20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCum va fi ales noul rector al Universităţii „Ovidius”?

Cum va fi ales noul rector al Universităţii „Ovidius”?

Pregătirile pentru alegerea unui nou rector al Universităţii „Ovidius” sunt în toi. Prin votul celor 525 de profesori şi studenţi s-a stabilit ca viitorul ordonator de credite al instituţiei de învăţământ de la malul mării să fie ales prin vot secret.

Mai precis, din cele 525 de persoane cu drept de vot, 426 au optat pentru vot universal, direct, secret şi egal, 94 au votat pentru concurs public, două voturi au fost nule, iar alte două voturi au fost albe. Referendumul universitar a fost validat cu un procentaj de 74,89%. La cele trei secţii de votare şi-au exprimat opţiunile, aşadar, cadre didactice şi de cercetare cu norma de bază în UOC, angajate cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, alături de reprezentanţii studenţilor din Senatul universitar şi din consiliile facultăţilor.

Purtătorul de cuvânt, Daniel Citirigă, spune că referendumul s-a desfăşurat la Universitatea „Ovidius” fără incidente. Rezultatul acestuia urmează a fi validat de către Ministerul Educaţiei. Potrivit legii, până la organizarea propriu-zisă a alegerilor pentru noul rector trebuie să treacă cel puţin şase luni, însă universitatea constănţeană speră ca printr-o eventuală derogare din partea ministerului de resort să poată desemna mai devreme un nou manager. Până atunci, sunt aşteptaţi să intre în cursă candidaţii care aspiră pentru fotoliul de rector, aceştia urmând să-şi depună candidaturile, respectiv planurile manageriale. 

În prezent, neoficial, şi-au anunţat intenţia de a intra în cursă prof.univ.dr. Doina Catrinoiu, medic şef al Clinicii Medicale 1 din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Constanţa, şi prof.univ.dr. Octavian Unc, şeful Clinicii de Chirurgie. Reamintim faptul că deschiderea universitară din acest an la „Ovidius” a avut un aer trist din cauza scandalurilor care au fost cap de afiş în educaţia românească.

Lovituri de imagine fără precedent

În vara acestui an, Universitatea „Ovidius” a fost zguduită din temelii din cauza unor fapte grave de corupţie. Rectorul UOC aflat atunci la cârma instituţiei de învăţământ superior, prof.univ.dr. Dănuţ Tiberius Epure, a fost demis din funcţie, apoi i s-a desfăcut contractul de muncă, fiind acuzat de luare de mită. Cea care a urmat interimar  la conducerea instituţiei de învăţământ superior,  prof.Gabriela Stanciu, a fost la rândul său trimisă în judecată de către procurorii DNA, tot pentru luare de mită şi înstrăinarea documentelor cu caracter secret. Dacă în cazul prof. Tiberius Dănuţ Epure justiţia s-a pronunţat definitiv, prof. Gabriela Stanciu este în prezent cercetată în stare de libertate. Universitatea „Ovidius” din Constanţa numără în prezent aproximativ 20.000 de studenţi români şi străini.

Cele mai citite

Alexandru Rafila e convins: “Calitatea asistenţei medicale se va îmbunătăţi simţitor”

La ceremonia oficială de inaugurare a lucrărilor de construcție a Spitalului Regional de Urgență Cluj, desfășurată sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că...

Scenă în aer liber în curtea interioară a Primăriei Capitalei

Curtea interioară a Primăriei Capitalei se va transforma, sâmbătă, într-o scenă în aer liber, unde vor răsuna melodii celebre din muzica ușoară românească, balade...

Polonia investește în securizarea şi întărirea frontierei estice. “Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”

Prim-ministrul Donald Tusk a anunțat sâmbătă că Polonia va aloca peste 2 miliarde de euro pentru consolidarea și securizarea frontierei sale estice, aceasta fiind...
Ultima oră
Pe aceeași temă