33.5 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialDupa "referendum", secuii vor cere infiintarea regiunii autonome Tinutul Secuiesc

Dupa “referendum”, secuii vor cere infiintarea regiunii autonome Tinutul Secuiesc

In cele trei judete din centrul tarii unde etnia secuiasca este bine reprezentata numeric (Mures) sau covarsitor majoritara (Covasna si Harghita) a inceput “consultarea populara” sau “sondajul de opinie” – termenii preferati de secuii insisi – ori “referendumul” privind autonomia regiunii secuiesti, cum numesc adversarii nemaghiari acest demers civic (dupa primii) sau “iredentist”, dupa criticii sai, mai ales romani.

Rezultatele referendumului din Tinutul Secuiesc vor sta la baza unei noi cereri de acordare a autonomiei, pe care Consiliul National Secuiesc (CNS) o va adresa forurilor de conducere din Romania si Uniunii Europene. “Solicitam infiintarea prin lege organica a regiunii autonome Tinutul Secuiesc” – asa va suna cererea CNS, potrivit liderului acestuia, Fodor Imre. In opinia sa, in Tinutul Secuiesc nu are loc un referendum cu valoare juridica, ci mai degraba un sondaj de opinie. Potrivit lui Fodor Imre, rezultatele acestui sondaj sunt deja cunoscute: peste 90% din votanti doresc autonomia Tinutului Secuiesc, iar acestia reprezinta peste 60% din populatia cu drept de vot din “Tinut”.

Cu rezultatele la presedinte

“Rezultatele sondajului vor fi transmise Parlamentului, Guvernului si Presedintiei din Romania, dar si Parlamentului European. Ele vor fi insotite inca o data de cererea de infiintare a Tinutului Secuiesc ca regiune autonoma din punct de vedere teritorial si administrativ”, ne-a declarat Fodor Imre, liderul CNS. Acesta a mai mentionat ca, din punctul sau de vedere, rezultatele asa-zisului sondaj sunt cunoscute deja si ele arata ca peste jumatate din populatia Tinutului doreste autonomie. Liderul CNS a explicat ca un rezultat nefavorabil cererii de autonomie este exclus. Referindu-se la declaratiile lui Marko Bela, care a afirmat ca actiunile CNS vizeaza divizarea electoratului maghiar, Imre a replicat ca actiunile initiate de organizatia pe care o conduce nu sunt politice: “CNS a reusit ca in 3 ani sa faca aceasta problema actuala, am reusit sa se vorbeasca de ea in Parlamentul Romaniei si in cel European. Marko zice si el ce poate. UDMR s-a folosit de problema autonomiei ca de un slogan electoral, cand are nevoie de voturi isi aminteste de ea”.

Solidaritate anti-Marko

Actiunea CNS este sustinuta si de Uniunea Civica Maghiara (UCM), al carei lider, Szas Jeno, l-a criticat la randul sau pe Marko Bela pentru declaratiile sale. “Marko Bela nu recunoaste un simplu fapt: pluralismul politic. El neaga acest lucru. Cum era inainte PCR-ul e acum UDMR-ul”, a spus liderul UCM. El a mai mentionat ca maghiarii din Tinutul Secuiesc nu doresc autonomia ca o solutie discriminativa, ea putand fi aplicata apoi in toata Romania, la nivel de regiuni istorice. “O sa promovam ideea autonomiei ca reteta pentru toata tara, ca un model de descentralizare pentru regiunile istorice din Romania”, a incheiat Jeno.

Marko Bela: „UDMR cunoaste doleantele populatiei maghiare din Romania, dar nu sustine referendumul”
Potrivit liderului UDMR, formatiunea pe care o conduce sustine principiul autonomiei teritoriale pentru Tinutul Secuiesc, dar acest obiectiv politic trebuie atins prin dialog cu reprezentantii majoritatii, si nu prin consultari fara valoare legala, efectuate doar in cadrul comunitatii maghiare. "Noi nu am fost de acord cu acest lucru din mai multe motive. In primul rand, si fara referendum stim foarte bine ca exista solicitarea de a avea autonomie teritoriala. Stim foarte bine ce vor secuii. Pe de alta parte, in Romania, Legea referendumului nu permite organizarea unei astfel de actiuni de catre autoritatile locale sau de alte organisme privind autonomia teritoriala. Consiliul National Secuiesc este o asociatie civila si a initiat un referendum care, in esenta, este un fel de sondaj de opinie publica si nicidecum o actiune care ar avea vreo consecinta juridica", a mai spus Marko Bela.

Referendum cu observatori trimisi de Viktor Orban
Liderii Consiliului National Secuiesc au organizat referendumul in conformitate cu Recomandarea 1201 a Consiliului Europei. Aceasta prevede ca, “in regiunile unde constituie majoritatea, persoanele apartinand unei minoritati nationale vor avea dreptul sa dispuna de administratie locala sau autonoma corespunzatoare sau de un statut special, conform situatiei istorice si teritoriale spe-cifice, in acord cu legislatia nationala a statului”. Recomandarea a fost adoptata de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, dar nu a fost insusita ca atare de Consiliul de Ministri, asa ca ea nu are un caracter obligatoriu pentru statele membre. Totusi, Romania indeplineste standardele impuse de Recomandarea 1201, dupa cum constata Inaltul Comisar pentru Minoritati al OSCE, Max van der Stoel.
La liturghiile de duminica, multi clerici maghiari au recomandat enoriasilor sa participe la aceasta consultare. Referendumul ar urma sa fie incheiat in data 18 februarie in zona Gheorgheni. Astfel de consultari sunt organizate si in regiunile Cristurul Secuiesc si Vlahita din judetul Harghita. La referendum participa, in calitate de observatori, doi paramentari din Ungaria, din partea partidului FIDESZ, din opozitie.

Gh. Funar (PRM): “Sunt teroristi anticonstitutionali!”
Secretarul general al PRM, Gheorghe Funar, a sustinut ieri la Cluj o conferinta de presa in care a afirmat ca organizatiile maghiare care organizeaza referendumuri in Harghita si Covasna sunt teroriste si incalca Legea fundamentala a Romaniei. Funar a inaintat presei o lista cu 7 puncte, in care solicita demiterea prefectului de Covasna, dar si eliminarea UDMR din Guvernul Romaniei.

Emil Boc, presedintele PD: “Sunt la limita”
“Le atragem atentia celor din Consiliul National Secuiesc sa nu se joace cu focul. Constitutia Romaniei nu se discuta, nu se negociaza, ea se respecta. Romania este stat national unitar, iar revizuirea Constitutiei este imposibila sub aspectul caracterului unitar si national al statului. Iar aceeasi Constitutie spune foarte clar (…) ca sunt interzise de lege (…) orice incitare la separatism teritorial si violenta publica. (…) Le atragem atentia ca sunt la limita Constitutiei si a legalitatii si ca statul roman isi va face datoria daca, intr-o Europa in care dorim sa fim impreuna, altii doresc sa traim separat.”

Vasile Blaga: “In momentul in care va fi incalcata Constitutia, vom lua masurile ce se impun”
“De fiecare data cand s-au intreprins astfel de actiuni, prefectii au luat masurile care se impun. Ei sunt primii chemati, conform legii, sa le ia. Nu am nici o data vizavi de incalcarea pana in acest moment a legislatiei. Ca oamenii se exprima, pot sa aiba si puncte de vedere ale domniilor lor, dar, in momentul in care va fi incalcata Constitutia, atunci vom lua masurile care se impun. Eu tratez cu foarte mult calm tot ce se intampla acolo. Am vazut pozitia UDMR, extrem de corecta.”

Cele mai citite

Record de îndatorare pentru Statul Român. Datoria publică a crescut în martie la 845 miliarde lei

Datoria publică a crescut în martie cu 3,8 miliarde de lei și a atins nivelul record de 845,1 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Cu...

NATO trece mai multe rachete nucleare din depozitare în “standby”, anunță Stoltenberg

NATO își trece mai multe focoase nucleare din starea de depozitare în cea de "standby", a anunțat secretarul general al Alianței Atlantice, Jens Stoltenberg,...

Se deschid ștrandurile de la Sovata

Pe 21 iunie, se deschid ștrandurile la Sovata și vara își intră oficial în drepturi. E deja binecunoscut că, la Sovata, vara începe odată...
Ultima oră
Pe aceeași temă