26.2 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialDavid Cameron convoacă o reuniune de criză pe tema ostaticilor din Algeria

David Cameron convoacă o reuniune de criză pe tema ostaticilor din Algeria

Premierul britanic, David Cameron, a convocat, joi, o reuniune de criză privind ostaticii din Algeria şi a asigurat că întreţine relaţii strânse cu Guvernul algerian, căruia îi va propune ajutorul său, în caz de nevoie, relatează AFP, potrivit Mediafax.

A altă reuniune a “Comitetului Cobra”, alcătuit din miniştri şi oficiali din cadrul serviciilor de securitate, este prevăzută pentru joi după amiază, iar a treia va avea loc vineri, în Olanda, unde premierul Cameron va susţine un discurs privind Uniunea Europenă, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului.

Cameron s-a întâlnit, miercuri şi joi, cu omologul său algerian, Abdelmalek Sellal, potrivit serviciului de presă al Downing Street. El “a declarat ferm că va lua în considerare cererile de ajutor” din partea Algeriei, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului britanic, adăugând că, în prezent, nu a fost formulată nici o astfel de cerere.

Miercuri, Cameron a discutat la telefon cu premierul norvegian, Jens Stoltenberg, iar joi, cu omologul său japonez, Shinzo Abe, ţări ai căror cetăţeni au fost luaţi ostatici în Algeria.

Citeşte şi LIVE TEXT. ROMÂN RĂPIT de TERORIŞTI în ALGERIA. MAE confirmă. Administraţia Prezidenţială: Traian Băsescu ştia de răpire încă de miercuri

Ei “au convenit că cea mai bună soluţie ar fi să colaboreze cu Guvernul algerian şi cu marile companii, printre care şi British Petroleum Company (BP), care îşi desfăsoară activitatea la complexul de exploatare a gazelor” din partea central-estică a Algeriei, unde sunt ţinuţi ostaticii, a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Cameron.

Downing Street consideră că “natura şi amploarea atacului demonstrază că acesta a beneficiat de un grad înalt de pregătire”.

Gruparea islamistă afiliată reţelei Al-Qaida, care a recunoscut luarea de ostatici, “a declarat că evenimentele din prezent au legătură ce cele din Mali “, dar “este prea devreme pentru a susţine” această versiune, a spus purtătorul de cuvânt al lui Cameron. “Aceste acţiuni criminale nu pot fi justificate în nici un fel”, a adăugat el.

Secretarul de stat britanic, responsabil pentru Africa de Nord, Alistair Burt, a anunţat, joi, că îşi va întrerupe vizita în Egipt, pentru a se concentra asupra crizei din Algeria.

O grupare islamistă afiliată reţelei Al-Qaida a luat ostatici, miercuri, numeroşi occidentali, cerând oprirea intervenţiei militare franceze în Mali. Un britanic şi un algerian au fost ucişi în timpul atacului.

Cele mai citite

BECC Costinești cere anularea alegerilor

Biroul Electoral de Circumscripţie Comunală (BECC) nr.29 Costineşti a stabilit, seara trecută, că este necesară anularea scrutinului electoral la alegerile pentru administraţia publică locală...

Modificări de trasee, pentru mai multe linii ale STB, mâine

Cu ocazia organizării evenimentului sportiv „YOLO JERSEY”, duminică, 16.06.2024, circulația rutieră va fi restricționată pe Bd. Mircea Vodă – pe tronsonul cuprins ȋntre Pasajul Mărăşeşti şi...

Un băiat de 19 ani a intrat peste o femeie de 30 de ani şi fiica ei şi a încercat să violeze fata de...

Un incident șocant a avut loc în comuna Izvoare din județul Dolj, unde un tânăr în vârstă de 19 ani a fost reținut și...
Ultima oră
Pe aceeași temă