32 C
București
sâmbătă, 6 iulie 2024
AcasăSpecialCum se schimbă viaţa de student

Cum se schimbă viaţa de student

Burse asigurate de firme sau persoane fizice, subvenţii, legitimaţii şi adeverinţe eliberate gratuit, evaluări ale profesorilor, care vor fi făcute publice, sunt câteva dintre măsurile incluse în proiectul de Statut al Studentului.

 

Pentru a intra în vigoare, Statutul Studentului trebuie aprobat de repre­zen­­tanţii Ministerului Educaţiei, pe masa cărora se află. Studenţii se grăbesc şi spun că deja s-a întârziat cu procedurile birocratice. „Actul ar fi trebuit să fie deja aprobat, în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a Legii Educaţiei, adică până la 9 august. Am cerut să fie adoptat mai repede”, a declarat pentru RL Daniela Alexe, preşe­dintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Stu­den­ţeşti din România (ANOSR).

Studenţii se grăbesc cu aprobarea documentului pentru că acesta le oferă anumite drepturi, unele deloc de neglijat. Este vorba despre subvenţiile care se acordă celor care provin din alte loca­lităţi, dar care nu primesc locuri de cazare de la facultatea la care învaţă. Stabilirea sumelor şi modul în care acestea vor fi acordate se va face la nivel de universitate. „De-a lungul timpului, au mai existat, la unele universităţi, astfel de subvenţii pentru studenţii care nu au reuşit să obţină un loc la cămin. Ei au venit cu contractul de închiriere a locuinţei şi au primit o subvenţie egală cu cea plătită de colegii lor ca regie de cămin”, a declarat Daniela Alexe.

Subvenţii diferite

Valoarea subvenţiei va fi diferită de la o universitate la alta, pentru că nici costurile cu cazarea studenţilor nu sunt aceleaşi. Cele mai mari tarife sunt la căminele private, unde media este de 300 de lei pe lună, iar cele mai mici, la căminele de stat din anumite oraşe, cum ar fi Timişoara sau Galaţi, unde ajung la 40-50 lei lunar. În Capitală, media se situează în jurul valorii de 150 lei pe lună. Tot în Bucureşti, o garsonieră de închiriat costă, în medie, 200 de euro, adică 800 de lei, la care se adaugă cheltuielile cu întreţinerea, ceea ce înseamnă că suma oferită este destul de mică. „Ar fi bine dacă s-ar acorda acest ajutor. Ne-ar acoperi măcar cheltuielile cu utilităţile”, a spus Andreea Aniculăiesei, studentă în anul al II-lea la Geografie.

Burse de la firme

Alte surse de bani pentru studenţi le vor constitui bursele pe care le vor oferi nu numai universităţile, ci şi agenţii economici sau alte persoane juridice sau fizice, conform proiectului Statutului Studentului. Până acum, aceste burse erau acordate de un număr mic de agenţi economici care doreau să recruteze personal din rândurile celor care îşi desfăşurau studiile.

Studenţii vor putea să-şi evalueze profesorii, iar rezultatele vor fi făcute publice, aceasta fiind una dintre obligaţiile conducerilor universităţilor. De asemenea, le­gi­ti­maţiile, adeverinţele, carnetele pentru biblioteci sau foile matricole vor trebui eliberate gratuit studenţilor, urmând ca universi­tă­ţile să-şi recupereze banii chel­tuiţi prin taxe sau alte mijloace.

Mulţi dintre cei din învăţă­mân­tul universitar nu ştiu ce însemnătate va avea pentru ei Statutul. „Studenţii au un document special în care se prevăd drepturile şi obligaţiile lor, care, până acum, erau cuprinse în mai multe acte – Legea Educaţiei, ordine ale ministrului etc. Noi vom urmări im­plementarea acestuia”, sus­ţine Daniela Alexe.

Proiectul Statutului Studentului a fost elaborat după discuţii şi dezbateri care au durat aproape cinci ani şi care au avut loc între reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi cei ai organizaţiilor studenţeşti din ţară. După ce proiectul a fost postat pe site-ul ministerului, oficialii au refuzat să dea declaraţii sau să facă orice comentariu despre acesta până în momentul în care va fi aprobat de ministru.   

Cele mai citite

Atenție, călători: mersul trenurilor va fi afectat de lucrările la Autostrada Sibiu-Pitești

CFR a anunțat sâmbătă modificări în circulația trenurilor pe tronsonul Râmnicu Vâlcea – Lotru – Sibiu, din cauza lucrărilor la Autostrada Sibiu – Pitești....

Fanii CSA au încurajat Corvinul, pentru a experimenta cum e să fii de partea unei formații cu șanse de promovare cândva

Peluza Sud, suporterii echipei care joacă pentru a se afla în treabă, Clubul Sportiv al Armatei (CSA) Steaua București, au venit să susțină...

Lasconi – Făt(ă) Frumo(a)s(ă) din lacrimile useriștilor

Ilustrație: Marian Avramescu Noul președintă a Uniunii Sugrumăm România (USR), după Cătălina Drulă, primarul lăsat în Câmpulung Elena Lasconi, e gata să îmbrace haina...
Ultima oră
Pe aceeași temă