24.8 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecial"Diavolii" milanezi pun la cale razbunarea

“Diavolii” milanezi pun la cale razbunarea

AC Milan si FC Liverpool reediteaza la Atena finala de acum doi ani, disputata la Istanbul si adjudecata de englezi la penalty-uri.
Italienii se afla la cea de-a opta prezenta in finala primei competitii a cluburilor in ultimele doua decenii.
Milan ocupa locul doi in clasamentul all-time al invingatoarelor cu 6 succese, doar Real Madrid cucerind mai multe, 9.
Liverpool este cea mai titrata echipa engleza in intrecerea campioanelor, avand in palmares cinci trofee.

Amintiri dureroase ii chinuie pe  italienii de la AC Milan inaintea disputarii ultimului act al Ligii Campionilor impotriva lui FC Liverpool, diseara pe stadionul Olimpic din Atena (ora 21.45, in direct la Pro TV). Acum doi ani, in finala de la Istanbul a competitiei, "diavolii" milanezi ii conduceau cu 3-0 la pauza pe englezi, insa Liverpool a revenit uimitor, a egalat scorul si s-a impus apoi la penalty-uri.
"Finala de acum reprezinta ocazia ideala pentru noi de a ne lua revansa. In cariera am castigat majoritatea intalnirilor in care echipa mea merita sa se impuna. In finala de acum doi ani, am meritat sa iau cupa si n-am luat-o. Destinul mi-a dat acum o noua sansa", spune Paolo Maldini, fundasul de 38 de ani al Milanului, aflat in fata celei de-a opta finale din cariera. Doar legendarul jucator al lui Real Madrid, Paco Gento, a mai strans atatea prezente in ultimul act. "Amintirile negre de la Istanbul reprezinta o motivatie pentru toti. Multe minciuni au fost spuse dupa acel joc. Englezii au zis ca noi petreceam deja la pauza, iar acel lucru m-a durut. Astfel de afirmatii mi-au dat ura si energia cu care voi juca diseara", afirma si mijlocasul la inchidere Gennaro Gattuso. "Capitanul englezilor, Gerrard, a spus despre mine ca pentru el sunt doar o pisicuta. Ei bine, nu pot fi decat o pisica urata si rea, iar de acest lucru se va convinge pe teren", ameninta Gattuso.
Antrenorul Carlo Ancelotti crede ca istoria nu se va mai repeta. "In urma cu doi ani am fost putin obositi, dar acum suntem intr-o forma mult mai buna. In 2005 ne-am asteptat sa ajungem in finala. Faptul ca anul acesta am ajuns sa evoluam in ultimul act reprezinta o mare realizare dupa toate problemele pe care le-am avut. La acest nivel experienta jucatorilor conteaza foarte mult, iar noi avem multi fotbalisti obisnuiti cu presiunea unei asemenea partide", spune Ancelotti. Unul dintre acesti jucatori este olandezul Clarence Seedorf, singurul fotbalist care a reusit sa castige Liga Campionilor cu trei formatii diferite: Ajax Amsterdam, Real Madrid si AC Milan. "La 31 de ani, incepe numaratoarea inversa pentru un fotbalist. Tocmai de aceea nu am de gand sa scap trofeul", afirma Seedorf, cel mai bun pasator din actuala editie a Ligii Campionilor, patru dintre pasele sale fiind transformate in gol. Brazilianul Kaka, golgheterul competitiei cu zece reusite, este interesat mai mult de prezent si mai putin de pornirile de revansa declansate la Milan de reintalnirea cu Liverpool. "Daca este o persoana care nu plange dupa oportunitatea ratata la Istanbul, aceea sunt eu. Traiesc in prezent, iar acum este un alt moment fata de cel din 2005. Cel care va gresi mai putin va iesi invingator", spune Kaka, care isi aminteste de un episod ce ii intareste convingerea ca diseara va obtine trofeul. "In septembrie 2000, am suferit un accident teribil, lovindu-ma foarte rau la coloana dupa am plonjat intr-o piscina insuficient de adanca. Doctorii imi spuneau ca va fi greu sa mai revin in fotbal. In acele momente mi-am facut o lista cu 11 dorinte si m-am rugat la Dumnezeu sa mi le pot indeplini. Acum, din acea lista doar un singur lucru mi-a mai ramas de realizat: sa castig Liga Campionilor. si sunt sigur ca asa va fi atata vreme cat Dumnezeu este cu mine", afirma profetic Kaka, un candidat serios in 2007 la Balonul de Aur.

"Cormoranii" vor sa repete miracolul
Pentru Rafael Benitez, antrenorul lui FC Liverpool, o victorie la Atena ar reprezenta un moment istoric. "Daca vom invinge, oamenii vor vorbi despre o astfel de performanta si peste 100 de ani", pretinde spaniolul. "Ambele formatii sunt de calibru, dar inca mai am notitele de la Istanbul si nu voi ezita sa ma folosesc de ele din nou. Totusi, Milan va fi greu de batut fiindca are jucatori cu mare experienta, ce au castigat cupe europene sau chiar Cupa Mondiala", spune Benitez. "Milanul de azi nu mai este cel din 2005. Sunt puternici, insa ii putem rapune", a declarat capitanul "cormoranilor", Steven Gerrard.

Bratari speciale pentru suporteri
Responsabilii Aeroportului international din Atena au anuntat o serie de masuri exceptionale pentru a face fata sosirii a aproximativ 34.000 de suporteri britanici si italieni. Astfel, bratari speciale vor fi distribuite suporterilor, pentru a facilita identificarea lor si separarea grupurilor celor doua echipe rivale. Autoritatile au mobilizat un numar suplimentar de 300 de agenti de securitate si 120 de voluntari, in vederea asigurarii traficului aerian, deoarece se va depasi numarul de zboruri inregistrate in timpul Jocurilor Olimpice de la Atena, din 2004. Pe langa zborurile regulate si cele 104 curse private, rezervate VIP-urilor, alte 100 de curse charter din Anglia si 80 din Italia vor ateriza la Atena.

PALMARES
MILAN, CEI MAI TARI
Italienii au ajuns de opt ori in finala primei competitii a cluburilor in ultimii 20 de ani, perioada in care au cucerit de patru ori intrecerea. Per total, AC Milan a castigat de sase ori trofeul, in timp ce Liverpool a devenit campioana de cinci ori. In clasament conduce Real Madrid, cu 9 trofee. Printre cele doar zece tari care se pot lauda cu cel putin o victorie se afla si Romania, invingatoare prin Steaua in 1986.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 844. România participă la Summit-ul de pace pentru Ucraina doar prin ministrul de Externe

Peste o sută de țări participă, în Elveția, la Summit-ul de pace pentru Ucraina, iar România este reprezentată la acest eveniment mondial doar de...

Trei membri de vârf ai NATO transmit un mesaj comun. SUA, Canada și Marea Britanie vor contracara imixtiunile Rusiei în Republica Moldova

Departamentul de Stat al SUA a difuzat un mesaj comun, din partea guvernelor Statelor Unite, Canadei și Marii Britanii, care subliniază că aceste trei...

Spargere ca-n filme în SUA. 20 de hoți au jefuit un magazin de bijuterii într-un minut jumate

Jaf inedit în California, Statele Unite. Imaginile de supraveghere ale unui magazin de bijuterii arată 20 de hoţi care sparg vitrinele şi iau tot...
Ultima oră
Pe aceeași temă