24.5 C
București
joi, 13 iunie 2024
AcasăEconomieEconomie internăPrețul franzelei s-a dubat de la începutul războiului din Ucraina. Prețul grâului...

Prețul franzelei s-a dubat de la începutul războiului din Ucraina. Prețul grâului a scăzut, iar producția de cereale este în creștere

Alimentele de bază, în special pâinea și produsele de panificație, s-au dublat în ultimii doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina. Deși avem preț plafonat la alimentele e bază, sunt prețuri plafonate după ce ele au avut creșteri chiar și de 100%.

Prețul unei simple franzele era în februarie 2022 la aproximativ 1,5 lei, iar acum se vinde cu 2,9 lei, în ciuda prețului plafonat la alimentele de bază. La o lună de la război în aprilie 2022, prețul unei franzele ajunsese brusc la 2 lei, iar ulterior a tot urcat până la aproape 3 lei. Și prețul covrigului de 1 leu sau 1,5 lei a ajuns să coste 2,5 sau 3 lei. De asemenea, produsele de patiserie și cofetărie s-au scumpit și ele. Un kilogram de prăjituri care costa 60 de lei în urmă cu doi ani a ajuns să coste 90-95 de lei și lista continuă.

Dacă prețul grâului era în aprilie 2022 la aproape 400 de euro pe tonă, în cursul zilei de luni la cotația pe bursă era de 261 de euro pe tonă, ceea ce înseamnă o scădere de peste 60% la grâu, însă la raft, vedem cel mult un preț plafonat după ce a fost dublat.

România, producătoare de cereale

România ar putea obţine într-un an 30 de milioane de tone de porumb de pe două milioane de hectare de teren, după finalizarea programului de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii în anul 2027, adică o cantitate similară cu ceea ce produce în momentul de faţă la toate culturile de pe cele nouă milioane de hectare, susţine ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

“Avem 162 de amenajări cuprinse în programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii, 31 le-am recepţionat pe o suprafaţă de 581.000 de hectare şi sunt funcţionale. Avem 42 de obiective care au fost începute de când am preluat mandatul la Ministerul Agriculturii şi sunt în finalizare cu încă 622.000 de hectare. De asemenea, mai avem 16 în licitaţie publică şi 49 de obiective la care este finalizată proiectarea. Cu acestea se termină cele 2,2 milioane de hectare pe care le-am prevăzut în program”, a declarat Florin Barbu.

Consiliul Concurenței verifică prețurile la produsele cu preț plafonat

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, spune că așteaptă datele de la toți retailerii pentru a avea o evidență completă asupra prețurilor pentru a începe să dea amenzi acolo unde nu se respectă legea.

“Momentan nu avem date de la toţi retailerii. Trebuie să se conecteze la sistemul nostru ca să ne livreze datele şi nu toţi au reuşit să facă acest lucru. Mai mult de jumătate ne dau deja datele, deci, în curând, o să îl facem public. Vedem, dacă nu reuşim să pornim cu toţi retailerii, dacă la unii durează prea mult să îşi adapteze sistemul conform legii, atunci o să pornim numai cu cei pe care îi avem. Destul de curând”, a explicat şeful Consiliului.

Legea nr. 63/2024 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 5/2024 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 265 din 28 martie 2024.

Potrivit actului normativ, măsura de plafonare a adaosurilor comerciale pentru unele produse agricole şi alimentare, conform OUG 67/2023, se prelungeşte până la 31 decembrie 2024. Produsele agricole şi alimentare al căror preţ de vânzare este plafonat sunt: pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi, lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT, brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame, făină albă de grâu “000” până la 1 kg, mălai până la 1 kg, ouă de găină calibrul M, ulei de floarea-soarelui până la 2 l, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi albi vrac, zahăr alb tos până la 1 kg, smântână – 12% grăsime, unt până la 250 grame, magiun până la 350 grame.

Astfel, deși Guvernul ne liniștește că avem prețuri plafonate la alimente, situația este grea pentru că avem plafonări pe alimente cu preț deja dublat, iar salariile nu au fost dublate în ultimii doi ani, așa cum s-a întâmplat cu alimentele.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Rezultatele Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40 din 13 iunie 2024. Numerele câștigătoare și premiile puse în joc

Joi, 13 iunie 2024, Loteria Română a organizat noi trageri pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40. Rezultate LOTO joi 13 iunie 2024 Rezultate JOKER: 12,...

Rafael Nadal a declarat forfait la Wimbledon. Ce obiectiv are „regele zgurii”

Rafael Nadal a confirmat că nu va participa la turneul de Grand Slam de la Wimbledon, care se va desfășura în perioada 1 iulie...

Un adolescent a fost reținut la Ploiești în urma altercației cu alți doi minori

Trei adolescenţi au fost implicaţi, miercuri după-amiază, într-o bătaie pe bulevardul Independenţei din municipiul Ploieşti, unul dintre ei fiind reţinut de poliţişti, potrivit agerpres.ro. "Poliţiştii...
Ultima oră
Pe aceeași temă