30.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăȘtirile zileiUE promite mai mult sprijin pentru refugiați

UE promite mai mult sprijin pentru refugiați

Uniunea Europeană a promis luni, 27 mai 2024, peste 2 miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari) pentru a-i sprijini pe sirienii strămutați, dar a respins orice idee ca aceștia să se întoarcă acasă, din cauza instabilității președintelui sirian Bashar al-Assad, notează Reuters.

Înaintea unei conferințe condusă de UE privind războiul vechi de 13 ani, ministrul de externe al Iordaniei a declarat că comunitatea internațională îi abandonează pe refugiații sirieni în timp ce fondurile pentru a-i sprijini în țările gazdă se diminuează, sugerând că trebuie găsite modalități de a facilita întoarcerea voluntară în Siria.

Conferința UE își propune să mențină războiul pe ordinea de zi, precum și sprijinul pentru milioanele de refugiați pe care acesta i-a creat. Însă, pe măsură ce povara economică și socială asupra țărilor vecine crește, blocul este divizat și incapabil să găsească soluții, spun diplomații.

Totuși, întoarcerea refugiaților acasă nu este încă una dintre ele, a precizat șeful politicii externe a blocului, Josep Borrell, la începutul conferinței.

„În timp ce Uniunea Europeană și-ar dori ca întoarcerea refugiaților acasă să fie o opțiune realistă pentru toți refugiații, oriunde și întotdeauna, suntem de acord cu sistemul Națiunilor Unite că în prezent nu există condițiile pentru a se putea realiza acest pas”, a declarat Borrell.

„Insistăm asupra faptului că regimul Assad este cel care poartă principala responsabilitate pentru instituirea acestor condiții.”

Borrell a declarat că blocul s-a angajat să aloce 560 de milioane de euro în 2024 și 2025 pentru a sprijini refugiații din Siria, Liban, Irak și Iordania și încă un miliard de euro pentru Turcia.

Siria a devenit o criză uitată pe care nimeni nu vrea să o agite, pe fondul războiului israelian din Gaza și al tensiunilor tot mai mari între Iran și puterile occidentale cu privire la activitățile sale regionale.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Un român a fost ucis în Congo iar alți doi sunt răniți

Un cetățean român a fost ucis în Congo iar alți doi români sunt răniți, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României în ziua...

Babasha, despre Corina Bud: “Nu stă cu mine în studio!”

Continuă scandalul în online între Corina Bud și Babasha, artistul de manele invitat de trupa Coldplay pe scenă, la Național Arena. Vlad Babașa, cunoscut drept...

Israelul întrerupe activitatea militară de-a lungul drumului din sudul Fâșiei Gaza pentru a facilita ajutoarele

Armata israeliană a declarat că va face pauze tactice zilnice în activitatea militară de-a lungul unui drum principal din sudul Fâșiei Gaza, asta pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă