12.4 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialCine sunt judecătorii CCR de care depinde validarea referendumului?

Cine sunt judecătorii CCR de care depinde validarea referendumului?

Cei nouă judecători de votul cărora depinde dacă referendumul va fi validat şi preşedintele Traian Băsescu demis sunt Ion Predescu, Iulia Antoanella Motoc, Aspazia Cojocaru, Tudorel Toader, Mircea Ştefan Minea, Acsinte Gaspar, Augustin Zegrean, Petre Lăzăroiu şi Valentin Zoltan Puskas, transmite Digi 24.

Potrivit Constituţiei, judecătorii constituţionali, în număr de nouă, sunt numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.

Cel mai vârstnic membru al CCR, Ion Predescu (84 de ani) a fost numit judecător de Senat în 2004, pentru un mandat de 9 ani. Iulia Antoanella Motoc (44 de ani) a fost propusă de PDL, dar şi de grupul independenţilor.

Aspazia Cojocaru (65 de ani) a fost numită judecător de Camera Deputaţilor, în 2004, pentru un mandat de 9 ani, la propunerea PSD. Tudorel Toader (52 de ani) a fost numit judecător de Camera Deputaţilor, în 2007, la propunerea PNL, pentru un mandat care expiră în 2016.

Ştefan Minea (62 de ani) este cel la mai “nou” judecător al CC, el fiind desemnat, în 15 iunie 2010, de Camera Deputaţilor şi susţinut de PDL. Acsinte Gaspar (74 de ani) a fost numit la CC din 2004, de către preşedintele Ion Iliescu (PSD).

Augustin Zegrean (58 de ani) a fost desemnat membru al Curţii Constituţionale de către preşedintele Traian Băsescu, în 2007. Petre Lăzăroiu (59 de ani) şi a fost numit judecător al Curţii Constituţionale de către preşedintele Traian Băsescu în 2008, pentru un mandat care a expirat în 2010. El a fost numit în 3 iunie 2010, pentru un alt mandat, de 9 ani, de către Traian Băsescu.

Valentin Zoltan Puskas (63 de ani), a fost ales din partea Senatului, în 2007, pentru un mandat de 9 ani. Este jurist, membru în Baroul de Avocatură Covasna. A fost ales senator pe listele UDMR în legislaturile din 1996, 2000 şi 2004.

Cele mai citite

Zelenski critică lentoarea deciziilor aliaților occidentali privind ajutorul pentru Ucraina

Aliaților occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu...

Incendiul izbucnit la o clădire dezafectată de pe Șoseaua Ștefan cel Mare din București a fost lichidat

Incendiul izbucnit luni seară la o clădire dezafectată de pe Şoseaua Ştefan cel Mare din Capitală a fost stins de pompierii sosiţi la faţa...

Benjamin Netanyahu este „dezgustat” de mandatul de arestare cerut de către procurorul-şef al CPI Karim Khan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât...
Ultima oră
Pe aceeași temă