29 C
București
duminică, 23 iunie 2024
AcasăEconomieAzerbaidjanul ar putea împrumuta 5 miliarde dolari pentru proiecte majore de infrastructură,...

Azerbaidjanul ar putea împrumuta 5 miliarde dolari pentru proiecte majore de infrastructură, afirmă ministrul de finanțe

Azerbaidjanul vrea să împrumute 5 miliarde de dolari de la instituțiile internaționale de credit în următorii ani pentru proiecte mari de infrastructură, a declarat ministrul de finanțe pentru Reuters.

Forțele azere au recâștigat controlul asupra regiunii muntoase Nagorno-Karabah, unde etnicii armeni s-au bucurat de independență de facto timp de decenii, ceea ce a determinat cel puțin 100.000 de etnici armeni să fugă.

„Ne așteaptă sarcini foarte mari”, a declarat ministrul de finanțe Samir Sharifov într-un interviu. El a precizat că sarcinile în cauză au legătură cu reconstrucția și restaurarea terenurilor aflate acum sub controlul Azerbaidjanului, lucru care ar stimula, de asemenea, creșterea economică a țării.

Discuțiile de pace dintre Baku și Erevan sunt în curs de desfășurare, cele două părți continuând negocierile privind demarcarea frontierei lor de 1.000 km, care rămâne închisă și puternic militarizată.

„Există o serie de proiecte mari în domeniul infrastructurii de transport, care ar putea fi finanțate prin împrumuturi”, a spus Sharifov. „În general, vorbim despre împrumuturi suplimentare de 5 miliarde de dolari”.

Datoria publică a Azerbaidjanului se ridica la 6,1 miliarde de dolari la începutul anului 2024. Sharifov a declarat că Baku va rambursa 1,4 miliarde de dolari din această sumă până la sfârșitul anului și apoi, în cele din urmă, intenționează să crească datoria publică la 10 miliarde de dolari.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
00:01:09

Zeci de mii de oameni s-au adunat vineri la Stonehenge pentru a sărbători solstițiul de vară

Zeci de mii de oameni s-au adunat la Stonehenge, renumitul sit preistoric inclus în patrimoniul mondial UNESCO din sud-vestul Angliei, pentru a sărbători solstițiul...

Formațiile Croației și Italiei speră amândouă să ajungă în optimile de finală ale Euro 2024

Azzurrii ar putea face o schimbare în atac pentru finala Grupei B de la Leipzig Croația și Italia speră amândouă să ajungă în optimile de...

Rusia acuză SUA de responsabilitate pentru atacul Ucrainei asupra Crimeei

Ministerul Apărării din Rusia a declarat duminică că Washingtonul poartă responsabilitatea pentru un atac mortal asupra Crimeei anexate de Rusia de către Ucraina, care,...
Ultima oră
Pe aceeași temă