18.9 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialDocument privind „înghiţirea“ Ucrainei

Document privind „înghiţirea“ Ucrainei

Se pare că Rusia a planificat escalada din Ucraina înainte ca fostul preşedinte pro-rus, Viktor Ianukovici, să fie înlăturat de la putere, aşa cum arată un document prezentat de publicaţia moscovită Novaia Gazeta. Redactorul-şef al ziarului, Dmitri Muratov, relatează că este vorba despre un document în care câteva fraze-cheie descriu strategia Kremlinului în Ucraina şi intenţionează să îl publice. În teren, după preluarea Debalţevo, separatiştii pro-ruşi forţează cucerirea marelui port Mariupol. Adjunctul comandantului suprem al NATO în Europa, generalul britanic Bradsahw a declarat că Alianţa trebuie să se pregătească pentru un atac al Rusiei.

În estul Ucrainei separatiştii îşi continuă luptele pentru a acapara noi teritorii şi ultima ţintă este marele port strategic Mariupol, după ce miercuri au alungat armata ucraineană din Debalţevo, important nod feroviar, în pofida acordurilor de încetare a focului de la Minsk, semnate doar cu trei zile înainte. Pro-ruşii controlează acum o zonă continuă, mergând din Lugansk la Doneţk, trecând prin Debalţevo, în estul Ucrainei. Deşi se spera o descaladă a conflictului după câştigarea celui mai fierbinte punct de pe linia frontului de către separatişti, aceştia continuă să câştige teren spre sud şi vineri au lansat asupra portului Mariupol rachete, obuze şi în faţa porţilor oraşului au apărut tancurile. Sâmbătă, circa 20 de tancuri ruseşti şi zece sisteme de rachete au trecut frontiera pentru a penetra în Ucraina, îndreptându-se spre oraşul Novoazovsk, la est de Mariupol. Armata ucraineană a precizat că Rusia continuă să livreze separatiştilor arme, lansatoare de rachete şi camioane cu combatanţi.

Planurile agresive ale lui Putin continuă şi în timp ce tancurile ruse au invadat din nou estul Ucrainei, într-un discurs pronunţat la finele săptămânii, el a lansat un avertisment clar Vestului, preluat de Interfax. „Nimeni nu trebuie să aibă iluzia că ar putea obţine superioritate militară asupra Rusiei. Vom avea întotdeauna un răspuns adecvat tuturor aventurilor”.

Tim Ripley, analist britanic al Apărării a declarat că este evident că forţele pro-ruse vor să preia fâşia de teren dintre Estul controlat de separatişti în Ucraina şi Crimeea, anexată de Rusia în martie trecut. „Dacă asta este o repetiţie a anului 1939, Putin va avea tancurile la Kiev până la Paşti”. El a menţionat că Ucraina are prea puţine şanse. „Refuzul Occidentului de a furniza o asistenţă militară Ucrainei pune în discuţie existenţa sa în forma actuală şi se pune problema  capacităţii de a rezista.

NATO „trebuie să fie pregătită“

Occidentul se confruntă cu o nouă şi periculoasă eră a „concurenţei cons-tante” cu Rusia care prezintă o posibilă „ameninţare existenţială pentru omenire”, avertizează generalul Sir Adrian Bradshaw, vice-comandant suprem în NATO. El a subliniat că Vestul face faţă la două ameninţări ale preşedintelui rus, Vladimir Putin: războiul hibrid modern – utilizarea atacurilor cibernetice, agitaţia politică şi sabotajul – combinat cu tactica fostei Uniuni Sovietice de acaparare de terenuri. NATO trebuie să se concentreze asupra unei noi strategii pentru a contracara „combinarea subversiunii şi a coerciziunii” folosită de fostul său adversar din Războiul Rece în Crimeea şi estul Ucrainei. Generalul britanic a avertizat că ameninţarea Rusiei şi riscul unei erori de calcul rezultată într-un conflict strategic, deocamdată puţin probabilă la ora actuală, reprezintă un pericol existenţial pentru toată omenirea”, dar a subliniat că NATO trebuie să fie pregătită pentru un atac al Rusiei.

Declaraţia fostului şef al SAS este ultima dintr-o serie de avertismente lansate de înalte personalităţi politice şi militare occidentale, pe fondul tensiunilor cu Moscova pe tema războiului civil din Ucraina care nu dau nici un semn de atenuare.

În discursul de la Royal United Services Institute, Sir Adrian Bradshaw a susţinut dezvoltarea de noi tactici pentru contracararea strategiei Rusiei în Ucraina, ceea ce ar însemna stabilizarea instituţiilor civice de-a lungul frontierelor vestice şi lupta contra propagandei Moscovei.

Calendarul războiului

Novaia Gazeta precizează că documentul privind strategia Kremlinului pentru Ucraina a fost creat între 4 şi 15 februarie 2014, după care Ianukovici a fost expulzat de mişcarea Maidan. Actul face referire şi la o campanie de relaţii publice ce trebuie să însoţească operaţiunea pentru a justifica intervenţia Rusiei în estul şi sudul  Ucrainei. Kremlinul a justificat apoi că anexarea Crimeii a fost un act de apărare preventivă, populaţia locală simţindu-se ameninţată de naţionaliştii ucraineni, după cum se preciza şi în document. Obiectivul Moscovei – după cum a fost formulat în actul citat – este „federalizarea” Ucrainei urmată de  aderarea la Uniunea vamală domintă de Rusia şi mai târziu o „suveranitate directă şi apoi anexarea” de către Rusia.

Redactorul-şef al publicaţiei are o teorie privind originea exactă a documentului privind strategia Kremlinului.

Ar fi vorba de mai multe persoane, între care oligarhul  rus Konstantin Malofeiev, un apropiat al preşedintelui Putin şi o figură „colorată” în lumea afacerilor. În vârstă de 39 de ani, este în fruntea fondului de investiţii Marshall Capital. El se declară „monarhist ortodox”, consideră Ucraina „o fabricaţie artificială”, creată pe ruinele Imperiului rus. Malofeiev şi Igor Strelkov, fost ofiţer rus în armată care a condus operaţiunile militare ale separatiştilor pro-ruşi şi devenit „ministru al Apărării” al autoproclamatei republici Doneţk, erau legaţi printr-o cunoştinţă comună. Numele său, Alexandre Borodai, care lucrase pentru Malofeiev drept consultant în relaţii publice şi scria articole cu Strelkov pentru ziarul de dreapta naţionalist Zavtra. Borodai a fost până în august „prim-ministru” ale aceleiaşi autoproclamate republici populare Doneţk. 

Cele mai citite

Prețul franzelei s-a dubat de la începutul războiului din Ucraina. Prețul grâului a scăzut, iar producția de cereale este în creștere

Alimentele de bază, în special pâinea și produsele de panificație, s-au dublat în ultimii doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina. Deși avem...

Coreea de Nord a declarat că încercarea sa de a lansa un nou satelit militar de recunoaștere s-a soldat cu un eșec

Coreea de Nord a declarat că încercarea sa de a lansa un nou satelit militar de recunoaștere s-a soldat cu un eșec luni, când...

Ciolacu știe mai bine decât ambasadoarea SUA când vom scăpa de vize. Ambasadoarea vorbea de anul 2025, Ciolacu e sigur de anul 2024. Tot...

Premierul Marcel Ciolacu are o versiune mai optimistă decât ambasadoarea SUA cu privire la momentul în care cetățenii României vor fi scutiți de vizele...
Ultima oră
Pe aceeași temă