aceste servicii. Elevii clujeni nu reusesc sa isi gaseasca meditatori, mai ales la disciplinele limba si literatura romana si matematica. Profesorii prefera sa mediteze scolarii care au "luat ore" constant, timp de mai multe luni sau chiar ani.
"In fiecare an exista o cerere mult mai mare de meditatii in preajma examenelor. Parintii care nu isi supravegheaza copiii tin sa le dea acestora un plus de ore, desi nu e necesar. Este mai mult pentru linistea sufleteasca a parintilor", a declarat presedintele Sindicatului Liber din Invatamantul Preuniversitar clujean, Lucia Cojocaru.
Cele mai ieftine meditatii sunt oferite de studenti, care practica preturi incepand de la 6-8 lei pe ora. In cazul profesorilor care au o experienta didactica mai indelungata preturile pot urca pana la suma de 80 lei. Materiile cele mai cautate sunt matematica, romana si limbile straine. Veniturile obtinute din aceasta activitate nu sunt deloc de neglijat, mai ales ca profesorii experimentati pot lucra cu pana la 10 elevi intr-o grupa.
scolile incearca, in aceasta perioada, sa compenseze cererea mare de meditatii prin programe proprii de consultatii gratuite. "Fiecare scoala isi face un program gratuit de consultatii pentru materiile de examen. scoala este interesata sa aiba rezultate bune la Testele Nationale", a spus directorul Centrului de Excelenta din Cluj, Mircea Dragos.
Specialistii considera ca meditatiile au devenit o moda, si ca, de fapt, elevii ar avea nevoie doar de mai multa constiinciozitate in timpul anilor de studiu. "Uitandu-ne la structura subiectelor, elevii nu ar trebui sa aiba nevoie de meditatii daca ar invata constant si daca miza nu ar fi obtinerea unei diplome, ci dobandirea unor comportamente sociale care sa ii ajute sa se afirme ulterior, in viata. Avem de a face cu tarele unui sistem bazat pe acumulare de cunostinte, nu pe competente. In plus, s-a creat un automatism existential pentru profesorul care e platit nedrept, intr-un sistem complicat, care nu ofera compensatii materiale", a declarat inspectorul scolar general clujean, Titiana Zlatior.

METODa

Cum poate fi "accesata" piata meditatiilor

Cel mai simplu mod de a solicita meditatii unui profesor este printr-o discutie directa. Daca elevul sau parintii acestuia intampina un refuz, poate fi pus in functiune sistemul recomandarilor, prin care s-ar putea "ajunge" la un cadru didactic dispus sa accepte cererea. O alta modalitate ar fi ca elevul sa caute o oferta la mica publicitate sau sa apeleze la serviciul unor firme specializate in acordarea de meditatii, aparute in numar mare pe piata in ultimii doi ani.

Cele mai citite

O rachetă rusească a rănit doi copii și trei adulți la Harkov

Doi copii şi trei adulţi au fost răniţi într-un atac aerian asupra oraşului Harkov. O rachetă lansată de ruşi a lovit o zonă rezidenţială....

Erdogan a grațiat șapte generali închiși pentru puciul din 1997 din Turcia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a graţiat şapte generali aflaţi în detenţie pentru rolul lor în puciul din 1997 împotriva primului guvern islamist din...

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă