14.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialCe planuri avea grupul terorist kosovar destructurat în Macedonia

Ce planuri avea grupul terorist kosovar destructurat în Macedonia

Grupul terorist kosovar care a atacat zilele trecute oraşul macedonean Kumanovo intenţiona să arunce în aer un pod din Skopje, acuză autorităţile macedonene, relatează Mediafax 

Unul dintre suspecţii arestaţi a mărturisit că se intenţiona aruncarea în aer a unuia dintre principalele poduri din Skopje, potrivit site-ului de ştiri Vecer.mk. 

Suspectul a precizat că membrii grupării anihilate sunt “locuitori din Kosovo, veterani ai serviciilor paramilitare care după sfârşitul conflictului au continuat activităţile teroriste”.

Citește și: Kumanovo, atacat de „terorişti dintr-o ţară vecină“

Liderul grupării teroriste din Kumanovo era un kosovar, Mirsad Ndrecaj.

Confruntări armate au avut loc sâmbătă şi duminică în oraşul macedonean Kumanovo, situat în apropierea frontierei cu Kosovo, între forţele de ordine şi aproximativ 70 de “terorişti”. Incidentele s-au soldat cu moartea a opt agenţi de poliţie şi a 14 presupuşi membri ai unui grup de gherilă kosovar. Parchetul general macedonean a anunţat că 30 de persoane de etnie albaneză, dintre care 18 kosovari, au fost inculpate pentru terorism.

În aprilie, aproximativ 40 de presupuşi membri ai unui grup de gherilă din Kosovo au pătruns ilegal pe teritoriul Macedoniei, unde au atacat o secţie de poliţie. Atacul a avut loc pe 21 aprilie la o secţie de poliţie din localitatea macedoneană Gosince, situată în apropierea frontierei dintre Macedonia şi Kosovo.

Patru agenţi de poliţie au fost sechestraţi, încătuşaţi şi bătuţi de cei 40 de kosovari de etnie albaneză. “Cei 40 de indivizi înarmaţi aveau simboluri ale Armatei de Eliberare din Kosovo (KLA/UCK); vorbeau în albaneză, i-au dezarmat pe agenţii de poliţie şi au spus că vor ţara lor şi că nu acceptă Acordul de la Ohrid. Considerăm că este un atac terorist”, comunica la acea vreme Ministerul macedonean de Interne.

Citește și: Confruntările armate s-au intensificat la frontiera dintre Macedonia şi Kosovo

Armata macedoneană a fost implicată într-un scurt conflict cu gherilele UCK în anul 2001, încheiat cu Acordul de la Ohrid. Fosta regiune sârbă Kosovo, cu populaţie majoritar albaneză, şi-a proclamat independenţa în februarie 2008, după războiul dintre gherilele albaneze şi armata sârbă din perioada 1998-1999.

Cele mai citite

Ministrul german al economiei Robert Habeck susține strategia de a investi în combinate siderurgice

Ministrul german al economiei Robert Habeck a justificat miliardele de euro investite de ţara sa în fabrici de oţel verde prin nevoia de a...

Benjamin Netanyahu este „dezgustat” de mandatul de arestare cerut de către procurorul-şef al CPI Karim Khan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât...

Zelenski critică lentoarea deciziilor aliaților occidentali privind ajutorul pentru Ucraina

Aliaților occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu...
Ultima oră
Pe aceeași temă