30.3 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialConsolidare sau operatiuni speculative?

Consolidare sau operatiuni speculative?

Ziua de 7 mai 2009 poate fi considerata o zi importanta pentru evolutia sistemului financiar si mai ales economic din Romania deoarece Comisia Europeana a aprobat deja imprumutul financiar destinat tarii noastre potrivit negocierilor cu Fondul Monetar International, iar BNR se vede dintr-o data mai "bogata" cu ocazia livrarii primei transe de 5 miliarde de euro de catre FMI, la o dobanda convenabila.

Asteptat inca de ieri de toti jucatorii din piata monetara, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, – Mugur Isarescu, – a avut un discurs abia a doua zi insa, chiar usor intarziat, mesajul sau a fost foarte clar si la obiect. Guvernatorul a afirmat ca, in ciuda unui prim trimestru al anului 2009 cand cresterea economica va inregistra o contractie destul de importanta din partea PIB, in anul 2009 vom avea si cresteri ale acestui principal indicator macro.
Imprumutul FMI, asteptat de mult de pietele autohtone, a creat cu adevarat motive de euforie mai mult pe Bursa de Valori din Bucuresti, in special la actiunile blue chips, care sunt si cele mai lichide (6,65% BET, 6,9% BET-C si 4,76% BET-FI), dar si la contractele futures de la bursa din Sibiu (ex. 4,1 % la SIF5_IUN). Asa ca am observat cum basis-ul (ecartul) dintre pretul spot si futures la acelasi activ suport a ramas negativ cu cca. 400 puncte pe tot parcursul zilei de tranzactionare, chiar daca pretul actiunilor societatilor financiare a crescut agresiv.

Motivul este ca traderii de la Sibiu iau in considerare o depreciere sigura dupa data ex-dividend, care este pe 8 mai (fiind ultima zi cand investitorii pot detine actiuni pentru a putea primi dividendele ce li se cuvin din rezultatele obtinute in anul 2008). Aceasta scadere poate fi echivalenta cu rata dividendului raportat la pretul de inchidere de vineri. De exemplu, pana joi, aceasta s-a redus la SIF Oltenia de la cca. 10% din data de referinta (24 aprilie – hotararea AGA pentru distribuirea dividendului) la cca. 6%. Probabil ca pe o asemenea conjunctura aceasta rata a dividendului la multe actiuni se va diminua, iar in ziua ex-dividendului poate fi si mai mica sau mai mare daca trendul va creste sau va scadea.
Fondul relativ pozitiv actual este putin cam agresiv, comparativ cu tendinta economica prezenta in tara, insa cresterea poate fi intretinuta un timp de incercarea privind relaxarea sistemului de creditare impusa cumva de BNR prin reducerea cu 0,5% a dobanzii critice, precum si de semnalele favorabile ce se importa de pe pietele de capital straine.

In aceste conditii, daca dorim sa estimam evolutia viitoare a unor actiuni de pe bursa vom avea in vedere ca pe langa factorii clasici de fluctuatie a unei burse vom avea si unele caracteristici ale acestei perioade cand actionarii vaneaza actiunile cu dividende acceptabile.
Voi analiza evolutia pe termen scurt – maximum o saptamana – a contractului SIF5_IUN tranzactionat la bursa de la Sibiu folosind un grafic zilnic comparativ cu cel al activului suport pentru actiunea SIF5 de pe piata spot.
Din grafic rezulta faptul ca, in ultimele trei zile, bias-ul a devenit tot mai negativ, aceasta masura fiind o protectie din partea traderilor pentru viitoarele deprecieri ale pretului la SIF5. Cu toata tendinta evidenta de crestere inceputa pe 2 martie 2009 si care pare a se fi incetinit la sfarsitul lunii aprilie, am putea avea unele corectii mici incepand cu ziua de luni, dupa ce azi, la ex-dividend, s-a fortat maximul de 1,0 leu realizat in ziua anterioara; vom putea constata astfel, pentru saptamana viitoare, o incercare de stabilizare in piata a pretului contractului intre vanzatori si cumparatori, care s-ar putea situa intre palierele de 0,9400 si 0,8600 lei, cu atat mai mult cu cat pretul actiunii SIF5 a atins un prag foarte important tehnic, dar si psihologic, in zona 1,0 leu.

 

Acest nivel corespunde cu linia mediei mobile de 200 zile, un punct critic pentru o evolutie de mai multe zile cu doua variante : 1) o intoarcere a trendului pe o evolutie corectiva a pietelor internationale, corelata cu testarea unui nivel de retragere Fibonacci de la 23,6% si atingerea nivelului 2 de suport obtinut prin tehnica pivotului din zona 0,8860; 2) o corectie majora a directiei trendului actual cu atingerea succesiva a nivelului de 38,2% Fibonacci din zona 0,7300 (considerat ca un suport puternic) si, eventual, incercarea strapungerii acestuia si urmarirea unei tinte de profit corespunzatoare unui minim din zona 0,7000, dar pentru un timp mai lung decat o saptamana. Deocamdata, eu as merge pe varianta 1, dar cine stie ce surprize poate rezerva piata…

Cele mai citite

Andrei Rublev, eliminat de la Roland Garros. Rusul și-a pierdut cumpătul

Eliminarea lui Andrei Rublev în turul al treilea de la Roland Garros a fost una dintre surprizele majore ale turneului de tenis. Rusul, clasat...

Congresul SUA îl așteaptă pe premierul Benjamin Netanyahu să i se adreseze

Liderii Camerei Reprezentanţilor şi Senatului l-au invitat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să se adreseze Congresului SUA, în pofida disensiunilor majore în rândul populaţiei...

VIDEO. Show-ul “Românii au talent” a fost câștigat de Cristian Ciaușu

Cristian Ciauşu, un talentat tânăr de 14 ani care cântă la nai, a triumfat în finala sezonului 14 al emisiunii „Românii au talent” difuzată...
Ultima oră
Pe aceeași temă