33.2 C
București
duminică, 23 iunie 2024
AcasăSpecialCât va plăti Ministerul Energiei pentru exproprierea terenurilor de la CE Oltenia

Cât va plăti Ministerul Energiei pentru exproprierea terenurilor de la CE Oltenia

Ministerul Energiei va plăti despăgubiri în valoare de 15,1 milioane de lei pentru exproprierea unor terenuri și imobile necesare unei investiții a Complexului Energetic Oltenia pentru extracția de lignit, informează Mediafax.

Citește și: Minerii de la CE Oltenia suspendă protestele

Astfel, din totalul despăgubirilor, în cursul acestui an vor fi plătite 4,5 milioane de lei, potrivit notei de fundamentare a unui proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri.

Noua exploatare minieră ar urma să asigure o producție anuală de 4,5 milioane tone de lignit și este situată în judeţul Gorj, pe teritoriul comunelor Mătăsari şi Fărcăşeşti.

Fondurile pentru despăgubiri sunt asigurate de la bugetul de stat, care le transferă Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, acționarul majoritar al producătorului de cărbune și electricitate Complexul Energetic Oltenia.

Potrivit notei de fundamentare, derularea acestei investiții ar “securiza” 775 locuri de muncă și va contribui la scăderea prețului electricității plătit de către consumatorii finali.

Complexul Energetic Oltenia produce a fost înființat în 2012 prin fuziunea complexelor energetice Turceni, Craiova şi Rovinari cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia Târgu Jiu.

Compania produce 95% din lignitul României şi poate genera până la 30% din consumul intern de energie electrică. Compania are aproape 19.000 de angajaţi.

Preşedintele Directoralului companiei, Laurenţiu Ciurel, a declarat, în februarie, că pentru acest an este programată o reducere a salariilor cu 2,3%, iar de la 1 martie vor disponibilizaţi aproximativ 3.000 de angajaţi.

Câțiva angajați ai Complexului Energetic Oltenia au intrat joi în greva foamei, iar alții s-au blocat în subteran și au solicitat demiterea lui Ciurel. Minerii au decis vineri să suspende protestele, după ce au ajuns la o înțelegere cu administrația privind încheierea urgentă a unui contract colectiv de muncă şi patru salarii compensatorii.

Fondul Monetar Internațional cere Guvernului să restructureze compania, măsură care presupune și disponibilizări de personal.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, afirma în luna februarie că statul încearcă să salveze de la faliment complexurile energetice Oltenia şi Huneadoara, aflate într-o situaţie dificilă.

Cele mai citite

Atac cu rachete al Ucrainei asupra Crimeei ucide 2 persoane și rănește 22: guvernatorul numit de Moscova

Un atac cu rachete al Ucrainei asupra Sevastopolului, pe peninsula Crimeea anexată de Rusia, a ucis duminică, 23 iunie 2024, două persoane, inclusiv un...

Rareș Bogdan a lăsat un ceas în Secu(Real)itate(a) ce indică mereu Doi și-un sfert

Ilustrație: Marian Avramescu Europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL), Rareș Bogdan, și-ar fi uitat unul dintre ceasurile din deja celebra sa colecție în sediul Realitatea...

Fotbalistul francez Tchouaméni afirmă că îl „îngrozesc” opțiunile politice „extreme”

Mijlocașul francez al echipei Real Madrid, Aurélien Tchouaméni, a declarat duminică că îl „îngrozesc” opțiunile politice „extreme”, referindu-se la alegerile legislative anticipate din Franța...
Ultima oră
Pe aceeași temă