14.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialDecapitarea sefilor de agentii: PDL-PSD face epurare politica sub acoperirea legii

Decapitarea sefilor de agentii: PDL-PSD face epurare politica sub acoperirea legii

» Coalitia de guvernamant a inceput sa demita pe capete sefii institutiilor deconcentrate din administratia locala, folosindu-se de noua ordonanta de urgenta, emisa exact in acest scop. In teritoriu au scapat doar sefii numiti interimar de cele doua partide.

» Sute de directori din teritoriu au fost zburati din functie pentru a face loc oamenilor agreati de PDL si PSD. Sindicatele vor sa atace in instanta legea care permite aceasta epurare nu are la baza nici un criteriu profesional.

Sute de directori ai agentiilor teritoriale din subordinea ministerelor Agriculturii, Economiei, Finantelor, Culturii, Educatiei, Sanatatii, Tineretului si Sportului si al Muncii au primit ieri notificari prin care sunt anuntati ca trebuie sa elibereze posturile dupa o perioada de preaviz de 30 de zile. Sindicatul National al Functionarilor Publici estimeaza ca vor fi demisi in jur de 2.000 de directori si adjuncti ai institutiilor deconcentrate. Coalitia PDL-PSD aplica acelasi principiu folosit de toate guvernarile de pana acum pentru a-si numi oamenii agreati politic in functii. In perioada 2007-2008, liberalii au facut schimbarile agatandu-se de principiul mobilitatii functiei din Statutul functionarilor publici, in cazul prefecturilor, sau schimband denumiri ale institutiilor pentru a putea astfel modifica organigramele.

 

Acum, coalitia PDL-PSD a emis o ordonanta de urgenta care nu se mai ascunde dupa deget: toate conducerile sunt demise, cu exceptia celor numite interimar, iar cele noi vor functiona in baza unor contracte de management. Noii sefi isi vor asuma politic functiile.
Ei vor fi pusi sa semneze ca se obliga sa asigure functionarea institutiilor "in concordanta cu politicile si deciziile Guvernului, in vederea punerii in aplicare a obiectivelor Programului de Guvernare", conform unui model de contract obtinut de Mediafax.
Liderul sindicatului CARTEL ALFA, Bogdan Hossu, a declarat ca urmeaza sa atace la Organizatia Internationala a Muncii, dar si la Avocatul Poporului si in instanta aceasta ordonanta de urgenta, despre care sustine ca a fost emisa pe furis, fara consultari cu sindicatele. Hossu considera ca "toate persoanele care vor fi numite fac parte din Corpul Functionarilor Publici si, in acest fel, acesta devine un instrument politic". Dand drept exemplu cazul Inspectoratelor Teritoriale de Munca, menite sa pedepseasca nereguli privind angajarile, Hossu a declarat ca, "daca sunt subordonate politic, ar insemna partial ca sunt subordonate mafiei locale".

CLUJ SI MURES: Interimarii nu sunt demisi
Noul sef al Directiei Sanitar-Veterinare din Cluj, Alexandru Duma, sustinut de PDL, a preluat conducerea institutiei de doar cateva saptamani. El nu a primit ordinul de demitere, ci doar adjunctii sai. Ca sa evite demiterea, inspectorul scolar general din Cluj, Hadrian Arion, a demisionat alaltaieri. El fusese sustinut de PNL pentru ocuparea acestei functii. In judetul Mures, noul inspector scolar general, Dumitru Matei, promovat de PDL tot ca interimar, isi va pastra postul. Intr-o situatie similara se afla si seful Autoritatii pentru Sanatate Publica, Eugen Bacarea, sustinut de PSD.

TULCEA: Numele viitorilor sefi sunt deja cunoscute
Luminita Raileanu, directorul Directiei Agricole Tulcea, ocupa functia de trei luni, dar va fi inlocuita cu Ion Dragan, agreat de PDL. Inspectorul scolar Corneliu Chistruga a fost schimbat joi din functie cu social-democratul Dumitru Damian. Gheorghe Nicolaie, directorul Agentiei de Protectie a Mediului, si Nicolae Acceleanu, comisarul-sef al Garzii de Mediu Tulcea, au fost si ei demisi. Acestia sunt membri PNL si vor fi inlocuiti de reprezentanti ai PSD.

HUNEDOARA: Rocada PSD-PDL
Numita de putin timp director al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Hunedoara, social-democrata Liliana Tolas va trebui sa predea fotoliul pe care l-a ocupat prin concurs. Postul revine PDL. Tolas nu va ramane totusi pe dinafara. Potrivit unor surse, social-democrata va fi numita comisar-sef al Garzii de Mediu Hunedoara.

ALBA: Numiti politic ieri, debarcati tot politic azi
In Alba, doi directori de institutii numiti in functie la recomandarea PSD s-au trezit demisi. Gheorghe Lazea a fost numit la conducerea Directiei pentru Agricultura Alba in urma cu aproximativ o luna. Un alt coleg de partid al acestuia, medicul Adrian Teodoru, a fost numit in postul de director al Autoritatii de Sanatate Publica in urma cu doar o saptamana.

GALATI: Imparteala frateasca
Seful PSD Galati, Dan Nica, si cel al PDL Galati, Mircea Toader, si-au impartit cateva deconcentrate inca din luna februarie. PSD si-a numit oamenii la conducerea Directiei Agricole, la Directia de Sanatate Publica, la Spitalului Clinic de Urgenta si Administratia Fluviala a Dunarii de Jos. PDL a facut numirile la Directia Sanitar-Veterinara si Administratia Porturilor Dunarii Maritime. Fiind numiti interimar, ei nu vor fi afectati de noua lege.

Cele mai citite

Ciolacu se întoarce cu blugi turcești în coaliție. Cracul mai scurt e pentru PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Deoarece, indiferent cât de mult rahat de Buzău ești pregătit să mănânci și să oferi în super anul electoral în curs,...

Glume despre Ciolacu, după vizita la Erdogan. “Marcele, eu ți-aș fi dat sabia lui Ștefan cel Mare, dar am auzit că nu ești moldovean”

Posibila restituire a sabiei lui Ștefan cel Mare către România, anunțată de premierul Ciolacu, a generat glume pe internet. Vizita premierului Marcel Ciolacu la Ankara,...

Alina Gorghiu salută că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, din dosarul privind accidentul din localitatea 2 Mai, va fi transferată

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a salutat faptul că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, care avea în soluţionare la Judecătoria Mangalia dosarul privind accidentul din localitatea...
Ultima oră
Pe aceeași temă