20.7 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialCât a rezolvat şi cum a încurcat acordul cu FMI. Ce urmează

Cât a rezolvat şi cum a încurcat acordul cu FMI. Ce urmează

Cel mai mare împrumut din istoria României a lăsat guvernul exact în aceeaşi situaţie în care l-a găsit: vraişte.

Cât a rezolvat şi cum a încurcat acordul cu FMI. Ce urmează+ Click pe grafic pentru mărire +Faptul că ultima tranşă a împrumutului de la FMI nu a mai fost trasă are la bază o dezamăgire comună a celor două părţi – era perfect inutilă. Asta-i povestea întregului acord. Garanţia FMI a ajutat, însă banii daţi efectiv mai mult au încurcat.

Cât a rezolvat acordul:

1. A prevenit o depreciere năucitoare a leului, care ar fi pus pe butuci o mare parte din economie.

2. A ajutat bugetul să evite intrarea în incapacitate de plată.

Cum a încurcat acordul:

1. Punctul #2 de mai sus e plin de nuanţe de gri. Pentru că era preferabil un faliment cinstit decât băltirea de care am avut parte. Rostul programelor FMI este să dea guvernelor timp şi resurse pentru a se ajusta la dezechilibre economice subite. Guvernul Boc a reuşit doar să tragă de timp sperând că lucrurile vor fi iar cum au fost. Nu vor fi, iar în lipsa reformelor problemele urmează să izbească cu şi mai mare putere, în moduri imprevizibile. De exemplu, sistemul sanitar este un cazan pe cale să explodeze.

2. Criteriile calitative sunt greu de urmărit din scurt, dar există şi unele cantitative. Cel mai important este nivelul deficitului bugetar.. Tehnic, guvernul l-a atins, pentru că nu s-a împrumutat doar de la bănci la dobânda pieţei ci şi de la companii, cu forţa. Ţintele de arierate au fost ratate de fiecare dată, ceea ce înseamnă că statul a devenit parţial insolvabil.

3. Două lucruri erau însă esenţiale – să nu crească taxele iar economia să revină pe plus. Nici unul nu s-a întâmplat.

Ce urmează: 1. România va ieşi exclusiv pe piaţa liberă să se bată pentru bani. E un barometru mult mai cinstit al nivelului de încredere pe care pieţele financiare îl au faţă de România. Din păcate, în cazul ăsta cinstea nu ne avantajează.

2. Urmează încă o rundă de privatizări ale companiilor de stat. Este trofeul minim pe care îl poate pretinde FMI la sfârşitul unui acord în care n-a obţinut mai nimic.

A câştigat România de pe urma acordului cu FMI?online survey

www.riscograma.ro

Cele mai citite

Dan Podaru: Cei mai mulți cetățeni ai sectorului 1 n-o mai vor pe Clotilde Armand

Cei mai mulți locuitori ai sectorului 1 din Capitală nu o mai doresc pe Clotilde Armand la primărie, concluzionează candidatul Partidului Ecologist Român (PER)...

Legendarul Claudio Ranieri s-a retras din fotbal cu o înfrângere

Cagliari a fost învinsă pe teren propriu de Fiorentina, cu scorul de 2-3, în etapa cu numărul 38 din Serie A. Acesta a fost...

PSD și-a stabilit ținta cu fondurile europene: contracte de peste 20 de miliarde de euro, până la finalul acestui an. 

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță pe pagina sa de Facebook că deja au fost încheiate în țara noastră contracte de peste 6 miliarde de euro pentru proiectele...
Ultima oră
Pe aceeași temă