18.9 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialAustria: Cel mai tânăr lider din Europa, „Wunderwuzzi“ Kurz, promite „o nouă...

Austria: Cel mai tânăr lider din Europa, „Wunderwuzzi“ Kurz, promite „o nouă cultură în politică“

Sebastian Kurz, 31 de ani, liderul Partidului Popular de centru-dreapta, este noul „copil-fantastic“ („Wunderwuzzi“) al politicii europene, ocupând funcția de ministru de Externe în Austria de la vârsta de 27 de ani. 

Kurz a știut să-și forțeze ascensiunea politică pe fondul nemulțumirii poporului față de politicile permisive față de migranți și refugiați, fiind acuzat de formaţiunea de extremă-dreaptă, Partidul Libertății (EPO), că „a furat“ poziția antimigranți de pe platforma acestuia și astfel l-a împins în jos în opțiunea electoratului. 

A intrat în politică încă din adolescenţă şi a fost nevoit să îşi întrerupă studiile la Drept pentru a urma această carieră. În decembrie 2013 a fost numit ministru de Externe, cel mai tânăr din Europa. În mai 2017 a devenit președintele Partidului Popular, cu cele mai mari șanse de a deveni cancelar al Austriei. Doar în câteva luni de campanie și promițând „o nouă cultură în politică“, partidul lui Kurz a câștigat alegerile.

„Austria pe primul loc“

Alegerile parlamentare au fost convocate anticipat în Austria, după ce formaţiunea de centru-dreapta condusă de Sebastian Kurz a pus capăt coaliţiei cu Partidul Social-Democrat (centru-stânga), al cancelarului în funcţie, Christian Kern. Partidul Popular va putea opta acum între o coaliţie cu formaţiunea de extremă-dreapta Partidul Libertăţii (FPO), înființat de foști naziști în anii 1950, sau refacerea alianţei cu social-democraţii.

Sebastian Kurz a avut o campanie electorală sub sloganul „Austria pe primul loc“, după modelul preşedintelui SUA, Donald Trump, care marchează o revenire la naționalism, în defavoarea cooperării internaționale sau zonale. Politica lui Kurz se situează la un pol opus celui european comunitar, de aceea Bruxelles-ul nu este deloc încântat de ascensiunea acestor tineri politicieni rebeli față de cauza Uniunii. Încă de pe funcția de ministru de Externe, Sebastian Kurz a pledat pentru limitarea afluxului de imigranţi extracomunitari, pentru reducerea indemnizaţiilor străinilor aflaţi în Austria, eliminarea birocraţiei şi limitarea rolului Uniunii Europene în politicile naţionale. 

Austria a fost folosită ca poartă de intrare pentru cei peste 900.000 de migranți în drumul lor spre Germania, ceea ce a orientat electoratul către partidele anti-migranți. 

Partidul lui Sebastian Kurz s-a clasat pe primul loc, cu un scor cuprins între 30 şi 33% din voturi, în scrutinul parlamentar din Austria, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne. Sebastian Kurz, liderul Partidului Popular din Austria, are şanse mari să devină cancelar şi cel mai tânăr lider politic ales în Europa. Pe locul al doilea se clasează formaţiunea de extremă-dreapta Partidul Libertăţii (FPO), cu 27,6%, urmată de Partidul Social-Democrat (SPO, centru-stânga), al cancelarului Christian Kern, cu 25,6%. Partidul liberal NEOS (Noua Austrie şi Forumul Liberal) este creditat cu 5,8%, Verzii (progresism social) cu 4,2%, iar mişcarea lui Peter Pilz (stânga) cu 3,2%.   

„Imberbii“ neopoliticii europene

La 31 de ani, Sebastian Kurz este tânăr chiar și după standardele neopoliticii europene, cu mișcări de tineret extrem de puternice. Emmanuel Macron a fost „copilul-fantastic“ al politicii franceze și a ajuns la Palatul Élysée la 39 de ani. Democrații Liberi din Germania au ajuns în Bundestag sub liderul Christian Lindner, 38 de ani. În Italia, candidații de top ai alegerilor de anul viitor sunt Luigi Di Maio, 31 de ani, liderul formațiunii 5 Stele, și fostul premier Matteo Renzi, 42 de ani („Moșul“ noului trend în politica europeană). Acești tineri aduc un dinamism pe scena politică, însă este un dinamism împotriva principiilor Uniunii Europene.

Cele mai citite

Melodia interzisă de festivalul Oktoberfest

Decizia organizatorilor Oktoberfest din München de a interzice difuzarea hitului "L'Amour Toujours" în cadrul celebrului festival al berii a venit ca răspuns la o...

Oppo Reno 10: Tot ce trebuie să știi despre acest smartphone

Cu siguranță, seria Oppo Reno a captat atenția iubitorilor de tehnologie prin inovație și performanță, iar modelul Oppo Reno 10 nu face excepție. Împărtășind...

Regulamentul privind industria „zero net” face ca UE să devină căminul producției de tehnologii curate

Regulamentului privind industria „zero net” (RIZN) a fost adoptată în ședința de astăzi, 27 mai, în cadrul întâlnirii Comisiei Europene. Noul regulament ar urma să...
Ultima oră
Pe aceeași temă