3.9 C
București
miercuri, 11 decembrie 2024
AcasăSpecialDiaconescu: Mai exista cazuri de tip Gafita, in diplomatie

Diaconescu: Mai exista cazuri de tip Gafita, in diplomatie

Ministrul de externe Cristian Diaconescu a explicat duminica, la Antena 3, ca exista "o problema in sistem" pentru ca personalul diplomatic nu este obligat sa declare o eventuala colaborare cu Securitatea, o decizie de principiu trebuind luata pe viitor, intrucat mai exista cazuri de tipul Gafita, transmite NewsIn.

Seful diplomatiei romane a fost intrebat duminica despre situatia ambasadorului roman in Portugalia, Gabriel Gafita, dovedit fost colaborator cu Securitatea. "Pe de-o parte, ambasadorii nostri si personalul diplomatic nu sunt supusi obligatiei de a face declaratie privind eventuala colaborare cu Securitatea. Aceasta este o problema. Pe de alta parte, sigur este un functionar public care reprezinta statul roman. De aceea l-am invitat pe domnul Gafita sa avem o discutie la Bucuresti, sa vedem cum stau lucrurile", a spus ministrul. El a adaugat ca nu este singurul caz.

Diaconescu a atras atentia ca mai exista si alte cazuri in care este posibil ca diplomatii sa fi colaborat cu Securitatea. "Nu este singurul. Mai exista persoane in sistem, dar nu cu functia de ambasadori", a spus ministrul. Seful diplomatiei romane a subliniat ca va trebui ca in perioada urmatoare sa fie luata "o decizie de principiu" pentru aceste situatii.

"In aceasta situatie nu avem cum sa reactionam brusc. Nu este vorba numai de persoana domnului ambasador, este vorba despre relatia diplomatica cu un stat, iar statul respectiv, Portugalia, de exemplu, ar putea sa fie derutat in conditiile in care nu intelege de ce un ambasador este retras intempestiv de la post", a explicat ministrul. Diaconescu a completat ca nu a discutat personal cu Gafita, secretarul general al MAE, Robert Cazanciu, fiind cel care a purtat discutia de clarificare cu ambasadorul.

Ambasadorul Gabriel Gafita a fost chemat in tara pentru consultari la sfarsitul lui mai, iar surse diplomatice au declarat pentru NewsIn ca ambasadorul ar putea fi retras din functia pe care o ocupa la Lisabona, decizia urmand sa fie luata dupa ce va fi audiat in legatura cu situatia aparuta in urma deciziei Curtii de Apel privind colaborarea cu Securitatea, cel mai probabil in cursul acestei saptamanii.

Curtea de Apel Bucuresti a decis in mai ca ambasadorul Romaniei in Portugalia, Gabriel Gafita, a fost colaborator al fostei Securitati, insa decizia instantei nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Scandalul din jurul lui Gafita a inceput in iulie 2008, cand ziarul Adevarul a anuntat ca, in cazul ambasadorului Romaniei in Portugalia, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a stabilit ca a facut politie politica. Potrivit cotidianului, marturie ar sta in acest sens notele informative facute de Gafita in perioada 1977–1982. Gafita ar fi fost racolat ca informator al Securitatii in februarie 1977, pe cand avea 25 de ani. Numele lui de cod era 'Rosetty' si avea misiunea sa deconspire starea de spirit din lumea literara, dat fiind ca la vremea respectiva era scriitor. Colaborarea lui Gafita cu Securitatea nu a fost una gratuita, el beneficiind de diverse deconturi pentru informarile pe care le facea, oferind spre exemplu deconturi facute cu ocazia zilei de nastere, sticle de coniac sau figurine chinezesti.

Ca urmare, anul trecut, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat ambasadorului Gafita clarificarea situatiei. Aceasta a intrat, astfel, intr-o procedura judiciara, iar MAE urma sa ia o decizie in privinta sa dupa finalizarea acestei proceduri.

La 29 mai ambasadorul Gafita a declarat la Realitatea FM ca nu va demisiona, pentru ca nu se considera vinovat si a explicat ca nu a turnat la Securitate, ci a avut o discutie cu un ofiter de securitate despre "climatul literar" de atunci. "Am discutat cu un ofiter de securitate, asa cum foarte multi cetateni ai Romaniei au discutat cu ofiteri de securitate in perioada respectiva. Problema este daca aceste discutii au vizat direct persoane, au vizat situatii care sa intre sub incidenta notiunii de politie politica si asemenea lucru nu am facut. (…) Nu am turnat, in sensul de turnat, nu am turnat pe nimeni, in sensul de a da elemente intime despre ei, a spune ce discuta si asa mai departe. Au fost niste discutii generale despre climatul literar, asta a fost tot", a spus Gafita.

Gabriel Gafita este nascut in 1952, a abslovit Facultatea de Limbi Straine a Universitatii Bucuresti (engleza-franceza), ca apoi sa se dedice domeniului publicistic. El a intrat in 1991 in MAE, ca secretar si consilier diplomatic la Ambasada Romaniei la Londra. Din 1998 pana in 2002 a fost ambasador in Canada, intre 2002 si 2004 a fost director general-adjunct pentru Europa si America de Nord, iar apoi, timp de un an, ambasador in Malaysia. Din 30 noiembrie 2005 este ambasador in Republica Portugheza.

Cele mai citite

Alegerile din România au șocat un profesor român de la celebra universitate Oxford

Corneliu Bjola, profesor de Studii Diplomatice la Universitatea Oxford, spune că rezultatele primului tur al alegerilor au fost un şoc şi că a fost...

Alegerile din România au șocat un profesor român de la celebra universitate Oxford

Corneliu Bjola, profesor de Studii Diplomatice la Universitatea Oxford, spune că rezultatele primului tur al alegerilor au fost un şoc şi că a fost...

Banca Mondială: Sărăcia extremă la nivel global revine la nivelurile dinaintea pandemiei

Regiunile cele mai afectate de sărăcie în ultimii ani sunt Orientul Mijlociu și Africa de Nord Banca Mondială a publicat noile estimări privind sărăcia globală,...
Ultima oră
Pe aceeași temă