24.7 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialCrucea Rosie restabileste legaturile in familie

Crucea Rosie restabileste legaturile in familie

Societatea Nationala de Cruce Rosie a lansat un nou program umanitar: “Serviciul cautare de rude”. Societatea Romana de Cruce Rosie sprijina prin acest proiect restabilirea sau mentinerea legaturii intre membrii familiei, separati de un conflict armat, tulburari interne sau dezastre, emigratia politica sau emigratia economica. La Crucea Rosie s-au inregistrat 300 de cereri in vederea gasirii rudelor, din care 198 de cereri pentru cautarea persoanelor pe teritoriul Romaniei, iar 174 cereri de cautare a persoanelor pe teritoriul altor tari. Dintre acestea au fost deja solutionate 93 de cereri.
“Implementarea acestui program se realizeaza in colaborare cu Federatia Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie”, a precizat Mihaela Steriu, directoarea Societatii Romane de Cruce Rosie, cu prilejul aniversarii a 130 de ani de existenta a Crucii Rosii in Romania. La manifestare a fost prezentat si Raportul anual 2005. In situatii de dezastre naturale, voluntarii filialelor de Cruce Rosie sunt prezenti in toate zonele calamitate. Numai anul trecut ei au distribuit ajutoare in valoare de peste 3 milioane de euro.
La nivel national sunt 4.500 de voluntari, organizati in 280 de detasamente de interventie. Crucea Rosie Romana a initiat “Campania nationala de pregatire pentru dezastre”. Grupurile tinta sunt locuitorii din comunele si orasele cu risc la dezastre, localitati din judetele Arges, Dambovita si Prahova.

De la Regina Maria pana la studentii de astazi

Membra a Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, Societatea Romana de Cruce Rosie a fost infiintata la 4 iulie 1876, prin hotararea Principelui Ghica. Activa in razboiul pentru independenta, in primul si al doilea razboi mondial, prezenta mereu alaturi de oameni afectati de epidemii, cutremure, secete, inundatii. Refugiati de razboi, prizonieri, vaduve, raniti, sinistrati, bolnavi, saraci, orfani sunt categorii pentru care Crucea Rosie Romana a avut mereu usa deschisa. La nici doua saptamani de la infiintare, in ziua de 20 iulie 1876, prima ambulanta a Crucii Rosii a plecat intr-o misiune umanitara pe frontul sarbo-turc de la sud de Dunare, pentru a acorda ajutor militarilor raniti. Prin statutul Crucii Rosii, femeile nu puteau sa faca parte din conducere, astfel ca acestea, in 1906, au pus bazele “Societatii de Cruce Rosie a doamnelor din Romania”. Mai tarziu, in 1915, cele doua entitati au fuzionat, sub patronajul Reginei Maria. In prezent, printre voluntarii Societatii de Cruce Rosie se numara persoane din toate categoriile sociale si profesionale (elevi si studenti, alaturi de medici, psihologi sau simpli cetateni).

Comunistii le-au confiscat averea

Intre 1915 si1916, pe terenul donat de catre Ministerul Agriculturii si Domeniilor Societatii de Cruce Rosie a doamnelor din Romania, teren in suprafata de 4 hectare, Crucea Rosie Romana construieste primul sau depozit, situat in Sos. Aurelian nr. 9, in prezent Maresal Averescu. Aceasta proprietate, ca multe altele, a fost confiscata in mod brutal de catre regimul comunist. Din pacate, nici pana astazi Crucea Rosie nu si-a recuperat proprietatile confiscate inainte de 1989. Cu sprijinul unui numar impresionat de voluntari, Crucea Rosie a trecut proba de foc a primului razboi mondial. Misiunea sa era aceea de complementare a serviciului militar al armatei, prin organizarea a 58 de spitale in Bucuresti si in tara. Insasi Regina Maria s-a implicat in actiuni desfasurate in sprijinul ranitilor. Tifosul exantematic din Moldova, malaria din Valcea, Neamt, Arges, Gorj, deportarile cetatenilor de origine iudaica, dezastre naturale, sunt cosmaruri care i-au incercat greu pe romani. La toate aceste necazuri, in ajutor le-a sarit Societatea de Cruce Rosie.

Cele mai citite

VINARIUM, cel mai important concurs internațional de vin din Europa Centrală și de Sud-Est, se ține la Ploiești

Ediția XXI a VINARIUM International Wine Contest are loc în perioada 23-26 mai 2024 la Ploiești. Concursul este organizat de ASER Consulting & Management și...

Anunț al ANPC cu privirea la achiziționarea jucăriilor pentru copii

Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a transmis un mesaj important pe rețelele sociale, sâmbătă, subliniind necesitatea achiziționării jucăriilor...

Captură de peste 4 milioane euro în portul Constanța. Poliţiştii de frontieră au descoperit 18.000 de parfumuri

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, colaborând cu inspectori de la Biroul Vamal de Frontieră Constanţa, au descoperit un transport impresionant de...
Ultima oră
Pe aceeași temă