22.9 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialDragos Bucurenci: "Avem nevoie de actiune, exemplu personal si implicare individuala"

Dragos Bucurenci: “Avem nevoie de actiune, exemplu personal si implicare individuala”

Si la capitolul protectia mediului, practica ne omoara, ne spune Dragos Bucurenci. uneori, chiar Persoanele care  considera protectia mediului drept o problema de maxima importanta in Romania contribuie la poluarea acestuia.

Peste 100.000 de copaci plantati, peste 90 de tone de gunoi stranse si peste 8.000 de voluntari implicati – este bilantul, foarte pe scurt, al asociatiei MaiMultVerde pe anul 2008. Mai precis spus, primul an de activitate al asociatiei infiintata de Dragos Bucurenci in fe­br­ua­rie 2008 sub inaltul patronaj al Altetei Sale Regale Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei. Si, dupa cum Bucurenci afirma, este doar inceputul.

Ce explicatii aveti pentru faptul ca majoritatea ro­manilor nu sunt deranjati de situatia dezastruoasa a mediului, ba chiar contribuie la acu­tizarea ei?

Dragos Bucurenci: Sa stiti ca cifrele v-ar contrazice putin, conform Barometrului Verde publicat de "Terra Mi­leniul III" in toamna anului trecut, doar 8% dintre ro­mani sunt "eco-indiferenti", adica persoane care nu au adoptat nici un comportament de consum sau participativ care sa protejeze me­diul. As pune mai curand lucrurile pe seama unor paradoxuri comportamentale, cum este unul exemplificat si in raportul despre care vorbeam: persoanele care cunosc cel mai bine problematica mediului si care considera protectia acestuia drept o pro­blema de maxima importanta in Romania, sunt tocmai cele care in ponderi semnificativ mai mari se depla­seaza cu automobilul perso­nal, adica se numara printre cei care contribuie la poluarea mediului. As spune ca si la acest capitol practica ne omoa­ra. Avem, asadar, ne­voie de multa actiune, exe­m­plu personal si implicare in­divi­duala in rezolvarea pro­ble­melor de mediu. Noi la MaiMultVerde asta promo­vam.

Sunteti o asociatie foarte tanara, cu un numar impresionant de proiecte. Aveti sponsori interesati de sprijinirea proiectelor ecologice initiate?

D.B.: Dupa ce plantezi 100.000 de copaci sau strangi 94 de tone de gunoaie si implici in asta peste 8.000 de voluntari, sponsorii stiu ca banii lor sunt bine investiti in proiectele tale. Avem par­teneri deja traditionali care ne-au asigurat de sprijinul lor si in vremuri de criza si par­teneri potentiali care isi manifesta interesul acum, dupa anul in forta in care MaiMultVerde a confirmat ca este o organizatie care face ce spune.

Sponsorii doar semneaza cecurile sau se implica activ (trimitand voluntari ori propunand proiecte)?

D.B.: Toate companiile care ne-au sprijinit anul acesta au fost nu doar sponsori, ci par­teneri ai proiectului in adeva­ratul sens al cuvantului, pentru ca asta ni se pare esenta responsabilitatii sociale a companiilor – ca ele sa "ia in proprietate" pro­iectul, sa il vada ca pe un proiect al lor in aceeasi masura in care noi il vedem ca pe un proiect MaiMultVerde. Sprijinul lor este in primul rand financiar, dar oameni cheie din companie se implica si in designul pro­iec­tului, angajatii lor par­ticipa ca voluntari, iar compania pro­mo­veaza actiunile alaturi de noi.

In 2009, care sunt zonele vizate (pentru impadurire si pentru colectarea deseu­rilor)? Cum sunt sele­c­tate?

D.B.: Vom merge cu siguranta in cateva dintre zonele pe care le-am documentat anul trecut si pe care le-am prezentat donatorilor la Gala Verde si vom continua si impaduririle pornite in campania "Romania prinde ra­da­­­cini" alaturi de Realitatea TV. Incercam sa mergem acolo unde voluntarii au acces rela­tiv usor, unde exista deschi­­dere pentru colaborare din partea autoritatilor locale si unde se­sizam o problema de mediu pe care o putem rezolva.

Cum va asigurati ca hec­tarele impadurite nu vor fi distruse peste cativa ani?

D.B.: Lucram in parteneriat cu Romsilva pentru a ne asi­gura ca plantatia este intre-
tinuta si ingrijita si ca destinatia terenului nu se schim­ba subit dupa ce am plantat acolo. O varianta pe care o luam in calcul in 2009 este si parteneriatul cu persoa­nele fizice care au in proprietate teren si isi manifesta interesul pentru reimpadu­rirea acestuia cu voluntari. Dar, pentru a realiza acest partene­riat, este necesar ca proprietarii sa fie de acord ca padurea nou plantata sa intre in regim silvic.

Ce-i motiveaza pe romani sa participe la actiunile de voluntariat?

D.B.: Dorinta de a ajuta, ne­voia de a se face utili in moduri mai putin obisnuite, concordanta intre acea actiune si valorile in care ei cred, vizi­bilitatea actiunii, notorietatea figurilor publi­ce implicate.

Care este relatia cu celelalte ONG-uri? Va sustin proiectele? Sunt interesate sa va ajute?

D.B.: Avem o buna relatie de colaborare cu colegii de sector. Nu ni s-a intamplat vreodata sa fim refuzati sau sa re­fuzam ajutorul. Si ne bucuram ca exista alaturi de noi, pentru ca au un cuvant de spus si avem ce invata de la ele. Vorbesc despre organizatii precum "World Wildlife Fund", "Societatea Ornitologica Romana", "Mare Nostrum", "Terra Mileniul III" sau "Copacul de Hartie".

Cat timp Romania se mai poate lauda cu peisaje semi-naturale?

D.B.: Aceasta este o intrebare la care fiecare dintre noi trebuie sa dea raspunsul pe care si-l doreste. Si, daca raspunsul contine mai mult de o cifra, te asteptam pe www.maimultverde.ro sa facem lucrurile sa se intample impreuna.

"Loc de mai bine este in permanenta"

Pentru situatia critica a mediului, de cele mai multe ori, se invoca drept argument legislatia. Avem sau nu legi pentru protectia mediului? Sunt respectate?

D.B.: Legislatia nu e chiar asa de deficitara cum se plange toata lumea, dar loc de mai bine este in permanenta. Inclusiv in ceea ce priveste introducerea unor instrumente mai eficiente de aplicare. Primul exemplu care imi vine in minte este cel cu ordonanta aplicabila de la 1 ianuarie 2009 privind eco-taxa pentru folosirea ambalajelor din material nebiodegradabil in magazine. Multi comercianti continua sa ofere pungile de plastic fara ca macar sa mentioneze ca ele costa 20 de bani, pentru ca e o suma derizorie. Nu se afiseaza la loc vizibil acel text prevazut de actul normativ despre obli­ga­tivitatea eco-taxei si atunci con­sumatorii nu vor sti si nici nu-si vor pune vreodata intrebarea daca e bine sau nu sa foloseasca pungile de plastic si de ce.

Dupa ce plantezi 100.000 de copaci sau strangi 94 de tone de gunoaie si implici in asta peste 8.000 de voluntari, sponsorii stiu ca banii lor sunt bine investiti.

Nu ni s-a intamplat vreodata sa fim refuzati sau sa refuzam ajutorul.

Cele mai citite

S-au împlinit 135 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu

Cu prilejul comemorării a 135 de ani de la trecerea sa în neființă, poetul Mihai Eminescu a fost omagiat la mormântul său din Cimitirul...

Un influencer din Dubai a fost amendat cu 1.800 de euro

Autoritățile au prins o femeie că a navigat cu o barcă pneumatică pe un țărm interzis după ce a postat chiar ea videoclipuri despre...

VIDEO. Miko Hughes, despre cum a jucat alături de Arnold Schwarzenegger și replica care l-a făcut celebru

Miko Hughes povestește despre cum a ajuns să rostească una dintre cele mai memorabile replici din istoria filmelor anilor '90, în momentul când avea...
Ultima oră
Pe aceeași temă