33.5 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialCazul Giuleşti: asistenta de serviciu, reţinută pentru ucidere din culpă

Cazul Giuleşti: asistenta de serviciu, reţinută pentru ucidere din culpă

Procurorul şef Marius Iacob, coordonatorul anchetei de la Maternitatea Giuleşti, a anunţat, luni, începerea urmărire penală împotriva Florentinei Cârstea, care a lipsit 12 minute, perioadă în care izbucnit incendiul în Secţia TI unde se aflau bebeluşii prematuri, potrivit Mediafax. Asistenta a fost reţinută pentru 24 de ore în acest caz, iar marţi se va decide dacă va fi arestată preventiv pentru 29 de zile.

“Asistenta medicală a lipsit între 18.24 şi 18.36. La ora 18.36 un alt cadru medical ce a observat incendiul a anunţat serviciul unic de urgenţă”, a spus Marius Iacob, şeful Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului instanţei supreme.

Potrivit procurorului şef, asistenta avea obligaţia de a supraveghea acea Secţie de Terapie Intensivă prematuri. În cele 12 minute cât se presupune că a lipsit, Cârstea a fost plecată prin alte saloane.

“Prin faptul că a părăsit în mod nejustificat salonul, a făcut imposibilă sesizarea momentului izbucnirii incendiului şi luarea măsurilor de evacuare a nou-născuţilor. Consecinţa încălcării îndatoririlor profesionale a fost una extrem de gravă, având în vedere faptul că incendiul a condus la decesul a cinci nou-născuţi şi la vătămarea altor şase”, precizează un comunicat al Ministerului Public.

Asistenta medicală Florentina Cârstea a luat la cunoştinţă, luni, învinurile ce îi sunt aduse, fiind începută urmărirea penală împotriva ei, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă.

Pedeapsa pentru aceste infracţiuni este între 2 şi 7 ani de închisoare, dar ar putea fi mărită în acest caz, având în vedere că tragedia de la Maternitatea Giuleşti s-a soldat cu mai multe victime. În funcţie de elementele decoperite în anchetă, şi alte persoane ar putea fi puse sub urmărire penală, a mai spus procurorul.

Potrivit procurorului şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului instanţei supreme, Marius Iacob, asistenta medicală nu avea ce să caute în alte saloane ale maternităţii, în condiţiile în care responsabilitatea sa era doar supravegherea pacienţilor din Secţia de Terapie Intensivă prematuri.

Incendiul de la Maternitatea Giuleşti a avut două etape, cauza fiind un conductor improvizat

Iacob a precizat că incendiul de la Maternitatea Giuleşti a avut două etape, pornind de la un conductor electric improvizat, după care s-a extins foarte rapid la contactul cu aerul comprimat şi oxigenul de la aparatele din Secţia de Terapie Intesivă.

“Raportul tehnico-ştiinţific al Inspectoratului Teritorial de Muncă de determinare a incendiului a stabilit ca împrejurare principală co-existenţa unor conductori electrici improvizaţi. (…) Incendiul a avut două faze. Prima în mediul normal, însă s-a extins foarte rapid în momentul în care a intrat în contact cu aerul comprimat şi oxigenul scurs în salon”, a spus Marius Iacob.

Procurorul şef a declarat, pentru Mediafax, că, potrivit specialiştilor, cazul de la Maternitatea Giuleşti este “unic în lume”, avându-se în vedere numărul victimelor, vârsta acestora şi modul în care s-a produs.

În declaraţia de presă de luni, procurorul Marius Iacob a afirmat că flacăra a cuprins zece la sută din încăperea unde se aflau bebeluşii.

Toate cadrele medicale de la Giuleşti aveau cartele magnetice de acces în salonul incendiat

Procurorul a mai spus că toate cadrele medicale din acea tură, de luni, 16 august, aveau acces în salonul incediat al Maternităţii Giuleşti. Iacob a precizat că erau opt asistente în acea tură.

Cadrele medicale care aveau cartele de acces în Secţia de Terapie Intensivă (TI) prematuri a Maternităţii Giuleşti, la momentul în care s-a declanşat incediul, îşi sărbătoreau colegele care se numesc Maria, declarau, în 19 august, surse medicale.

Iacob susţinea, săptămâna trecută, că din declaraţiilor mai multor martori ai incendiului la Maternitatea Giuleşti reiese faptul că în momentul izbucnirii focului “mai multe cadre medicale se aflau strânse într-un salon”, de unde s-a ieşit cu un tort.

Procurorul şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică a arătat, în 20 august, că “din datele obţinute de la mai multe persoane a reieşit acest aspect, iar din declaraţia unuia dintre martori rezultă că cineva a ieşit de acolo cu un tort”.

În primele imagini, făcute publice de anchetatori în cazul privind incendiul de la maternitatea Giuleşti, apar părinţi ai copiilor, rude ale acestora, cadre medicale care se aflau pe holul de la etajul doi, în faţa Secţiei Terapie Intensivă prematuri, unele dintre aceste persoane asistând pasiv la ceea ce se întâmplă.

La un moment dat, unii oameni sesizează că din camera respectivă iese fum şi intră în panică. Oameni, printre care şi câteva mame, devin neliniştiţi şi se îndreaptă în grabă spre secţia de unde ieşea fum.

Mai multe persoane au încercat să se apropie de salonul Secţiei de Terapie Intensivă, dar s-au întors în momentul în care au ajuns în faţa uşii. Încercările unor civili de a deschide uşa au continuat de câteva ori, dar fără rezultat, întrucât nu aveau cartele de acces.

Iniţial s-a crezut că pentru intrarea în salonul de terapie exista un singur card de acces, card care se afla în posesia asistentei Florentina Cârstea, aceasta fiind cea însărcinată cu grija salonului.

În incendiul din seara de 16 august de la Maternitatea Giuleşti au muri cinci bebeluşi şi au fost răniţi grav alţi şase.

Cele mai citite

Nu te teme, Babasha!

La sfârșitul săptămânii trecute, cântăreții de rock alternativ Coldplay au umplut de două ori Arena Națională. Chris Martin, liderul trupei britanice, a avut inițiativa...

Aurelian Pavelescu (PNȚCD), candidat la Președinția României: Dreptul european este aplicabil doar dacă nu încalcă norma constituțională

Aurelian Pavelescu, președintele PNȚCD și candidat la Președinția României, consideră că dreptul european este aplicabil în România doar dacă nu contravine Constituției României. Acest punct...

Rusia – Ucraina, ziua 845. “Vom fi alături de Ucraina până când va învinge”, anunță președintele SUA, Joe Biden

"Vom fi alături de Ucraina până când va învinge în acest război", a anunțat președintele SUA, Joe Biden, în contextul conferinței de pace care...
Ultima oră
Pe aceeași temă