28.1 C
București
vineri, 31 mai 2024
AcasăSpecialCum a adus emisiunea Andreei Marin o amendă-record pentru TVR

Cum a adus emisiunea Andreei Marin o amendă-record pentru TVR

Cu datorii totale la fisc de 160 milioane euro, televiziunea publică este obligată să plătească şi amenzi usturătoare acordate de CNA. Ultima dintre acestea se ridică la 70.000 lei şi a fost acordată pentru abateri care ar fi putut fi evitate.

CNA a decis, marţi, să amendeze cu 70.000 de lei SRTv pentru încălcarea legislaţiei audiovizualului în emisiunile "Preţuieşte viaţa" şi "Ora regelui" şi pentru lipsa casetei martor a programelor difuzate pe 7 februarie pe grila a doua a TVR Internaţional (retransmisă în Republica Moldova).

Sancţiunea a vizat ediţiile din 20 şi 27 octombrie 2013 ale emisiunii "Preţuieşte viaţa", moderată de Andreea Marin, în care a fost prezentată o fetiţă împreună cu mama sa, vorbind despre problemele familiei lor şi despre problemele psihice ale tatălui copilului. Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a considerat că în acest caz a fost încălcat articolul 67 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii".

Amenda a vizat şi ediţia din 16 noiembrie a emisiunii "Ora regelui", difuzată pe TVR 1, în care realizatoarea Marilena Rotaru a vorbit despre monarhie şi despre republică. Marilena Rotaru a făcut afirmaţii precum: "Republica a distrus familie şi valorile culturale naţionale:"; "A vrut poporul român republica, a votat-o? Niciodată!".

În acest caz, Consiliul a considerat că a fost încălcat articolul 66, alineatul (1) din Cod, potrivit căruia "În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică".

De asemenea, sancţiunea a vizat faptul că Societatea Română de Televiziune (SRTv) nu a pus la dispoziţia CNA caseta martor din 7 februarie pentru grila a doua a postului TVR Internaţional. CNA a solicitat această casetă martor în urma primirii mai multor sesizări potrivit cărora emisia documentarului "Moştenirea clandestină", difuzat pe 7 februarie în grila din Republica Moldova a TVR (grila a doua a TVR Internaţional, n.r.), a fost întreruptă de directorul general interimar al SRTv, Stelian Tănase. Pe de altă parte, într-o conferinţă de presă din 24 februarie, Stelian Tănase a spus că "legea interzice propaganda comunistă şi, mai mult, securistă în România, în 2014". El a mai spus că, în cazul documentarului respectiv", "a fost vorba de o provocare securistă (…) vă asigur că acolo nu a fost vorba decât de a opri o intoxicare comunistă".

Prezentă la două şedinţe ale CNA, din 27 februarie şi de marţi, 4 martie, Monica Ghiurco, realizatoarea documentarului "Moştenirea clandestină", a spus că Stelian Tănase nu are atribuţii editoriale, potrivit fişei postului său de director general interimar, pentru a putea decide în legătură cu difuzarea unui produs editorial în TVR. Ghiurco a mai spus că exact acelaşi documentar a fost difuzat pe TVR 1 pe 29 ianuarie, fără ca vreo persoană din conducerea TVR să spună că acesta ar încălca legislaţia în vreun fel.

"S-a vorbit mult exact de la acel moment al întreruperii emisiei TVR Moldova (…) Mai gravă mi s-a părut ieşirea directă a domnului director general interimar Stelian Tănase, în care dânsul admite că s-a întâmplat acest lucru, că s-a oprit emisia pentru că ar fi vorba despre o intoxicare comunistă (…) Dacă domnul Stelian Tănase consideră că acest program care se bazează pe munca unor istorici (…) este o astfel de producţie menită să intoxice opinia publică (…), eu solicit argumente (…) Aştept argumente, nu cred că eticheta poate să ţină loc de argument", a spus Monica Ghiurco în faţa CNA.

Ea a mai spus că oprirea difuzării respectivului documentar "este un act foarte grav de cenzură", care "creează un precedent extrem de periculos".

Tot despre "cenzură" a vorbit şi Narcisa Iorga, membru al CNA, în şedinţa de marţi a Consiliului.

"Acest documentar a primit un aviz de emisie pentru TVR 1, a fost difuzat, a primit un acord din partea responsabilului editorial (…) a fost oprit din emisie de directorul general al TVR, care nu are atribuţii editoriale (…) Domnul Stelian Tănase este directorul general interimar al TVR (….) Cenzura este interzisă de legea audiovizualului, dar şi de Constituţie", a spus Narcisa Iorga.

Ea a precizat că, deşi nu există caseta martor care să dovedească oprirea documentarului "Moştenirea Clandestină", Stelian Tănase a recunoscut public, într-o conferinţă de presă, că a oprit din emisie un documentar, deşi nu avea acest drept. "Consider agravantă neprezentarea unei dovezi (a casetei martor, n.r.) (…) Încearcă să ascundă un act de cenzură. Cred că e agravant şi propun amenda maximă, de 100.000 de lei", a spus Narcisa Iorga.

Această sancţiune nu a întrunit însă numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a putea fi aplicată. Nici o altă propunere, de 50.000 de lei (făcută de Viorel Vasile Buda), nu a întrunit numărul minim necesar de voturi pentru a putea fi aplicată, fapt pentru care Narcisa Iorga a propus o sancţiune intermediară, de 70.000 de lei.

Această sancţiune a fost aplicată cu şase voturi "pentru" (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu şi Cristina Trepcea), în timp ce Răsvan Popescu, Christian Mititelu şi Radu Călin Cristea au votat "împotriva" aplicării acestei sancţiuni.

Cele mai citite

Rusia folosește rachete balistice nord-coreene în Ucraina

Un nou raport dat publicității de Pentagon relevă faptul că Rusia foloseşte rachete balistice nord-coreene în Ucraina. Raportul se bazează pe analiza unor resturi...

De ce râd bucureștenii de marile proiecte?

Doar doi dintre candidații la alegerile locale din București, Gabriela Firea și Sebastian Burduja, au cutezat să anunțe proiecte majore în programele administrative. Mulți bucureșteni...

Tandemul militar Covaliu-Boroi a „tocat” și „îngropat”, în 7 ani, peste 145.000.000 de euro de la COSR

De aproape opt ani de zile, Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) este feuda tandemului militar-comisar șef de poliție Mihai Covaliu-președinte și colonelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă