24.7 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialCum prelungim viaţa lenjeriei de pat?

Cum prelungim viaţa lenjeriei de pat?

Cum trebuie spălate plapuma şi cearşafurile? Cum facem să menţinem forma obişnuită a plăpumii? Dar cum se depozitează plapuma pe termen lung, de exemplu, pe perioada sezonului cald când nu avem nevoie de ea? Iată nişte răspunsuri, pe cât de simple, pe atât de utile.

Dacă vorbim de plapumă, aceasta necesită o cuvertură ca textilă protectoare şi totodată ca element de înfrumuseţare.

 „Umplutura” plăpumii se mişcă şi se strânge în timp, aplatizân-du-se prin folosire. Pentru a-i reda forma obişnuită, aveţi grijă să scuturaţi plapuma cel puţin o dată pe săptămână, schimbând sensul de lăţime şi lungime. De câteva ori pe an, este bine să aerisiţi plapuma afară, având grijă că aceasta să fie expusă direct razelor solare.

Dacă vreţi să scoateţi petele exis­ten­te pe plapumă, este bine ca, anterior, să îndepărtaţi din locul cu pricina „umplutura” pentru a nu se uda. Spălaţi apoi pata cu un săpun obişnuit!  Dacă însă puful dinăuntru s-a udat, uscaţi-l cu un uscător de păr, deoarece trebuie să evitaţi mucegăirea acestuia.

Spălarea plăpumii este de preferat să se realizeze „a sec”, din pricina uscării dificile a pufului din interior.

În ceea ce priveşte depozitarea pe termen lung, evitaţi rularea foarte strânsă. Preferaţi suspendarea pe o bară, pentru a nu afecta „umplutura” printr-o poziţionare defectuoasă. În locul sacilor de plastic, alegeţi pentru acoperire un cearşaf din bumbac.

Cearşaful

Există câteva reguli de bază pentru spălarea corespunzătoare a cearşa­furilor, fie că este vorba despre cură­ţarea de mână sau la maşină.

Cearşafurile albe necesită un tratament special pentru menţinerea unui aspect strălucitor. Se poate obţine o culoare albă, proaspătă a cearşafurilor albe dacă în ultima apă, de clătit, se adaugă două-trei picături de cerneală albastră. Dacă cearşaful este ţesut din fibre naturale, se poate spăla la 95 de grade la program lung, adăugând în apă înăl­bitor special de rufe.

Cearşaful nu se va mai îngălbeni dacă va fi învelit pe timpul păstrării în şifonier într-un plastic de culoare închisă sau într-o textură metalică suplă.  

Cele mai citite

Record în 2024 pentru Canalul Mânecii: Peste 10.000 de migranţi l-au traversat ilegal

Peste 10.000 de migranţi au traversat ilegal Canalul Mânecii, de la începutul anului 2024, pentru a ajunge în Regatul Unit. Aceasta reprezintă o creştere...

Hansi Flick pregătește deja primul transfer pentru FC Barcelona. Germanul vrea un jucător de top

După ce Xavi a fost demis de către FC Barcelona, Hansi Flick se pare că îi va lua locul pe banca catalanilor. Antrenorul german...

Marea Britanie ia partea Israelului după decizia CIJ referitoare la aslatul asupra Rafah

Guvernul britanic a criticat Curtea Internațională de Justiție(CIJ) pentru că a ordonat Israelului să oprească imediat asaltul militar asupra orașului Rafah din sudul Fâșiei...
Ultima oră
Pe aceeași temă