20.4 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia folosește rachete balistice nord-coreene în Ucraina

Rusia folosește rachete balistice nord-coreene în Ucraina

Un nou raport dat publicității de Pentagon relevă faptul că Rusia foloseşte rachete balistice nord-coreene în Ucraina. Raportul se bazează pe analiza unor resturi de rachetă pentru a confirma acuzaţiile potrivit cărora Moscova primeşte arme de la Phenian.

Agenţia de Informaţii pentru Apărare (DIA) a SUA a folosit imagini open source pentru a confirma că resturile găsite în ianuarie în regiunea Harkov, din nord-vestul Ucrainei, provin de la o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune produsă în Coreea de Nord.

DIA a comparat imagini difuzate de presa de stat nord-coreeană cu fotografii ale acestor fragmente de rachetă descoperite în Ucraina.

„Analiza confirmă că Rusia foloseşte rachete balistice produse în Coreea de Nord în războiul său împotriva Ucrainei”, a declarat agenţia americană într-un comunicat publicat miercuri cu raportul în cauză.

„Au fost găsite resturi de rachete nord-coreene în Ucraina”, potrivit aceleiaşi surse.

Seulul acuză Phenianul că a transportat mii de containere cu arme în Rusia, sfidând sancţiunile Naţiunilor Unite care vizează cele două ţări: Rusia pentru invazia sa în Ucraina şi Coreea de Nord pentru programul său nuclear.

Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong Un şi unul dintre cei mai importanţi purtători de cuvânt ai guvernului, a respins în mai acuzaţiile drept „absurde”, spunând ca Phenianul „nu are nicio intenţie de a exporta capabilităţile sale tehnice militare în nicio ţară”.

Experţii afirmă că recenta serie de teste efectuate de Coreea de Nord, inclusiv rachete de croazieră şi alte proiectile balistice, ar putea fi legată de transportul de arme către trupele ruseşti în Ucraina.

Phenianul şi Moscova şi-au consolidat legăturile în ultimele luni. Kim Jong Un a efectuat o călătorie rară în străinătate, mergând în Rusia în 2023 pentru un summit cu preşedintele rus Vladimir Putin. O vizită a liderului rus în Coreea de Nord este în pregătire, a declarat Kremlinul în mai presei ruse.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă