31.4 C
București
sâmbătă, 22 iunie 2024
AcasăInternaționalUE și-a dat acordul de principiu pentru relansarea unei misiuni civile a...

UE și-a dat acordul de principiu pentru relansarea unei misiuni civile a blocului la Rafah

Uniunea Europeană și-a dat luni acordul de principiu pentru relansarea unei misiuni civile a blocului la Rafah, un oraș din sudul Fâșiei Gaza, situat lângă Egipt, dar a declarat că va avea nevoie de acorduri din partea tuturor părților pentru a merge mai departe, a declarat Josep Borrell, șeful politicii externe a blocului comunitar, potrivit Reuters.

În cadrul unei reuniuni lunare a miniștrilor de externe ai UE, Borrell l-a acuzat, de asemenea, pe premierul israelian Benjamin Netanyahu că folosește în scopuri politice proprii afirmații false de antisemitism împotriva Curții Penale Internaționale (CPI).

Blocul ia în considerare posibilitatea de a reactiva Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră (EUBAM) Rafah, care nu a mai fost operațională din 2007, când gruparea militantă islamistă palestiniană Hamas a preluat controlul total asupra Gaza.

Punctul de trecere Rafah este principalul punct de intrare a ajutoarelor din Egipt și a fost închis de când forțele israeliene au preluat controlul asupra acestuia din partea Gazei în urmă cu aproape trei săptămâni.

„Mi-au dat undă verde, undă verde politică pentru a reactiva EUBAM, misiunea noastră de la Rafah. Aceasta ar putea juca un rol util în sprijinirea intrării și ieșirii oamenilor din Gaza”, a declarat Borrell după reuniunea la care s-au alăturat și miniștri arabi importanți la discuții.

„Dar acest lucru trebuie să se facă în conformitate cu Autoritatea Palestiniană, cu egiptenii și, evident, cu Israelul, cu autoritățile israeliene. Nu vom face acest lucru singuri. Nu vom fi subcontractanții securității la frontieră. Nu suntem o companie de securitate”, a declarat el, adăugând că blocul va pregăti planuri tehnice deocamdată.

Diplomații au declarat că este puțin probabil ca misiunea să fie pusă în funcțiune înainte de încetarea ostilităților din Rafah.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă